Biserica de lemn "Sf. Mucenic Teodor Tiron" din Rieni a fost construita in 1754, asa cum rezulta si din pisania crestata pe barna orizontala a portalului: "1754.Mester Tulea Ilie".
A fost restaurata si consolidata cu un al doilea rand de piatra de rau, in 1960.
Pe talpa edificiului, mult iesita in exterior, peretii sunt alcatuiti din barne de lemn de gorun, cu sectiunea patrata, incheiate in "coada de randunica". Ultimele barne de sus, sunt mai lungi decat peretii, iar consolele au fost cioplite in trepte ce se retrag spre baza. Turnul inalt de peste 23 m, are un balcon cu cate trei arcade pe fiecare latura si o balustrada de scanduri ornamentate la capetele de jos. Turnul se continua cu un inel decorativ si este incununat de un coif piramidal. Consolele redau imaginea stilizata a capului de cal.
Pe toate suprafetele exterioare, braul torsada, numit funie, inconjoara monumentul.
Portalul are cinci benzi sculptate in relief cu funii, romburi, triunghiuri, rozete, cruciulite si "pomul vietii". Arcul dublou este ornamentat cu funia incadrata de "dintii de fierastru", avand in centru un motiv solar.
Acoperisul este inalt deasupra navei si mai scund deasupra absidei altarului, la capetele de jos ale capriorilor avand fixate "aruncatoarele de apa". Actuala invelitoare de sindrila dateaza din anul 1960.
In interior, bolta absidei, mai joasa decat a navei, se sprijina pe un arc de scanduri fixat pe peretele iconostasului. Scandurile groase ale boltii naosului sunt prinse de arcul dublou median, in intrados.
In peretele care desparte naosul de pronaos s-au taiat ferestre largi prevazute cu gratare de stinghii.
Pictura este opera zugravului argesean, David, dupa cum arata inscriptia de pe usa nordica a altarului: "Am zugravit eu David. 1755".
"Dumnezeu-Tatal" domina bolta naosului, pe un fond albastru cu o multime de stele, impreuna cu "Soarele" si "Luna", redate antropomorfizat. Ampla scena a "Rastignirii lui Iisus" se desfasoara pe intreaga jumatate de sus a tamplei, sub care se asterne friza celor doisprezece Apostoli. In altar peretii sunt acoperiti de portretele "Sfntilor Parinti" incadrati de motive fitomorfe.
Peretii naosului sunt zugraviti cu portretele sfintilor militari imbracati in tunici scurte si tinand in maini steagul si lancea. Deasupra se afla o friza decorativa cu motive populare in rosu, negru si albastru, pe fond alb.
Din pictura pronaosului se mai pastreaza doar mici fragmente.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Mucenic Teodor Tiron" - 41 A, sat RIENI; comuna RIENI, Bihor
Biserica de lemn "Buna Vestire" din Pestis a fost ridicata in 1797, refacandu-se o constructie bisericeasca mai veche. In apropiere, pe valea Crisului Repede, se afla cunoscuta cetate medievala a Sinteului.
In 1862 este refacut turnul si se adauga prispe pe toate laturile bisericii. In 1922 este reparata din nou, acoperita si varuita.
Planul navei este dreptunghiular, cu naosul boltit sub forma unei jumatati de decaedru.
Portalul este ornamentat cu trei brauri rasucite in sensuri alternative, intre ele fiind crestate linii in zig-zag, sau valurite. Baza partii superioare a portalului este usor arcuita. Usa este lucrata dintr-o tablie de brad pe care sunt fixate scandurele sub forma de romburi, inscrise unul in celalalt.
La baza usorilor verticali se afla inscriptia: "Aceasta sfanta biserica s-au facut in anul 1797 si au lucrat mesterii Bocse Mihaiu..., Poinar Miclos asesor consostorial".
Pictura iconostasului dateaza din 1810 si denota o influenta baroca. Usile imparatesti sunt ornamentate cu ghirlande si ciorchini de struguri.
Pe icoana "Sf. Nicolae" se poate citi: "1778 Ioan Zugr(a)v".
Foarte interesanta este si lada pentru odajdii, datata 1767, utilizata probabil si in biserica de lemn anterioara.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Buna Vestire" - 194, localitate componentă PEŞTIŞ; oraş ALEŞD, Bihor
Biserica de lemn "Sf. Dumitru" din Pausa a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea.
Planul este compus din pronaos, naos si absida trapezoidala a altarului.
Turnul are o structura proprie barocului, fiind compus din sapte parti supraetajate.
