Biserica de lemn "Pogorarea Duhului Sfant" a fost construita in anul 1727, pe valea Fildului, asa cum arata inscriptia de la intrare :"Sa se stie si ceasta cine au fost mesterii acestei sfinte biserici Freant Nicoara din Agrij si unul din Chendre, a Petri Brudului, fecioru Gligorie, anu Domnului 1727".
Planul este dreptunghiular cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Acoperisul de sita cu pante mari are un turn-clopotnita cu foisor in console si o flesa inalta, flancata de patru turnulete.
Sistemul de boltire este cel obisnuit in zona, cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica, sprijinita pe trei arce transversale in naos, iar in altar, o bolta de aceeasi forma, ce se racordeaza cu peretii prin trei fasii curbe, marcate cu nervuri.
Braul median ce incinge peretii exteriori ai locasului, pe sub consolele daltuite in "cap de cal", este impletit dintr-un chenar in "franghie" si alte doua din linii frante.
O bogata decoratie a fost sculptata in prispa de pe latura de sud, privirile fiind atrase de motivul de pe cosoroaba, asemanator unui sarpe, cu coada si capul in forma de floare.
Ancadramentul intrarii in pronaos este strabatut de patru chenare in "franghie" si de altul geometric, iar ancadramentul usii dintre pronaos si naos este sculptat cu o gama de motive deosebit de ampla, la baza aflandu-se o rozeta marginita de ochiuri adancite si de un cerc in torsada. Deasupra usii naosului se consemneaza ca "s-au zugravit aceasta sfanta biserica in vremea lui Francis Iosif I", anul 1856 aflandu-se pe usile altarului. Pictura intr-o cromatica de rosu-purpuriu este inviorata de multimea florilor. Pe peretii pronaosului, figurile mucenitelor sunt incadrate in nise decorate cu flori si frunze de stejar. Jertfa lui Avram din centrul boltii naosului este urmata de medalioane cu chipuri de sfinti, inconjurate de flori si struguri, arcele transversale fiind transformate in ghirlande. Viata lui Hristos, ilustrata in scene dreptunghiulare pe peretii naosului, are texte explicative in limba romana si latina. Iconostasul este de o mare valoare artistica cu icoanele incadrate de colonete sculptate si usile imparatesti ornamentate cu floarea de lalea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Pogorârea Duhului Sfânt" - 154 A, sat FILDU DE SUS; comuna FILDU DE JOS, Salaj
Biserica de lemn "Sf. Vasile cel Mare" a fost construita in anul 1806 in livada de pe dealul satului Dragu, sat cu 125 de familii ortodoxe. Inscripria de la intrare spune: "S-au ridicat aceasta sfanta biserica din pajiste in anul 1806 si s-au savarsit in anul 1807. Si s-au zidit cu toata cheltuiala satului si cu ajutorul domnului locului, fiind mester de lemn Ion Dino de la Madas ..."( ultimele cuvinte sunt sterse).
Forma este dreptunghiulara, absida decrosata a altarului prezentand particularitatea unghiului in ax, varianta tipologica cu adanci radacini in arhitectura romanilor transilvaneni.
Constructia este spatioasa, turnul-clopotnita cu foisor larg, deschis pe arcade si cu flesa inalta, flancata de patru turnulete, contribuind la monumentalitatea ansamblului. Invelitoarea de sita a fost inlocuita in timp cu una de tabla. Pe laturile de sud si vest se desfasoara prispa cu palimar, intrarea fiind la sud, in locul traditional. Ancadramentul ce o inconjoara este ornamentat cu simbolul soarelui inconjurat de lalele.
Interiorul este acoperit cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica peste naos, bolta altarului racordandu-se cu laturile in ax prin intermediul a doua fasii curbe.
Inscriptia de deasupra intrarii in naos, o completeaza pe cea de la intrarea in pronaos astfel: "si s-au zugravit de mainile mele cele de tarana Perse Iosif parohul Elciului si prin staruinta biraului celui domnesc Balan Petre i(si) curator Zdroba Ion, 1806 septembrie 14 zile". Insemnarea constituie prima atestare din activitatea de patru decenii in pictura salajeana a zugravului Iosif Perso.
Decoratia pictata de la Dragu, avariata de ploi, s-a conservat in pronaos, unde pe peretele de nord sunt zugravite mironosite, iar pe cel de vest, Pilda fecioarelor.
De o deosebita valoare artistica este iconostasul, sculptat si pictat, conform insemnarii, in 1815.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Vasile cel Mare" - 310, sat DRAGU; comuna DRAGU, Salaj
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in 1753. Crucea de lemn sculptata din pronaosul locasului, strajuieste mormantul ctitorului. In lemnul ei este sapat :"1758, meseta iulie 22 zile, au raposat popa Matei". Inscriptia de pe masa de piatra a altarului : "1753 luna noiembrie 8 zile", intareste faptul ca inaltarea edificiului a avut loc anterior anului de pe cruce, preotul Matei fiind intemeietorul.
