Rezultate: 1989       Pagini: 199

   62 63 64 65 6667 68 69 70 71 72   
emilia / 01-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea in satul Doba-Mica. Este cea mai mica constructie de acest gen din Salaj, cu dimensiunile de numai 8 / 3 m, clopotnita cu foisor si flesa reusind cu greu sa o faca vizibila pe deal. Deasupra intrarii se pastraza partial pisania originara, in limba slavona.
Planul este dreptunghiular cu absida usor decrosata, trapezoidala. Braul median este prezent numai pe laturile de est si de sud, iar ancadramentul intrarii de pe latura de sud este decorat cu chenare in "franghie" ce inchid un lant de rozete, marginea spre interior a partilor laterale fiind marcata printr-un decor de linii frante.
In patrimoniul bisericii se afla "Evanghelia" tiparita in 1682 la Bucuresti, prin grija lui Serban Cantacuzino si alte tiparituri ce atesta puternicele legaturi dintre romanii transilvaneni si cei din celelalte tari romane.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
 

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 156, sat DOBA MICĂ; comuna DOBRIN, Salaj
emilia / 01-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata pe la 1700 pe valea Crasnei, in satul Dersida.
Forma peretilor cu brau median in torsada, este dreptunghiulara, cu absida decrosata poligonala, cu cinci laturi. Pronaosul are tavanul drept, iar naosul si altarul cate o bolta semicilindrica, ultima sfarsind in timpanul de est. Acoperisul de sita are clopotnita deasupra pronaosului, inconjurata de patru turnulete.
Prispa bogat ornamentata, este situata pe latura de sud. Chenarele serpuitoare de pe arcade aluneca pe stalpii de sectiune dreptunghiulara, pentru a insoti "franghia", iar cuiele de lemn, cioplite in forma rozelor, se adauga lalelelor singuratice. In ancadramentul usii de intrare, alaturi de meandre si "franghie", sunt daltuite in partea superioara langa motivul crucii, doua lalele si un sirag de inimi.
Pictura interiorului, executata in 1771, este partial distrusa.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 194 A, sat DERŞIDA; comuna BOBOTA, Salaj
emilia / 01-Oct-2009

Biserica de lemn "Invierea Domnului" este asezata pe cel mai inalt dintre dealurile Cublesului si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Forma este dreptunghiulara, cu absida decrosata, patrata. Cu prilejul reparatiilor, locuitorii au facut unele modificari, straduindu-se sa conserve edificiul. In 1968 acoperisul cu sarpanta abrupta si un turn-clopotnita cu arcade decorate, a fost acoperit cu tabla, care a luat locul sitei, iar peretii au fost tencuiti in interior si exterior, ascunzandu-se elemente sculptate, si o parte din pictura.
Bolta semicilindrica a naosului, cu grinda-mester sculptata si arcul transversal sprijinit pe console si altarul, pastraza pictura din 1789 cu un colorit in nuante aprinse de rosu, albastru si verde, a zugravului Urs Broina din Stoboru. Pe iconostas, icoana "Deisis" de factira bizantina este datata 1740, data antequem pentru inaltarea bisericii.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Învierea Domnului" - 39 pe deal, sat CUBLEŞU; comuna CUZĂPLAC, Salaj
emilia / 01-Oct-2009

