Rezultate: 1989       Pagini: 199

   59 60 61 62 6364 65 66 67 68 69   
emilia / 17-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita la mijlocul secolului al XVIII-lea si reparata in anul 1863, cand se adauga cafasul, se impodobesc peretii cu pictura, un prestol de piatra inlocuindu-l pe cel initial, cioplit in lemn.
Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. In interior, sistemul de boltire este cel obisnuit, cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica in naos si altar, terminat la est printr-un timpan mult retras de la pereti, pe o suprafata plana.
Pe fatada de vest se afla pridvorul ingust, cu cosoroaba dreapta, umerasi ciopliti si stalpi sculptati cu un grup de "toruri" deasupra palimarului.
Ancadramentul usii de intrare, din barne masive, are partea superioara dispusa in trepte.
Acoperisul de tabla coboara in pante mari, stajuit de un turn-clopotnita cu foisor si flesa inalta.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 161, sat POIENIŢA; comuna BĂBENI, Salaj
emilia / 17-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, in locul celei vechi, de la care s-a pastrat clopotul cu inscriptia "anul Domnului 1680".
Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. In interior, sistemul de boltire este cel obisnuit, cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica in naos, rezemata pe laturile de nord si sud pe cate o grinda, iar altarul cu o bolta semicilindrica mai joasa, racordata cu peretii prin trei fasii curbe.
Golurile ferestrelor si a intrarii de pe latura de vest sunt marcate prin ancadramente din barne. Pridvorul are arcade sprijinite pe umerasi ciopliti si stalpi de sectiune poligonala, bogat profilati.
Acoperisul de sita, coboara in pante repezi, stajuit de turnul-clopotnita cu foisor si flesa inalta.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 73, sat PODIŞU; comuna ILEANDA, Salaj
wu2005 / 13-Oct-2009

Buna ziua

Daca va pot ajuta, placerea este de partea mea.

Eu sunt resitean si am bunici in Garliste. De aceea cunosc zona. Doar cateva ziduri se mai tin din Moara lui Paun Iorgovan (cred ca ea este)

puteti vizita banatuldemunte.blogspot.com pentru mai multe detalii, e blogul meu

O zi buna



» Ansamblul de mori din Gârlişte - Valea râului Gârlişte, sat GÂRLIŞTE; comuna GORUIA, Caras-Severin
DavidC / 12-Oct-2009

Buna ziua,

Intr-adevar, lista monumentelor istorice are numeroase neajunsuri. Nu-i nimic, vom incerca sa rezolvam noi cu "vizitele pe teren" :-).

Numai bine,

David



» Ansamblul de mori din Gârlişte - Valea râului Gârlişte, sat GÂRLIŞTE; comuna GORUIA, Caras-Severin
wu2005 / 12-Oct-2009

aceste ansambluri de mori din satul Garliste nu mai exista de zeci de ani!

lista monumentelor este actualizata din birou, nu se face deloc teren, sa se verifice daca exista sau starea lor......