Planul dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, prezinta o particularitate in acoperirea interioara a naosului. La inaltimea obisnuita, peretii cunosc o suprainaltare pe cate o grinda sculptata cu denticuli, ca si acele ce reazema tavanul drept al pronaosului. Bolta semicilindrica porneste abia de la marginea de sus a acestei suprafete, in care sunt practicate si ferestrele.
Iconostasul cu doua intrari spre altar, are grinda ce o sustine bogat sculptata, cu denticuli, dintisori si alte motive decorative. Altarul este acoperit cu tavan drept, probabil in urma unor reparatii ulterioare.
La exteriorul peretilor, barnei sculptate a boltii, ii corespunde o streasina de sita ce protejeaza masivele console cioplite. Flesa inalta a clopotnitei acopera un foisor cu doua arcade, acoperisul cu pante mari avand la absida forma semicirculara.
Ancadramentul intrarii in pronaos foloseste un singur motiv ornamental, "franghia", ca si braul median, care inchide cercuri in torsada intre doua chenare paralele alcatuite din aceeasi "franghie". Usa dinspre naos are ancadramentul sculptat cu rozete, motiv repetat in partea superioara, pe partile laterale fiind pictati Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Data impodobirii bisericii, anul 1812 si numele zugravului, Ioan Prodan, le aflam pe peretele de sud al naosului, langa chipul Sf. Cristofor.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 57, sat DOMNIN; comuna SOMEŞ-ODORHEI, Salaj
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" pastreaza deasupra intrarii pisania ce atesta momentul edificarii : "anii Domnului 1720 meseata iunie 17".
Forma este de nava, cu absida altarului usor decrosata, patrata. Bolta semicilindrica a naosului este traversata de un arc decorat cu bulbi, iar bolta altarului, de aceeasi forma, se incheie in timpanul de est.
Pictura interioara este stearsa de vremuri, pastrandu-se doar florile de pe ancadramentul usii dintre pronaos si naos si frumoasele icoane ale Sf. Nicolae si Mariei cu pruncul, databile in ultimul patrar al secolului al XVIII-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 52, sat DOBRIN; comuna DOBRIN, Salaj
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea in satul Doba-Mica. Este cea mai mica constructie de acest gen din Salaj, cu dimensiunile de numai 8 / 3 m, clopotnita cu foisor si flesa reusind cu greu sa o faca vizibila pe deal. Deasupra intrarii se pastraza partial pisania originara, in limba slavona.
Planul este dreptunghiular cu absida usor decrosata, trapezoidala. Braul median este prezent numai pe laturile de est si de sud, iar ancadramentul intrarii de pe latura de sud este decorat cu chenare in "franghie" ce inchid un lant de rozete, marginea spre interior a partilor laterale fiind marcata printr-un decor de linii frante.
In patrimoniul bisericii se afla "Evanghelia" tiparita in 1682 la Bucuresti, prin grija lui Serban Cantacuzino si alte tiparituri ce atesta puternicele legaturi dintre romanii transilvaneni si cei din celelalte tari romane.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 156, sat DOBA MICĂ; comuna DOBRIN, Salaj
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata pe la 1700 pe valea Crasnei, in satul Dersida.
Forma peretilor cu brau median in torsada, este dreptunghiulara, cu absida decrosata poligonala, cu cinci laturi. Pronaosul are tavanul drept, iar naosul si altarul cate o bolta semicilindrica, ultima sfarsind in timpanul de est. Acoperisul de sita are clopotnita deasupra pronaosului, inconjurata de patru turnulete.
Prispa bogat ornamentata, este situata pe latura de sud. Chenarele serpuitoare de pe arcade aluneca pe stalpii de sectiune dreptunghiulara, pentru a insoti "franghia", iar cuiele de lemn, cioplite in forma rozelor, se adauga lalelelor singuratice. In ancadramentul usii de intrare, alaturi de meandre si "franghie", sunt daltuite in partea superioara langa motivul crucii, doua lalele si un sirag de inimi.
Pictura interiorului, executata in 1771, este partial distrusa.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 194 A, sat DERŞIDA; comuna BOBOTA, Salaj
Biserica de lemn "Invierea Domnului" este asezata pe cel mai inalt dintre dealurile Cublesului si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Forma este dreptunghiulara, cu absida decrosata, patrata. Cu prilejul reparatiilor, locuitorii au facut unele modificari, straduindu-se sa conserve edificiul. In 1968 acoperisul cu sarpanta abrupta si un turn-clopotnita cu arcade decorate, a fost acoperit cu tabla, care a luat locul sitei, iar peretii au fost tencuiti in interior si exterior, ascunzandu-se elemente sculptate, si o parte din pictura.
