Rezultate: 1989       Pagini: 199

   69 70 71 72 7374 75 76 77 78 79   
emilia / 23-Aug-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in satul Totoreni in 1697, dupa cum arata si pisania de pe peretele vestic: "Ziditu-s-au aceasta sfanta beserica dupa intrupare Domnului leatu 1697".
Peretii sunt din lemn de gorun, taiat numai din topor. Capetele barnelor orizontale se imbina "in catei", sau "cep in sosi", cum spun localnicii. Aripile consolelor se prelungesc inafara cu cca 40 cm. La colturile navei si absidei, barnele se prind in cununi de tip "coada de randunica". Naosul dreptunghiular, are pe toata latura de sud o prispa numita de localnici "perindele" (loc de ispasire a unei sanctiuni). Absida este de plan hexagonal, avand in interior o bolta trilobata. Deasupra usilor imparatesti, pe latimea naosului, este o grinda lata pe care se sprijina intreaga tampla a altarului. Muchia dinspre naos este ornamentata cu crestaturi in romburi. Bolta semicilindrica a naosului este ancorata de arcul-dublou crestat si el cu motivele "franghie" si "rozete" in relief. Ornamentul franghiei se afla si pe grinda longitudinala a boltii naosului, care impreuna cu arcul-dublou compartimenteaza cerimea in patru casete rectangulare. Scandurile boltii sunt groase de 8 cm si late de 30 cm si sunt prinse in cuie de lemn.
In anul 1818 Simion Darabant a pictat biserica, dupa ce au fost inlocuite ferestrele vechi late de 5 cm si inalte de 12 cm.
In anul 1927 s-a schimbat invelitoarea de sindrila a acoperisului, cu una din tigla la nava si tabla la turn.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 63 AExtravilan Nr.topo 89, sat TOTORENI; comuna TĂRCAIA, Bihor
emilia / 23-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in anul 1785, asa cum spune pisania aflata pe grinda de sus a portalului: "...intru aceasta sfanta biserica au dat Filimon cantor o suta de florini. Ani de la Hs. 1785". A fost ctitorita de un roman pribeag, Gligor Filimon, urmarit de stapanire pentru ca luase parte la rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Cel care a construit-o a fost mesterul lemnar Toadere de pe Crisul Repede. Barnele incheiate "in carlig", consolele si galeria deschisa a turnului, marcata cu arcade duble pe fiecare latura, demonstreaza ingeniozitatea si indrazneala mesterului constructor taran. Biserica este ornamentata cu un brau in torsada, iar potalul ne aminteste de modelele gotice cu ciopliturile lui in forma de acolada.
Pictura a fost executata in 1793 de zugravul Mihail Parocek. Biserica a avut si cateva xilografii din 1811, lipite pe pereti, apartinand unuia dintre cei mai talentati xilogravori populari, Pop Gheorghe de la Hasdata (Gherla). Azi se mai pastreaza doar cateva icoane pe sticla, provenite din alt centru de iconari - Nicula.
Biserica a fost restaurata in anul 1967.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 118, sat TILECUŞ; comuna TILEAGD, Bihor
Victor Nitu / 22-Aug-2009

Monumentul a fost ridicat in curtea vechii cazarmi a Regimentului 2 Vanatori Garda si este dedicat soldatilor acestei unitati cazuti in Primul Razboi Mondial.



» Monumentul infanteristului 1916-1918 - Şos. Cotroceni f.n. sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 22-Aug-2009