Din inscriptia de ridicare a bisericii de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Chichisa, se mai poate citi doar atat: "Aceasta sfanta biserica o au facut Donca Dumitru ..." Citit anterior, anul 1739 este amintit in lucrari bibliografice. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata. Peretii alcatuiti din cinci barne, au masurat initial 9,10 / 3,90 m, insa in secolul al XVIII-lea au fost mariti prin adaugarea unui alt pronaos, cel vechi fiind inglobat naosului. Probabil ca anul 1739 se refera la aceasta importanta interventie, caci proportiile initiale claseaza biserica la inceputul secolului al XVII-lea.
Ancadramentul usii de intrare este ornamentat cu doua chenare in "franghie" si un vrej, iar la baza are o rozeta. Pe motivul "franghiei" este impletit si braul median al peretilor, cel de pe latura de sud a vechii nave fiind insa insotit, in partea de sus, de un chenar din linii frante (dintisori).
Ultimele reparatii au adus schimbari regretabile, o data cu refacerea boltii semicilindrice a naosului, disparand si decorul pictat. Bolta semicilindrica a altarului se incheie la est intr-un timpan, ce face legatura cu peretii printr-o suprafata plana.
Biserica pastreaza icoane din secolul al XVIII-lea realizate de zugravul Ioan Pop din Romanasi, care a pictat si interiorul locasului. Pe icoana "Deisis" de format mare, este cioplit in lemnul ramei cu chenar in "franghie", anul 1797.
Usile imparatesti pictate de popa Toader Faur in 1805, dezvaluie prin analogie autorul altor icoane : "Maria cu pruncul" - 1815, "Sf. Nicolae" - 1816 si "Arhanghelul Mihail".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 72, sat CHICHIŞA; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
emilia / 30-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in primele decenii ale secolului al XVIII-lea. Clopotul este datat 1743 si a fost executat de  Mihai Alegsa.
Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Pronaosul are tavanul drept, iar naosul si altarul cate o bolta semicilindrica, ultima sfarsind in timpanul de est.
Ancadramentele usilor, arcul transversal din bolta naosului si grinda-mester sunt decorate cu "franghie", romburi, rozete si denticuli. Usa naosului, realizata dintr-o singura bucata de lemn, prezinta o constelatie de rozete dispuse in forma de cruce.
Pictura din 1799-1801 apartine zugravului Ioan Pop din Romanasi. Doua icoane imparatesti, de la iconostasul anterior, sunt datate 1771 si se pastraza in pronaos.
Biserica cu turn scund, foisor si flesa, a fost restaurata in anul 1975.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 240, sat CIUMĂRNA; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
emilia / 30-Sep-2009

