Rezultate: 1989       Pagini: 199

   68 69 70 71 7273 74 75 76 77 78   
emilia / 26-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea in localitatea Colesti din barne tencuite cu ceamur.
Spatiul pronaosului a fost adaugat ulterior, invelitoarea de sindrila a fost inlocuita cu una de tabla si a fost modificata forma turnului, cu globuri si bulbi de factura baroca.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica ortodoxă "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 124, localitate componentă COLEŞTI; oraş VAŞCĂU, Bihor
emilia / 26-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Trei Ierarhi" a fost construita in anul 1730 in localitatea Ghighiseni. In anul 1931 a fost stramutata in Beius, iar in 1961 este donata satului Varaseni.
Planul este dreptunghiular cu o absida poligonala ce se incheie spre rasarit in varf ascutit. Turnul are baza captusita cu palimar din scanduri de brad dublat in partea superioara cu un coronament din alte scanduri, cu capetele de jos traforate, dupa care urmeaza galeria deschisa, cu arcade duble la nivelul clopotelor si coiful piramidal surmontat de o sageata conica. Un element nou este "lanterna" dintre coif si sageata. Corul de deasupra tindei este de data recenta si portalul a fost mutat pe latura de nord.
La remontarea bisericii, locuitorii au asezat-o pe un soclu de piatra si beton. Pentru o mai mare stabilitate, in dreptul peretelui despartitor dintre tinda si naos, mesterii au adoptat solutia stalpilor montanti ("sosilor") si au recurs la consolele adosate decorate cu imaginea inversata a capului de cal. Intreaga constructie este inconjurata la mijloc de braul-franghie. Grinda-tirant ce sustine bolta semicilindrica a navei, este si ea impodobita cu motivul funiei rasucite.
Din vechea pictura se mai pastreaza doar cateva fragmente, peretii fiind vopsiti.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Trei Ierarhi" şi "Sf. Mucenic Gheorghe" - 34 A, sat CUCUCENI; comuna RIENI, Bihor
emilia / 25-Aug-2009

Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita din lemn de gorun in anul 1730 de locuitorii satului Valani de Pomezau.
Nava are plan dreptunghiuilar, iar absida decrosata are plan trapezoidal.
Sistemul de boltire este in tinda tavan drept de scanduri, naosul bolta semicilindrica si absida trunchi de con. Scandurile boltilor sunt legate intre ele prin arcurile-dublou in extrados. In naos, arcul se sprijina pe capetele grinzii-tirant asazata pe console prinse de pereti prin cuie groase de fier. Un stalp de legatura intre arc si tirant a fost cioplit cu succesiuni de romboedre. Arcul-dublou si grinda-tirant sunt impodobite cu motivul franghiei cu rasuciri intr-un singur sens. La mijlocul grinzii-tirant se afla motivul rozetei cu sase petale inscrisa in cercul solar. Ancadramentele usilor sunt ornamentate cu franghii paralele, dublate de sirurile "dintilor de fierastrau", asociate la naos cu rozeta, iar la tinda cu motive stelare.
Pictura a fost executata in doua etape. Vechiul strat partial pastrat in altar, dateaza din secolul al XVIII-lea, iar al doilea strat, din 1867, este opera zugravului M. Palann, semnat pe peretele de vest al naosului. Acesta nu a reusit sa se ridice la nivelul artistic al predecesorului sau. In biserica se pastraza si o icoana pe lemn datata 1796, pictata probabil de acelasi zugrav care a executat pictura veche.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - 235, sat VĂLANI DE POMEZEU; comuna POMEZEU, Bihor
emilia / 24-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Valea de Jos (fost Valea Neagra de Jos), a fost construita in anul 1738.
Planul dreptunghiular este compus din pronaos, naos si absida altarului decrosata, poligonala. Biserica este construita din cununi de barne orizontale, incheiate in "coada de randunica". A fost refacuta de mai multe ori, s-a pus tabla pe acoperis si s-a renuntat la galeria deschisa a turnului.
Ancadramentul usii naosului, ornamentat cu motive florale, poarta crestat textul urmatoarei pisanii: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca Biserica s-au facut in zilele imparatului Karltvus iara mitropolitul au fost Vitanchie mitropolit crestin si luminatului impatat Karltvus si s-au facut in sat Valea Neagra de Jos si toti satenii cu batrani si cu tineri s-au nevoit la acest lucru Dumnezeesc de s-au facut. Iar mesteri au fost intai mester Fleantu Nicoara din sat Agrijni din tinutul Ardealului al doilea Petrica Gheorghe frate mandrutului. Iara de s-ar afla cineva sa gandeasca cu rautate, sa fie ...... de 318 parinti de la Nichea, iara de s-au facut aceasta sfanta si Dumnezeiasca biserica a fost leat de la nasterea domnului Hristos 1738 iara ce preot va sluji intru aceasta sfanta Biserica sa pomeneasca sa zica sa ierte Dumnezeu pacatele a lui Nicoara si Gheorghe si tuturor cine s-au nevoit de au facut aceasta Sfanta Biserica".
Bolta semicilindrica a naosului are arcul dublou ornamentat cu motive solare si brau, iar grinda-tirant este decorata in partile laterale cu vrejuri de flori, iar pe latura de jos cu o funie si rozete egal distantate.
Biserica a fost pictata de David Zugravu de la Curtea de Arges. Semnatura lui o aflam pe o icoana de lemn din 1751.
Absida altarului are o icoana pe sticla din 1800 de la Nicula, reprezentand pe "Arhanghelul Mihail", iar xilogravurile pastrate provin de la Hasdate.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 106, sat VALEA DE JOS; comuna RIENI, Bihor
emilia / 24-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Valea-Crisului are la intrarea in pronaos, pe barna portalului, o pisanie din care mai putem citi: "...Craciunea Mihai, Ioan Iani, Florea Ioan. Scris-am eu Martin Ionu... 1761". Initial era pe un loc mai jos cu circa 300 de metri fata de vatra actuala. Era pe atunci mai mica, tinda de azi adaugandu-se mai tarziu. Corul ce ocupa spatiul dintre peretele de vest al naosului si grinda-tirant, a fost adaugat in 1876. Stalpii prispei sunt impodobiti cu rozete , franghii si coltisori.
Prin secolul al XIX-lea, biserica a fost demontata si recladita sus pe deal. Pe grinda-tirant a naosului scrie: "Aceasta sfanta biserica s-a ridicat in anul 1865 si s-a zugravit in vara anului 1876. S-a sfiintit in ziua de Sf. Petru sub imparatul Francisc Iosif I -u sub mitropolitul Miron Romanu, A. Eppu. Teodoru Filipu Adm. Proto. Simion Butiri preotu locului. Groze Craciun, Groze Nutiu, Cicort Gaboru curatori si ajutatori S. B. Dionisiu Iuga cantor si pictor de Nicola". Pe peretele exterior al navei, langa potal, pictorul Dionisiu Iuga de la Nicola a zugravit intr-un careu rectangular, tema "Sf. Gheorghe" in lupta cu balaurul. Este singura imagine pictata in exterior, intalnita la vreo biserica de lemn din Bihor.
Pictura executata pe panza maruflata sau direct pe suprafata lemnului, se remarca nu numai prin reprezentarile iconografice ample, ci si prin bogatia motivelor florale ce compun spatiile dintre temele biblice, caracteristica a icoanelor pe sticla, deoarece zugravul Iuga era in primul rand un iconar.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 103 A, sat VALEA CRIŞULUI; comuna BRATCA, Bihor
L.S. / 23-Aug-2009

Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice - clădire monument în stil neorenascentist, concepută de arh. Ferdinand Hoeflich şi arh. Felice Nori.

Arh. N.I.G.

Extras din Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti de Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea, Vol.2, Ed. Universalia 2005.



» Palatul Mitropolitan Romano-Catolic - Str. Berthelot H. M. g-ral 19 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 23-Aug-2009

CATEDRALA  ROMANO-CATOLICĂ  SFÂNTUL  IOSIF

Hramul : Sfântul Iosif – soţul Sfintei Fecioare Maria  (19 martie)

Catedrala a fost construită între anii 1873-1884 din iniţiativa monseniorului Ignaţius Paoli -primul Arhiepiscop Romano-Catolic de Bucureşti. Acesta călătoreşte în Europa pentru a aduna fondurile necesare proiectării şi construcţiei catedralei. Celebrul arhitect Friedrich von Schmidt, din Viena întocmeşte planurile. Lucrările încep în iunie 1873, dar sunt repetate ori întrerupte în timpul războiului şi a lipsei de fonduri.  La Casa Mayer din München, au fost executate vitraliile şi picturile din jurul Altarului.  În 1873, Pictorii Georg Roder şi Herms au pictat în ulei presbiteriul, tavanul şi medalioanele din nava principală.

În 1880, după acumularea altor fonduri, lucrările se reiau sub conducerea arh. Carol Benisch.

Consacrarea Catedralei a fost celebrată la 15 februarie 1884 de către Arhiepiscopul Ignatius Paoli. Continuarea finisării lucrărilor a fost urmărită de succesorului lui Paoli, arhiepiscopul Paul Palma. În 1888 se instalează cele două altare secundare, cioplite în marmură, precum şi panourile reprezentând Calea Crucii. În 1930 firma L. Wagenstein  & fiii din Timişoara construieşte şi montează  noua orgă de concert.