Biserica "Pogorarea Sf. Duh" a fost construita din lemn de gorun, in anul 1796, in mijlocul localitatii Tartaita.
Planul este alcatuit din pronaos, naos si absida decrosata, poligonala a altarului. Barnele orizontale au fost incheiate in "coada se randunica" si in "cheotori" drepte.
Turnul se pastreaza in forma lui initiala, doar coiful a fost imbracat in tabla. Acoperisul de sindrila al bisericii a fost inlocuit cu tigla, iar intrarea de pe latura de sud a fost schimata pe latura de vest. Datorita acestor schimbari ornamentatia exterioara nu se mai pastreaza, cu exceptia consolelor.
In interior boltile naosului si altarului sunt semicilindrice, iar pronaosul are un tavan sprijinit pe patru grinzi intersectate.
Pictura realizata de Simion Darabant, este destul de stearsa. Iconostasul are urmatoarea pisanie: "Aceasta s(fanta) beserica au facut Ile Trianu cu cheltuiala satului... un anul 1796 in luna iunie in 20 zile... si s-au sfintit aceasta beserica Marti la Rusalii. Aceasta ii si hramu Pogorarea Duhului Sfant".  Bolta altarului pastraza Soarele si Luna incadrate de stele. Pe hemiciclu se disting mai multe scene inscrise in chenare decorate cu motive florale sau geometrice. Langa iconostas, pe peretele de sud, este portretul preotului, fenomen mai putin intalnit in Tara Crisurilor. Zugravul, din lipsa de spatiu, nu a respectat proportiile, dar a insistat asupra fetei, expresive, cu ochi mari. Spatiile care delimiteaza intrarile in absida sunt pictate cu motive florale. La fel si spatiile dintre medalioanele cu cei patru evanghelisti, situate la baza boltii naosului. Fiecare scena are ca fundal un albastru intens, care prin contrastul creat de asocierea cu ocrul, brunul si rosul, sugereaza ideea de volum.
Corul a fost adaugat in 1856, an crestat pe grinda exterioara.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Pogorârea Sf. Duh" - 142 A, sat TĂRCĂIŢA; comuna TĂRCAIA, Bihor
emilia / 22-Aug-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in anul 1731 pe locul unei biserici mai vechi. Pe portalul naosului putem citi: "Aceasta sfanta biserica s-au facut la anul de la Hs. 1731...Acest lucru au fostu (facut) Lupu din Miziesu mester".
Pana in perioada interbelica biserica a ramas aproape neschimbata. Dupa al doilea razboi mondial a fost schimbat acoperisul, iar intre barnele vechi au fost adaugate barne noi, ornamentate in relief cu braul rasucut, incadrat cu linii cu coltisori si rozete din loc in loc. Grinda-tirant si ancadramentele usilor sunt ornamentate cu franghii si motive solare care circumscriu cercuri si rozete cu sase petale.
In interior a fost varuita in totalitate, asa incat nu se mai stie daca a fost pictata.
Turnul cu acoperis de tabla, are o galerie inchisa cu scanduri de brad ornamentate cu traforuri cruciforme si romboidale, ce iese putin inafara fata de planul de baza. Coiful piramidal se continua cu o sageata conica la varf si octogonala la baza, ornamentata cu inelul vechiului turn cu invelitoare de sindrila.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 76 cimitirul satului, sat TALPE; comuna DRĂGĂNEŞTI, Bihor
emilia / 22-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost construita intre anii 1743- 1752 de locuitorii satelor Soimus si Petreasa cu lemn din padurea din apropiere.
Lungimea bisericii nu depaseste 10,5 metri, iar latimea navei este de 5 metri.
A fost renovata de mai multe ori, modificandu-se in interior mai ales sistemul de boltire. Invelitoarea interioara a altarului de forma prismatica, a inlocuit pe cea veche care era semicirculara. La bolta naosului scandurile vechi au fost si ele inlocuite cu altele noi. S-au pastrat doar arcul dublou, grinda-tirant, stalpul care leaga tirantul de arc, toate frumos crestate cu motive geometrice.
Pictura din 1775 pe panza maruflata nu se mai pastreaza. Pe suprafetele exterioare se pot citi inscriptiile: "Anno 1833 s-au podit biserica", "1823 mai 22", "1845".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
 

 



» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - 76 A, sat PETREASA; comuna REMETEA, Bihor
emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita intre anii 1755-1764, inlocuind-o pe cea veche tot de lemn.
In decursul veacurilor a fost reparata de mai multe ori si a suferit unele modificari. Au fost marite vechile ferestruici, acoperisul foarte inalt s-a reacoperit cu sindrila in 1949, iar in anul 1959 turnul a primit invelitoare de tabla si o noua infatisare cu bulbi si globuri suprapuse.
Planul navei este rectangular, iar absida pentagonala este decrosata. Talpa si cele cinci cununi de barne ale peretelui sunt prinse in cheotori si console prelungite la colturi. Consolele au imaginea capului de cal.
Turnul captusit la baza cu palimar de scanduri, se ridica pe centrul pronaosului. In naos arcul dublou este impodobit cu funia si rozete in relief.
Pictura ii apartine lui David Zugravu de la Curtea de Arges, asa cum arata pisania de pe peretele nordic al altarului: "Aceasta sfanta biserica o am zugravit eu David din Tara Romaneasca din orasul Curtea de Arges fiind locuitor in Sichitelec. 1764". Pe usa diaconeasca este o alta insemnare: "Aceasta panza a dat pomana preoteasa cea batrana Ioana a lui popa Gavril. Zugravit eu David Zugravul. Dumnezeu sa o pomeneasca si sa o ierte. 1755".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 1 cimitirul satului, sat SEBIŞ; comuna DRĂGĂNEŞTI, Bihor
emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita la sfarsitul veacului al XVIII-lea, in locul celei vechi care era pe punctul de a se ruina.
In 1887 biserica este reacoperita cu sindrila, operatie ce se va repeta dupa al doilea razboi mondial si in anul 1965 cand va fi restaurata.
Pe laturile de sud, vest si nord biserica are prispe marginite de stalpi, sau "sageti" in graiul local. Avand o mare deschidere la baza, in interior stabilitatea a fost asigurata prin trei arcuri dublou prinse in trei grinzi-tirant. Capriorii acoperisului sunt fixati in "cursurau", cununa ce sta pe grinzile sarpantei. Acest "cursurau" este impodobit pe toata lungimea de la sud a navei cu o multime de crestatturi sub forma unor "ocnite" trilobate. Pe aceeasi grinda se inscrie un al doilea registru de motive crestate identic, dar de dimensiuni mai mici. Al treilea registru il formeaza braul masiv, cu rasuciri inverse din loc in loc. Motivul franghiei, pe care localnicii o numesc "barta" inconjoara peretii bisericii la acest nivel, fiind prezent si la contrafisele ce leaga "sagetile" de "cursurau", adica stalpii de cununa. la portal patru brauri se arcuiesc impreuna cu linia canatului, in plin centru alaturandu-li-se linii meandrice ori in zig-zag ce serpuiesc in spatiile dintre brauri.
Biserica pastreaza pictura veche, care aproape s-a sters in tinda. Pe peretele de vest al naosului langa portretele ctitorilor, doi batrani cu plete lungi imbracati in camasa si suman, se afla inscriptia: "Anul 1808. Popa Irimie... paroh in Surduc". O alta inscriptie spune: "Biserica s-a reparat in 1887".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 35, sat SURDUC; comuna IARA, Cluj
emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Ioan Gura de Aur" a fost construita intre anii 1750-1752, pe platoul de la marginea satului Broaste (denumirea veche a satului).
Este formata dintr-o nava dreptunghiulara si o absida patrata, decrosata. Lungimea totala este de 11 metri, latimea navei de 4,5 metri si inaltimea turnului de 20 metri.
Acoperisul absidei este mai scund decat al navei, la fel si bolta longitudinala a absidei este mai joasa decat bolta semicilindrica a naosului.
In anul 1957 locasul a fost restaurat, pastrandu-se proportiile armonioase, cele doua ferestruici, consolele profilate, portalul si pictura veche, chiar daca se mai pastreaza doar pe portiuni mici.
Pe usa diaconiceasca este o pisanie unde sta scris cu litere chirilice: "Aceste 2 dveri le-am facut eu David Zugravu pomana pentru sufletele mortilor". La usile imparatesti este o alta inscriptie din care se mai poate citi doar anul 1756, dar pe stalpul din stanga citim clar: "Zugravit-am acest fruntariu pentru 10 florinti. 6 florinti au dat satu, cine cum s-au indurat iar 4 florinti am lasat pomana si dverile amandoua eu David Zugravu pentru sufletele mortilor ca sa fie pomana. Broaste." In biserica se mai pastreaza patru icoane pe lemn pictate de David.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Ioan Gură de Aur" - 63 A, sat STÂNCEŞTI; comuna BUNTEŞTI, Bihor
emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost construita in anul 1769 si renovata in 1960, cand s-a pus acoperis de tabla, s-au tencuit peretii si s-au adaugat cu rol de contraforturi, doua barne oblice pentru asigurarea trainiciei peretilor care sunt din "blani" de stejar prinse la colturi in "cheotori". S-au pastrat ochiurile de sticla ale ferestrelor vechi ("saibe") si candelabrul cu globuri lucrate la Beliu, una dintre cele mai importante fabrici de sticla din sudul Bihorului.
Scandurile de la bolta semicilindrica a absidei si de la bolta identica a naosului sunt fixate in arcuri dublou, prin cuie de lemn.
Pictura a fost partial distrusa de umezeala si fum. In tinda se mai pot vedea doar pete de culoare, in schimb in naos, imaginile boltii s-au pastrat destul de bine, ca si cele de pe iconostas.
Biserica are cateva icoane pe sticla de la Nicula, trei icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea si o lada pentru odajdii, lucrata in stilul lazilor de zestre, cu ornamente crestate cu "horjul".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae" - 98, sat SĂLDĂBAGIU MIC; comuna CĂPÂLNA, Bihor
   69 70 71 72 7374 75 76 77 78 79