Bolta semicirculara a naosului este pictata pe un fond albastru, punctat cu motive fitomorfe de culoare galbena.
Suprafetele interioare ale peretilor absidei altarului sunt tencuite si varuite. Doar pe tavanul drept al altarului este pictata intre siruri de flori si cateva stele, "Incoronarea Fecioarei". Una din icoanele iconostasului, "Arhanghelul Mihail" este datata 1838, pe latura lunga din dreapta.
Pronaosul nu este decorat decat pe latura de est, spre naos.
Pe strana nordica din naos zugravul Ioan Lapausanu, cel care a pictat biserica, si-a facut autoportretul imbracat cu suman si itari.
Pe strana sudica este portretul preotului, fratele zugravului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Dumitru" - 117 A, sat PĂUŞA; comuna NOJORID, Bihor
Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Mierag a fost construita in anul 1756 si renovata si reparata in repetate randuri.
Prispa de pe latura sudica a fost adaugata la o data ulterioara edificarii monumentului.
In 1925 invelitoarea veche de sindrila a fost inlocuita cu tigla la nava si cu tabla zincata la turn.
Este o biserica destul de mica, dar frumos impodobita cu crestaturi si pictura. Sub coiful turnului se vad pe fiecare latura console cioplite sub forma capului de cal, identice consolelor de la peretii navei.
Portalul este impodobit cu trei flori de crin incadrate de siruri de "X"-uri, vrejuri si franghie, iar in colturile de sus stau doua rozete cu cate opt petale inscrise in cercuri. Ancadramentul usii naosului are si el florile de crin asociate cu motive ce redau frunza plopului.
Bolta naosului este pictata partial, spre iconostas. Temele sunt incadrate de motive florale ce amintesc ornamentatia brancoveneasca. Aceleasi motive florale se repeta si in altar, unde se pastreaza pe peretele vestic urmatoarea inscriptie: "1783. Zugravitu-s-au prin mine Samoki Teodor din Kassa". In exterior, o cruce ornamentata cu motivele Soarelui si Lunii este datata 5 noiembrie 1807.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 53, sat MIERAG; comuna TĂRCAIA, Bihor
Biserica de lemn "Sf. Ioan Teologul" din Bradet a fost construita in anul 1733.
Are planul dreptunghiular, cu o absida mult decrosata, ce se termina spre rasarit in muchie, fapt destul de rar intalnit la bisericile de lemn din Transilvania.
Barnele orizontale ale peretilor sunt perfect imbinate printr-un sistem de crestaturi complicate, ce au asigurat durabilitatea edificiului. La colturi sunt console cu retrageri succesive, in trepte.
Acoperisul cu streasina usor curbata, se imparte in doua volume distincte, unul deasupra navei si altul mai scund, deasupra altarului.
Pe pronaos se inalta turnul de peste 22 m, cu baza compusa din patru grinzi masive ce sustin galeria clopotelor, putin mai larga decat baza, coiful piramidal si sageata octogonala la baza.
In interior, naosul si altarul au bolti semicilindrice. Peretii naosului au in exterior console ce corespund arcurilor dublou din extradosul boltii, care privite din profil sunt imagini inversate ale "capului de cal", motiv zoomorf foarte raspandit in arta populara romaneasca.
Talpa laturii de vest a bisericii este usor iesita inafara si este impodobita cu crestaturi in adancime.
Portalul este compus din trei barne pe care sunt sculptate trei siruri de "X"-uri, avand in spatiul dintre ele doua brauri rasucite in sensuri diferite. In triunghiul isoscel format prin intreruperea continuitatii braurilor, in partea de sus a portalului, se reliefeaza crucea cu bratele duble, iar in colturile de sus "coarnele berbecului".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Ioan Teologul" - 126, sat BRĂDET; comuna BUNTEŞTI, Bihor
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Botean a fost construita intre anii 1720-1724 si restaurata in 1965.
Are o nava dreptunghiulara lunga de 9 m si o absida poligonala decrosata cu circa 45 cm spre interior. Pridvorul de pe latura de vest nu a existat initial, fiind adaugat ulterior.
Peretii din barne groase de 30-35 cm, au un soclu scund de piatra de rau.
Pictura se pastreaza destul de bine, in special pe bolta semicilindrica din scanduri de brad, prinse spre exterior in arcuri dublou.