Bolta semicilindrica a naosului, cu grinda-mester sculptata si arcul transversal sprijinit pe console si altarul, pastraza pictura din 1789 cu un colorit in nuante aprinse de rosu, albastru si verde, a zugravului Urs Broina din Stoboru. Pe iconostas, icoana "Deisis" de factira bizantina este datata 1740, data antequem pentru inaltarea bisericii.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Învierea Domnului" - 39 pe deal, sat CUBLEŞU; comuna CUZĂPLAC, Salaj
Din inscriptia de ridicare a bisericii de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Chichisa, se mai poate citi doar atat: "Aceasta sfanta biserica o au facut Donca Dumitru ..." Citit anterior, anul 1739 este amintit in lucrari bibliografice. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata. Peretii alcatuiti din cinci barne, au masurat initial 9,10 / 3,90 m, insa in secolul al XVIII-lea au fost mariti prin adaugarea unui alt pronaos, cel vechi fiind inglobat naosului. Probabil ca anul 1739 se refera la aceasta importanta interventie, caci proportiile initiale claseaza biserica la inceputul secolului al XVII-lea.
Ancadramentul usii de intrare este ornamentat cu doua chenare in "franghie" si un vrej, iar la baza are o rozeta. Pe motivul "franghiei" este impletit si braul median al peretilor, cel de pe latura de sud a vechii nave fiind insa insotit, in partea de sus, de un chenar din linii frante (dintisori).
Ultimele reparatii au adus schimbari regretabile, o data cu refacerea boltii semicilindrice a naosului, disparand si decorul pictat. Bolta semicilindrica a altarului se incheie la est intr-un timpan, ce face legatura cu peretii printr-o suprafata plana.
Biserica pastreaza icoane din secolul al XVIII-lea realizate de zugravul Ioan Pop din Romanasi, care a pictat si interiorul locasului. Pe icoana "Deisis" de format mare, este cioplit in lemnul ramei cu chenar in "franghie", anul 1797.
Usile imparatesti pictate de popa Toader Faur in 1805, dezvaluie prin analogie autorul altor icoane : "Maria cu pruncul" - 1815, "Sf. Nicolae" - 1816 si "Arhanghelul Mihail".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 72, sat CHICHIŞA; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in primele decenii ale secolului al XVIII-lea. Clopotul este datat 1743 si a fost executat de Mihai Alegsa.
Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Pronaosul are tavanul drept, iar naosul si altarul cate o bolta semicilindrica, ultima sfarsind in timpanul de est.
Ancadramentele usilor, arcul transversal din bolta naosului si grinda-mester sunt decorate cu "franghie", romburi, rozete si denticuli. Usa naosului, realizata dintr-o singura bucata de lemn, prezinta o constelatie de rozete dispuse in forma de cruce.
Pictura din 1799-1801 apartine zugravului Ioan Pop din Romanasi. Doua icoane imparatesti, de la iconostasul anterior, sunt datate 1771 si se pastraza in pronaos.
Biserica cu turn scund, foisor si flesa, a fost restaurata in anul 1975.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 240, sat CIUMĂRNA; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
Chiesdul este unul din satele cu cea mai veche mentiune documentara din partile Crasnei. Traditia orala spune ca biserica de lemn a fost construita cu trei secole in urma, la circa 300 de metri de locul actual., de unde ar fi fost mutata pe butuci de lemn, fara a fi demontata. Absida, caz foarte rar la bisericile de lemn, are contur semicircular, rezultat din cioplirea arcuita a celor cinci randuri de barne ce se prind cap la cap in cheotoare de tip "carlig". In anul 1916 biserica a fost renovata, invelitoarea de sindrila fiind inlocuita cu tabla galvanizata. In naos s-a adaugat "corul" sustinut de patru stalpi fusiformi cu capiteluri cioplite in forma unor trunchiuri de piramida inversate, cu baze paralelipipedice. Scara de acces la cor este in naos. Bolta semicilindrica a incaperii este facuta din scanduri groase prinse de cele trei arcuri exterioare prin cuie de lemn.
Deasupra intrarii in naos se pastreaza urmatoarea inscriptie:"In toata aceasta lume fie binecuvantat numele lui Dumnezeu. Ca oriunde vor fi unul sau doi adunati intru numele meu de pre tot locul sfant. Zugravitu-s-au aceasta sfanta biserica in zilele inaltatului imparatului nostru ... si stapanirii sale Domnului Bob Ioan prin mainile noastre cele de prea pacatosilor robi lui Dumnezeu Tiple Pop Ioan Zugravul din cinstita ... de Dabacina numita ... in 1796". Anul este trecut atat cu cifre arabe cat si chirilice. In biserica sunt si cateva icoane pe lemn datand din secolul al XVIII-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 345, sat CHIEŞD; comuna CHIEŞD, Salaj