Rezultate: 1989       Pagini: 199

   60 61 62 63 6465 66 67 68 69 70   
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Dumitru" a fost construita in anul 1813, asa cum arata inscriptia de pe cafas :"Edificatum hoc templom ano Domini 1813".
De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, biserica se remarca din departare prin maretia clopotnitei sale, cu foisor pe console cioplite si flesa inalta, marcata de patru turnulete.
In interior sistemul de acoperire este cel traditional cu tavan drept peste pronaos si bolti semicilindrice in celelalte incaperi, cea din altar racordandu-se cu peretii prin intermediul unor fasii curbe.
In exterior locasul a fost tencuit, ramanand vizibile doar braul in "franghie" si buchetul sculptat pe acelasi motiv, in barna de sub streasina. Turnul-clpotnita a necesitat o interventie urgenta, cand s-a inclinat sub povara acoperisului de tabla pentru care nu era pregatit.  
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Dumitru" - 60, sat LOZNA; comuna LOZNA, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Maria" a fost ridicata in anul 1665, asa cum arata inscriptia de pe latura de sud :"Aceasta sfanta biserica o au facut Iacob Ionasco si cu popa Vasiiu, in anul Domnului 1665 luna martie ziua 11".
Forma de plan este dreptunghiulara, cu absida nedecrosata, poligonala, cu trei laturi, iar dimensiunile sunt 8,75 / 4,10 m.
Pictura din 1807 a fost distrusa din cauza deteriorarii grave a acoperisului, tavanul pronaosului avariat, lasand fara functionalitate consolele pe care se sprijinise.
Fragmentele ramase sunt insa edificatoare in ceea ce priveste paleta coloristica a zugravului cat si inclinatia sa pentru struguri si flori. Pictura iconostasului si a usilor imparatesti apartine aceluiasi artist.
In anul 1968 biserica a fost restaurata.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Maria" - 210 Cartierul "Din Sus", sat LETCA; comuna LETCA, Salaj
L.S. / 07-Oct-2009

Biserica SFINŢII APOSTOLI, a „TÂRNOVULUI”, a„ARHIMANDRITULUI”

Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

 

Prima biserică din lemn datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, la 1585 era închinată unei mănăstiri din Târnovo,  Bulgaria şi făcea parte dintr-un ansamblu mănăstiresc cu han.

Biserica din zid a fost ridicată de Matei Basarab Voievod, în cadrul unui complex mănăstiresc, după 1632. În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu este reparată de Axentie, Mitropolitul Sofiei, originar din Târnovo, cf. pisaniei din 1705. În 1715 a fost completată cu turla de peste pridvor cu turnul scării şi portalul din piatră, de către Domnul Ştefan Cantacuzino. Lăcaşul este distrus de cutremurele din 1802 şi 1838 şi apoi reparat, în locul celor trei turle de zid făcându-se una provizorie, din lemn.

În 1936 este restaurată de Comisia Monumentelor Istorice, prin grija arh. Statie Becu, când este refăcută clopotniţa şi este retuşată pictura interioară de la 1715, de către pictorul E. Iovănescu.

Monumentul a mai fost reparat după cutremurul din 1940, apoi la 1949, 1957, 1967, 1974, iar după cutremurul din 1977 s-au efectuat  lucrări de reparaţii şi consolidări cu participarea arh. Constantin Joja.

 

Este construită pe un plan treflat (27,4 x 7 - 12 m), cu ziduri groase de 1,4 m, cu o turlă pe naos şi un turn-clopotniţă peste pronaos. Pridvorul este mare, de formă pătrată, mărginit de 3 arcade inegale pe faţada de apus şi câte două pe faţadele laterale, sprijinite pe coloane din piatră cu capiteluri florale. Accesul la turnul clopotniţă se face printr-o scăriţă cuprinsă într-un turnuleţ adosat pe latura de nord a pridvorului. Intrarea în biserică este practicată printr-un portal cu ancadrament sculptat în piatră, pe care este reprezentată stema ţării şi pajura bicefală a Cantacuzinilor.

Faţadele, caracteristice secolului XVII, sunt împărţite în două registre aproape egale. Cel inferior este decorat cu ciubuce  rotunjite, alternate cu ferestrele mari. În registrul superior sunt alăturate câte două semiarcade.

 

Biserica adăposteşte în pridvor şi pronaos, cât şi împrejurul ei, numeroase morminte cu plăci inscripţionate în piatră.

Arh. L.Stoica

Extras din: Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea- Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureştii, vol. 1, 2005, Ed. Universalia.



» Biserica "Sf. Apostoli" - Str. Sfinţii Apostoli 1 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Neoromanesc/ Art Nouveau

» Casă - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 35-37 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Garajul Leonida, Art Nouveau.

» Fostul garaj regal - Bd. Aviatorilor 16 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Neoromanesc, 1889-1892.

» Bufetul de la Şosea - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 4 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Art Nouveau.

» Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" - corpul vechi - Str. Biserica Enei 1 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 06-Oct-2009
Stil arhitectural neoromanesc.

» Vilă - Str. Washington 30 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 06-Oct-2009
An constructie: 1931 Arh. Prager

» Vilă - Str. Paris 47 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 06-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata la mijlocul secolului al XVIII-lea, asa cum arata inscriptia de pe ancadramentul intrarii, "valeat 1756", dispusa in trei chenare cioplite.
Este construita din barne groase de stejar, de forma dreptunghiulara, cu absida decrosata, poligonala, cu trei laturi.
Intalnirea peretilor la absida retine in mod deosebit atentia prin frumusetea imbinarilor. Luminatorul de pe latura de est este format din doua dreptunghiuri de marimi diferite, deschise intr-o singura barna.
Acoperisul de sita, are o clopotnita scunda, cu foisor deschis pe doua arcade si flesa poligonala.  
Pictura peretilor, ultima din 1894, a disparut, exceptand chipurile fecioarelor de pe peretele vestic al pronaosului.
Tetrapodul bisericii este pictat pe toate cele patru fete, pe usa avand imaginea Maicii Domnului cu pruncul, insotita de ingeri. In partea superioara este sculptata urmatoarea insemnare : "Aceasta masa a sfintei biserici neunite din Jac falva, o au facut Borzan Matei din Moigrad ficurator pentru 8 zloti, bani de hartie. Dat fiind ca acest lucru se pretuieste mai sus (in sensul de mai mult n.n.) se pofteste ca oricari preot va sluji in biserica sfanta liturghie sa pomeneasca pe Borzan Matei, pe sotia sa Vasilica, pe fica sa Dote, pe tata lor Onu Dinca, maica lor Cosinte si la zile mari sa li se dea iertaciune. Anul 1836, 12 dechemvrie".
Usile imparatesti, cu sculptura florala si patru cercuri pictate, sunt opera aceluiasi artist.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 157, sat JAC; comuna CREACA, Salaj
   60 61 62 63 6465 66 67 68 69 70