Chiesdul este unul din satele cu cea mai veche mentiune documentara din partile Crasnei. Traditia orala spune ca biserica de lemn a fost construita cu trei secole in urma, la circa 300 de metri de locul actual., de unde ar fi fost mutata pe butuci de lemn, fara a fi demontata. Absida, caz foarte rar la bisericile de lemn, are contur semicircular, rezultat din cioplirea arcuita a celor cinci randuri de barne ce se prind cap la cap in cheotoare de tip "carlig". In anul 1916 biserica a fost renovata, invelitoarea de sindrila fiind inlocuita cu tabla galvanizata. In naos s-a adaugat "corul" sustinut de patru stalpi fusiformi cu capiteluri cioplite in forma unor trunchiuri de piramida inversate, cu baze paralelipipedice. Scara de acces la cor este in naos. Bolta semicilindrica a incaperii este facuta din scanduri groase  prinse de cele trei arcuri exterioare prin cuie de lemn.
Deasupra intrarii in naos se pastreaza urmatoarea inscriptie:"In toata aceasta lume fie binecuvantat numele lui Dumnezeu. Ca oriunde vor fi unul sau doi adunati intru numele meu de pre tot locul sfant. Zugravitu-s-au aceasta sfanta biserica in zilele inaltatului imparatului nostru ... si stapanirii sale Domnului Bob Ioan prin mainile noastre cele de prea pacatosilor robi lui Dumnezeu Tiple Pop Ioan Zugravul din cinstita ... de Dabacina numita ... in 1796". Anul este trecut atat cu cifre arabe cat si chirilice. In biserica sunt si cateva icoane pe lemn datand din secolul al XVIII-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 345, sat CHIEŞD; comuna CHIEŞD, Salaj
emilia / 30-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" de pe valea Crasnei a fost ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea din lemn de gorun si fag. Mesterul Alexa Mocan a utilizat sistemul paiantei, in care stalpii verticali constituie suportul pentru fixarea barnelor orizontale. Planul cuprinde pe axa longitudinala pronaos, naos si absida poligonala nedecrosata.
In iarna anilor 1945-1946 o parte din turn, datorita viscolului s-a prabusit. Turnul, acoperisul si prispa de pe latura de vest au fost restaurate respectandu-se forma initiala.
Sistemul de boltire, cu tavan plat in pronaos si bolta semicilindrica in naos, se remarca la absida printr-o cupola formata din sase felii, sustinute de tot atatea nervuri incheiate intr-o "cheie de bolta" din lemn de brad. Acest mod de boltire este specific bisericilor de lemn din Moldova. Lipsita de forme decorative spectaculoase, biserica pastreaza icoane pe sticla, una dintre ele, "Arhanghelul Mihail" datata 1805, fiind executata de Popa Sandu din Iernuteni.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 611, sat CAMĂR; comuna CAMĂR, Salaj
emilia / 30-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in anul 1547 si renovata in secolul al XVIII-lea, cand s-a adaugat prispa cu umerasi si stalpi ciopliti si s-a innoit acoperisul, eveniment consemnat pe o barna a peretelui de sud :"Cand au sindrilitu, 1783, Lazaru mesteru". O interventie ulterioara o constituie si clopotnita ingusta de deasupra pronaosului, cu foisorul deschis pe doua arcade si flesa poligonala.
Planul bisericii este dreptunghiular, cu absida altarului semicirculara, decrosata, forma rar intalnita in arhitectura lemnului. In interior, bolta semicilindrica a naosului se sprijina pe un arc transversal, daltuit cu "franghii" si rozete. Bolta semicilindrica a altarului are la baza patru fasii curbe si o polita de barne servind de proscomidiar, ce porneste din spatele iconostasului.
Pe latura de sud, ancadramentul intrarii este ornamentat cu rozete, cruci si linii serpuite, incadrate in doua chenare din "franghie", ce se intalnesc intr-un cerc in torsada, cu cruce pe centru.
Torul este puternic profilat, fiind sculptat in "franghie" pe laturile de sud si sud-est. In pronaos ne intampina o impresionanta compozitie a judecatii de apoi, de factura bizantina. Cele zece fecioare si mironositele sunt invesmantate asemenea fetelor din zona, cu ilic si fuste largi, in rosu si gri, pe capul pieptanat in cosite stralucind palariutele cusute cu margele. In deapta intrarii este zugravita Cuv. Marina, iar in stanga Sf. Spiridon.
Pictura decoratiilor florale de pe bolta naosului si friza cu pesti de pe peretele despartitor au fost executate in primele decenii ale secolului al XIX-lea de zugravul Ion Prodan. Icoanele imparatesti sunt datate 1775.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 57, sat BULGARI; comuna SĂLĂŢIG, Salaj
DavidC / 30-Sep-2009

Arh. Paul Smarandescu



» Palatul "Agricola - Fonciera" - Calea Victoriei 2 sector 3 , Str. pictor Nicolae Tonitza 12 sector 3, Str. Nicolae Filitti 2 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 29-Sep-2009

"Traversând din nou Bârzava, intrăm în cartierul Länd (forma austriacă a germanului „Land”, aici având înţelesul „la ţară”). Pe partea dreaptă a şoselei, pe malul unui lac artificial, se află Centrala hidroelectrică Grebla, din 1903-1904, cea mai veche din oraş, şi care funcţionează şi astăzi. Ea deţine în continuare aceleaşi turbine Pelton cu care a fost dotată de la început. Locul este denumit „grebla” deoarece acolo se afla încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea o instalaţie denumită astfel, cu ajutorul căreia erau reţinuţi buştenii tăiaţi în amonte şi care erau plutăriţi pe Bârzava pentru aprovizionarea uzinelor cu combustibil. Castelul de apă aferent acestei centrale care deserveşte Combinatul Siderurgic este situat deasupra, pe dealul Ranchina, de unde legătura este făcută cu ajutorul a trei conducte forţate cu un diametru de 900 mm şi o lungime de 600 m."

Rusnac, Mircea - Ghidul monumentelor istorice ale Reşiţei [►]



» Ansamblul hidroelectric "Grebla" - Str. Primăverii f.n. Cartier Stavila, municipiul REŞIŢA, Caras-Severin
   62 63 64 65 6667 68 69 70 71 72