După cutremurele din 1940 şi 1977 se efectuează lucrări de consolidare. Pictura a fost refăcută în 1978 de către maestrul prof. Aurelian Bucătaru şi pictorul Toma Lasconi. Lucrările s-au realizat în timpul păstoririi părintelui paroh Eugen Bortoş.  

După 1989, prof. ing. Al. Cişmigiu a întocmit un nou proiect de consolidare, executat între 1991-1994.

Cu acest prilej, în spaţiul existent la subsol, este realizată o Capelă cu hramul Sfintei Tereza din Aquila,  după proiectul întocmit de prof.dr.arh. Peter Derer împreună cu arhitecţii Daniela Zerva şi Paul Felican. Decoraţia interioară a capelei este opera sculptorului Toma Iancuţ. Capela a fost binecuvântată la 16 decembrie 1995 de Arhiepiscopul Ioan Robu.

Catedrala (de dimensiuni generale de 47 x 22m şi 22 m înălţime) este de tip bazilică, în stil neoromanic inspirat după bazilicile padoviene, combinat cu elemente neogotice. Nava centrală este separată de cele laterale prin şiruri de coloane finisate cu stuc aurit, pe care descarcă arce frânte. Împingerile laterale sunt preluate la exterior de contraforturi. Acoperişul navei principale în două pante, are intradosul cu ferme şi grinzi vizibile. Colateralele sunt acoperite cu bolţi mănăstireşti.

Portalul este alcătuit din arce frânte, rezemate pe colonete. Deasupra uşilor exterioare, un mozaic reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul. Ferestrele terminate în arc frânt au vitralii executate în perioada 1970-1980, autori fiind soţii Natalia şi Ion Brodeală. Vitraliile de la marea rozasă, cor şi baptisteriu, sunt create în anul 1985 de  Dorin Dănilă.

Alături de catedrală se află Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice clădire monument în stil neorenascentist, concepută de arh. Ferdinand Hoeflich şi arh. Felice Nori.

Arh. N.I.G.

Extras din Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti de Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea, Vol.2, Ed. Universalia 2005.



» Catedrala romano-catolică "Sf. Iosif" - Str. Berthelot H. M. g-ral 17 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 23-Aug-2009

BISERICA ROMANO CATOLICĂ  SFÂNTA MARIA - „BĂRĂŢIA” 

Hram: Naşterea Preasfintei Fecioare Maria  - Sf. Maria a Darurilor

Existenţa Bărăţiei este consemnată încă din secolul XIV, odată cu primele aşezări de pe malurile Dâmboviţei şi a dezvoltării negoţului aici. Atestarea documentară certă a ecleziei este din anul 1558.  După 1595, este incendiată de turci şi apoi părăsită. În 1629, catolicii din Bucureşti capătă aprobare de la Sultan, să-şi ridice o nouă biserică. În 1633 bogatul negustor veneţian Bartolomeo Locadelli, împreună cu Pietro Paolo Bruni din Perugia, având sprijinul principelui-domnitor Matei Basarab, construiesc o nouă biserică. În 1659 este arsă de tătari. Misionarul Thomassi, cu contribuţia negustorilor şi meşterilor din „Provincia Bulgaria” ajută la refacerea bisericii din lemn între 1664-1666 şi la reconstruirea ei parţial din zid. Au urmat repetate incendii, după care biserica este refăcută succesiv în anii 1812, între 1828-1833, după 1847.

În 1928 arhitectul Carol Cortobius restaurează biserica şi turnul, conferindu-le aspectul păstrat şi astăzi. În 1952, ansamblul a fost renovat.

În acest lăcaş, Sfânta Liturghie este celebrată pe rând, în limbile română şi maghiară.

Biserica este de tip bazilică uninavată, alcătuită din nartex, naos şi Sf. Altar. Vestibulul este flancat  de o capelă mică şi de accesul la cor. Nava dreptunghiulară a bisericii (12 x 14,40 m) este acoperită cu  boltă în leagăn, pictată în chip de cer înstelat. În interior se află numeroase statui, între care se disting: cea a Regelui Ştefan cel Sfânt al Ungariei şi cele 14 panouri în basorelief reprezentând Calea Crucii.

Din punct de vedere stilistic, actuala biserică este de tradiţie romanică, la care se adaugă accente „Art-Déco”. Faţada vestică este simplă, iar cele de sud şi nord sunt strânse între clădiri.