Stalpii dintre usile altarului sunt impodobiti cu vrejuri de flori. In naos, reprezentarile "Patimilor" formeaza doua registre sub sirul sfintilor martiri, incadrati de arcade si coloane fusiforme. Pe peretii tindei, "Moartea" personificata tine intr-o mana coasa si in cealalta grebla, iar pe tavan este anul zugravirii bisericii, 1802, intr-un medalion circular, incadrat de vrejuri preluate din arta baroca.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 109, sat BOTEAN; comuna INEU, Bihor
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Boianu-Mare dateza dinainte de 1686, dupa inscriptia de pe o osie de clopot gasita in pod si a fost reconstruita in anul 1710.
Azi peretii exteriori sunt acoperiti de un strat gros de tencuiala, adaugat la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a fost restaurata din temelie si reinvelita cu sindrila de brad.
Pictura interioara veche, atribuita zugravului Nichita, se afla intr-o avansata stare de corodare. Iconostasul in trei registre are fiecare scena incadrata intr-un chenar marcat de colonete si incheiat in partea de sus in arcada trilobata. In mod cu totul deosebit, scena "Judecatii de Apoi" este pictata in naos, nu in tinda ca de obicei, pe peretele nordic pastrandu-se o parte a capului de balaur.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 259, sat BOIANU MARE; comuna BOIANU MARE, Bihor
Curtea dreptunghiulara a bisericii evanghelice a fost inconjurata de un zid de fortificatie inalt de 4,5 m, pastrat pe partile de est si vest, zid imprejmuitor echipat cu un rand de locuri de tragere.
La cele patru colturi ale zidului au fost construite turnuri de aparare iesite in exterior, prevazute cu locuri de tragere si acoperite intr-o singura panta (pupitru).
Turnurile sunt echipate cu jgheaburi iesite in consola, de unde se turna smoala clocotita.
Dupa anul 1522 zidul de la sud a fost daramat pentru a se mari curtea si s-a construit altul cu 10 m mai la sud.
In coltul de sud-est al curtii marite s-a ridicat un turn de aparare pentagonal, iar alaturi de turnul de nord-est a fost facut un turnulet de intrare pe doua etaje. In turnul pentagonal se va construi in 1914 o anexa a bisericii.
In 1647 zidul de fortificatie de nord va fi mutat cu 5 m in afara. Pe aceasta parte a fost ridicata o constructie rectangulara de aparare cu doua randuri de tragere, careia i se va adauga pe latura nordica un turn patrat.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)
» Incintă fortificată, cu turnuri, acces fortificat, încăperi pentru provizii, anexe. - 13, sat DEALU FRUMOS; comuna MERGHINDEAL, Sibiu
Biserica de lemn "Buna Vestire" din Belejeni a fost cumparata si mutata din satul Saca in 1818.
Este o constructie de proportii modeste cu imbinari drepte si console din doua barne. Nava este un dreptunghi cu laturile de 8,10 m si 4,60 m, iar peretii decrosati ai altarului sunt mai lati cu aproape doi metri.
Biserica a fost tencuita in interior si exterior in anul 1835, adaugandu-se in interior lavitele zidite langa peretii longitudinali.
Invelitoarea interioara a spatiului se prezinta sub forma unei bolti semicilindrice asociata cu semicalota si un tavan in partea dinspre rasarit.
Acoperisul are deasupra altarului suprafete triunghiulare corespunzatoare numarului de laturi din planul absidei.
Turnul se ridica deasupra pronaosului. Are baza captusita cu scanduri de brad, in dreptul clopotelor cu cate doua ferestre pe fiecare latura. Coiful piramidal si bulbul continuat cu sageata sunt invelite cu tabla.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Buna Vestire" - 120, sat BELEJENI; comuna DRĂGĂNEŞTI, Bihor
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Borsa a fost construita in anul 1692 din barne groase de aproape 70 cm retezate la capete cu toporul.
In urma incendiului din anul 1913, o parte din scandurile boltii naosului si din barnele peretelui vestic au fost inlocuite cu altele noi.
Biserica a fost renovata dupa al doilea razboi mondial, cand s-a adaugat si prispa pe latura vestica.
Turnul cu sageata ascutita este frumos proportionat in raport cu corpul bisericii.
Doua arcuri dublou in extrados sustin bolta semicilindrica a naosului, in timp ce la tinda, o bolta arcuita, mai scunda, se reazama direct pe cununa de sus a peretelui, iar spre rasarit este racordata celei de a cincea laturi a absidei prin semicalota.
Pictura a fost executata direct pe lemn, in mai multe etape. Altarul s-a zugravit in 1807, usile altarului in 1835, iar naosul si pronaosul in 1837 de Lapausan Ioan, zugrav din Bihor.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 121 A, sat BORŞA; comuna SĂCĂDAT, Bihor