» Ansamblul de mori din Gârlişte - Valea râului Gârlişte, sat GÂRLIŞTE; comuna GORUIA, Caras-Severin
emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din secolul al XVII-lea are forma dreptunghiulara, cu absida nedecrosata, poligonala, cu trei laturi si dimensiuni reduse (10,70 / 4 m).
Acoperirea interiorului urmeaza sistemul stravechi cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica, cu grinda-mester peste naos si altarul boltit tot semicircular, terminat prin suprafete plane, intr-un timpan inclinat.
Pridvorul ingust, cu stalpi masivi, ciopliti cu dibacie, a fost adaugat la inceputul secolului al XIX-lea. Invelitoarea de tabla a turnului cu foisor si flesa de pe pronaos distoneaza cu restul acoperisului de sita, cu pante mari. Biserica a fost renovata in anul 1862, dupa cum arata o inscriptie in naos.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 70, sat PIROŞA; comuna BĂBENI, Salaj
emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae"si "Nasterea Maicii Domnului" a fost ridicata in 1730. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi.
Peretii de dimensiuni reduse, prezinta la imbinarile absidei iscusite perechi de console, ce coboara in trepte, pana la braul median alcatuit din "franghie"si chenare de linii frante.
Ancadramentul intrarii este un adevarat poem al sculpturii in lemn cu rozete, "franghii", motive geometrice, semicercuri cu spite si vrej cu ghinda. In mijlocul cadrului de sus, amplei compozitii decorative ce sustine crucea i se adauga, de o parte si de alta, o inima. Cel de al doilea ancadrament al trecerii in naos este impodobit cu chenare in "franghie", linii frante si alte linii dispuse in V intors. Arcul transversal al boltii semicilindrice a naosului este strabatut de o "franghie" intersectata de sase suprafete dreptunghiulare pe axul arcului, in care sunt sculptate cate o rozeta in spirala sau cu petale.
Din pictura exterioara se distinge indeosebi cea de pe peretele de sud, in scene dreptunghiulare :"Adormirea Maicii Domnului", "Maria Imparateasa" inconjurata de Apostoli si o scena din viata Sf. Nicolae, salvarea corabierilor.
In pronaos pictura se pastreaza foarte bine in culori vii de verde si purpuriu. Pe peretele dinspre naos se afla urmatoarea pisanie :"Nasterii s-au numit hramul ca sa-l pazeasca tot neamul si s-au zugravit prin cheltuiala crestinilor pravoslavnici dintr-acest sat Pause, in zilele inaltatului si pururea domnului imparat Frantis ... pravoslavnic arhipastorie neunita si cinstit protopop Petrovici al Miluanului, si cinstiti preoti Halmagi Teodor, Halmagi Dimitrie. Prin mine umilitul zugrav Ioan Pop din Ungurasi, anul 1800, iulie 10" (Ungurasi este denumirea de astazi a comunei Romanasi).
In anii 1966-1968 biserica de lemn din Pausa a fost restaurata. Acoperisul unitar si clopotnita scunda cu doi ochi rotunzi si flesa ascutita, au fost refacute, punand astfel la adapost pretioasa decoratie sculptata si pictata.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae" - 99, sat PĂUŞA; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata in anul 1842, dupa cum arata inscriptia iconostasului: "Ingerilor s-a dat hramul ca sa pazeasca tot neamul si s-au zidit din pajiste aceasta sfanta biserica si s-au zugravit in zilele cinstitului imparat Ferdinand, sub stapanirea prea bunului si preasfiintitului Domnului domn Ioan Lemeni, arhiepiscop Fagarasului, fiind vicarul Salajului maria sa domnul Sterca Sulutiu, iar protopop eparhiei Iosif Pasca si parohul locului Ioan Moldovanu, iulie 30, 1842".
Satul Notig a avut o alta biserica de lemn din 1760-1762, de la care mesterii au preluat planul dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, amplificandu-i insa proportiile, mai ales in lungime (13,50 / 5,80 m). Pe laturile de sud si de vest se afla prispa cu umerasi si stalpi ciopliti. Acoperisul are sarpanta cu diferente mari de inaltime. In marginea de rasarit se afla un bulb pavilionar, iar in partea de vest, o poala de sita marcheaza baza clopotnitei cu ochiuri dreptunghiulare si flesa inalta.
Din pictura interioara se mai pastreaza in nuante albastrui, pilda fecioarelor si chipuri de mucenite, in cercuri florale, pe peretii pronaosului si figuri de sfinti pe cei ai naosului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 68, sat NOŢIG; comuna SĂLĂŢIG, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata in anul 1738 de mesterul Gheorghe din Chendrea, asa cum arata inscriptia de pe cel de al doilea ancadrament al trecerii in naos.
In 1760-1762 biserica a trecut in stapanirea unitilor, desi acestia erau in minoritate numerica, satul Nadis avand la acea data 32 de familii unite si 50 ortodoxe. Curand acestia revin la credinta stramoseasca, fapt confirmat istoric de un document din mai 1775 din arhivele Statului Blaj, in care se spune ca dezbinandu-se de la unire o parte din sat, cer biserica sau invoire sa-si faca una noua.  
Planul pastreaza traditia veche a navei dreptunghiulare, cu absida decrosata, patrata. Acoperisul de sita prezinta un turn scund, cu foisor si coif circular ce se pierde printre varfurile copacilor.
Peretii exteriori sunt bogat ornamentati cu "franghie" si motive geometrice.
In interior se remarca decorul sculptat al boltii naosului. Grinda - mester si arcul transversal sunt incarcate de chenare zugravite in anul 1930.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 88, sat aparţinător NADIŞ; oraş CEHU SILVANIEI, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1707, data sapata pe o barna a peretelui de sud. Traditia orala spune ca aceasta data se refera numai la stramutarea locasului din partea de hotar numita "Magurice", unde a fost vatra veche a satului. Dupa spusele satenilor, cele trei urme din usa bisericii au fost facute de lanci tataresti, in ultima invazie din 1717.
De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, acest edificiu prezinta la altar urmatoarele particularitati : forma patrata a temeliei, proportiile extrem de reduse ale laturilor de colt si ferestruicile de marimea unei "palme" de pe laturile de nord si de sud.
Cele doua ancadramente, al intrarii de pe latura de sud si al celei dintre pronaos si naos sunt decorate cu rozete petalate, romburi duble si linii frante.
Bolta naosului semicilindrica este usor retrasa de la pereti, iar cea a altarului merge pana in dreptul laturilor mici, unde un timpan o racordeaza cu peretii printr-o suprafata plana.
Decoratia pictata este foarte deteriorata. In altar, pe latura de sud este urmatoarea inscriptie :"Si s-au zugravit in stapanirea imparatului nostru Francisc aceasta sfanta biserica si au platit preotul Roman Tanasie", completata cu semnatura de pe usa chivotului :"1826, Petru Bode zugrav".
In anul 1968, reparand biserica, satenii i-au refacut acoperisul din sita, intocmai cu cel vechi, cu pante mari, streasina mult prelungita, pastrand si autenticitatea turnului scund, cu foisor si flesa.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 



» Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" - 22, sat MĂGURA; comuna POIANA BLENCHII, Salaj
   59 60 61 62 6364 65 66 67 68 69