Ansamblul Bărăţia mai cuprinde pe latura sudică, o sală de conferinţe şi casa parohială. Construcţia alipită în dreapta turnului, cuprinde la parter „Librăria Surorile Pauline”, iar la etaj o grădiniţă de copii şi policlinică de parohie.  Turnul Bărăţiei datează, în forma actuală, din 1855. Este de formă pătrată în plan, cu gang de trecere la parter, are deasupra cinci caturi totalizând  35 m înălţime.

După cutremurul din 1977, între 1979-1982, casa parohială, prăvăliile şi turnul-clopotniţă au fost restaurate.

N.I.G.

Extras din Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti de Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea, Vol.2, Ed. Universalia 2005.



» Biserica "Sf. Maria a Darurilor" - Bărăţiei - Str. Bărăţiei 27 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 23-Aug-2009

BISERICA  ANGLICANĂ - A ÎNVIERII

Hramul: Învierea Mântuitorului

Este singurul lăcaş de cult anglican din Bucureşti, destinat comunităţii britanice.

Înainte de construirea bisericii actuale, comunitatea britanică a folosit pentru cultul anglican, încă din 1868 o încăpere modestă a sinagogii din Str.Olteni 45. La slujbele ţinute acolo participa şi familia regală a României, mai ales, prinţesa Maria de Saxa-Coburg-Gotha -nepoată a reginei Victoria I a Marii Britanii - soţia principelui moştenitor Ferdinand.

Planurile au fost întocmite de arh. V. Ştefănescu, alegându-se o variantă mai modestă cu faţadele placate cu cărămidă aparentă, apropiat arhitecturii specifice engleze Lucrările de construcţie, s-au realizat între 1913-1914. După terminarea războiului, cu ajutorul donaţiilor Episcopului de Gibraltar şi ale Reginei Maria, construcţia fost finisată şi dotată cu orgă şi mobilier comandate în Marea Britanie. Primul serviciu divin a avut loc în aprilie 1920. Funcţionarea a fost întreruptă între 1940-1944, (în timpul ocupaţiei trupelor germane) şi  mai rar folosită în timpul regimului totalitar.

Clădirea are dimensiuni modeste, cu o sală de 7 x 18,5 m completată cu funcţiuni anexe, împreună cu care ocupă întreg terenul de formă triunghiulară învecinat Grădinii Icoanei. Intrarea se face, pe latura de sud, la baza turnului înalt de 11 m, care precede nava. Sala şi corul, unite într-o singură încăpere dreptunghiulară, sunt acoperite cu o boltă poligonală. O navă laterală despărţită prin două arcade în arc frânt se află pe latura sudică alături de sacristie. Într-o nişă, se află orga.

În interior, pereţii sunt zugrăviţi simplu şi poartă câteva tablouri cu scene religioase. Plafoanele încăperilor principale sunt lambrisate în tăblii din lemn finisate în culoare maro. La exterior, faţadele sunt realizate din cărămidă aparentă, roşie. Ferestrele au ancadramente din piatră, încadrate în arcade oarbe frânte. Contraforturi, puţin evazate, dau verticalitate volumelor turnului şi corpului principal.

Stilistic, biserica face parte din creaţiile epocii victoriene, fiind realizat într-un stil gotic temperat.

Prin poziţia şi prin arhitectura sa, biserica anglicană constituie un unicat urbanistic remarcabil în oraşul Bucureşti.


Arh. P.I.

Extras din Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti de Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea, Vol.2, Ed. Universalia 2005.



» Biserica "Învierii" - Anglicană - Str. Verona Arthur pictor 3 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 23-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" dateaza din anul 1600. A fost mutata pe vatra actuala in secolul al XIX-lea.
Prispa este prezenta pe toate laturile. In partea de vest au fost adaugati doi pereti oblici, rezultand o tinda de plan hexagonal. Absida are si ea cinci laturi exterioare, cele de nord si sud fiind cu circa un metru mai retrase spre interior. Corul din partea de vest a naosului, a fost adaugat ulterior si au fost captusiti peretii cu scanduri de brad, peste vechea pictura. Invelitoarea de sindrila a fost inlocuita cu alta din tabla, iar turnului i s-a modificat forma prin adaugarea bulbului ce surmonteaza coiful piramidal.
Invelitorile interioare ale incaperilor sunt cele obisnuite in Tara Crisurilor: tavan la pronaos, bolta semicilindrica, turtita la naos si bolta asociata cu suprafete triunghiulare curbate la altar.
Cheotorile cu crestaturi complicate, consolele, braul in relief, icoanele pe sticla, sunt elementele de interes etnografic, la care se adauga cateva exemplare de carte veche din tiparnitele Blajului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 50, sat ŢIGĂNEŞTII DE CRIŞ; comuna BRUSTURI, Bihor
   68 69 70 71 7273 74 75 76 77 78