Rezultate: 1989       Pagini: 199

   57 58 59 60 6162 63 64 65 66 67   
emilia / 12-Nov-2009

Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" a fost inaltata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, inlocuind o biserica mai veche. Este asazata pe un deal inalt deasupra satului ce se risipeste pe valea Braglezului. De proportii impunatoare (13,45 / 5,95 m), locasul infatiseaza un plan dreptunghiular, avand absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Din elementele de traditie, mesterii au preluat talpa de odihna si adapost, in locul prispei, ca si decorul ancadramentului intrarii de pe latura de sud, constituit din doua chenare din linii frante si unul din romburi. In interior, acoperirea naosului prezinta unele particularitati, prin suprainaltarea boltii semicilindrice, prin trei barne inclinate ce pornesc de la grinda pe console. In altar, bolta semicilindrica se racordeaza cu conturul peretilor prin intermediul a patru fasii curbe. Suprainaltarea boltii naosului a impus realizarea frumosului acoperis, cu pante mari, comun intregii constructii, deasupra pronaosului fiind amplasata clopotnita scunda, cu foisor si coif. Pictura apartine zugravului Iosif Perso si a fost executata in anul 1845.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Goldea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 138, sat SOLOMON; comuna GÎRBOU, Salaj
emilia / 11-Nov-2009

Palatul a fost construit de Adam Teleki II (1740-1792), fiul generalului conte Adam Teleki I (1703-1763), ce detinea trei case alaturate pe str. Kogalniceanu. In arhiva familiei se afla doua planuri cu reale deosebiri intre ele, semnate de arhitectul Joseph Leder, al doilea din anul 1790, cand incepe constructia, finalizata in 1795. Palatul este compus din subsol, parter si etaj, cu fatada principala lunga de 35 m, orientata spre sud, latura estica spre str. Tomis, iar latura vestica alaturata cladirii invecinate. Portalul median semicircular este flancat de doua intrari pentru pietoni, terminate in segment de arc si incadrate de pilastri. Ferestrele parterului se termina tot in segment de arc. Etajul are 14 ferestre dreptunghiulare cu margini superioare evazate, alternand cu pilastri cu capiteluri compozite, deasupra carora aflandu-se un antablament suplu, incununat cu o atica decorata cu panglici impletite formand elipse si cerculete. Pe aceasta atica se afla trei urne, dispuse simetric. Antablamente perpendiculare pe planul peretelui sustin un balcon cu grilaj de fier forjat, sprijinit pe un boltar median, decorat cu ghirlande. Fatada laterala are 17 ferestre la fiecare nivel, in segment de arc la parter si dreptunghiulare la etaj. Acoperisul dublu prezinta deasupra fatadei principale doua mici lucarne din tabla. Coridoarele intrarii, cu calote sprijinite pe pilastri si stalpi de forma prismatica, fac legatura in partea dreapta cu scara de onoare ce urca la foisorul de o adevarata valoare artistica al etajului. Pe balustrada cu panglici impletite, sunt dispuse cinci elegante coloane cu capiteluri ionice. De aici, prin doua incaperi intermediare, se ajunge la salonul de onoare ce comunica cu balconul. Intregul etaj este tavanit, in timp ce parterul poarta bolti cilindrice turtite, cu penetratii. Aripa vestica are un foisor cu arcade la ambele niveluri, iar foisorul din aripa estica a fost inlocuit cu incaperi inchise. 

(dupa Mircea Toca - "Clujul baroc", Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1983)   



» Palatul Teleki - Str. Kogălniceanu Mihail 7, municipiul CLUJ-NAPOCA, Cluj
emilia / 11-Nov-2009

Cele cinci case ale profesorilor reformati au fost ridicate in mai multe etape (1790-1802, 1809-1813, 1822-1827), primele trei dupa planurile lui Joseph Leder de echipa zidarilor Ioan Sommer si Francisc Gold si dulgherul Samuel Dioszegi, iar ultimele doua case de arhitectul Georg Winkler si dulgherul Isac Mate. Cea de a cincea casa de la nr. 11 a fost inlaturata pentru a face loc cladirii invecinate a Liceului "Emil Racovita". Ansamblul cu planul in forma de L are un stil unitar, auster, asemanator colegiului reformat de peste drum. Sirul celor patru fatade principale este orientat spre sud, pe strada Kogalniceanu la numerele 13-15 si 17-19. Cele doua niveluri sunt despartite de un ciubuc orizontal, fiecare edificiu de 13,55 m latime, marcat in flancuri de pilastri aplatizati, avand cate un portal semicircular cu capiteluri lineare si pietre-tampon la baza, ferestre cu ancadramente dreptunghiulare si acoperis propriu, inalt, cu cate o lucarna simpla. In plan, la parter si etaj, sunt cate trei incaperi de 30,45 m / 5,50 m cu bolti cilindrice sau tavanite si coridoare de 5,55 m / 20,55 m. 

(dupa Mircea Toca - "Clujul baroc", Editura Dacia- Cluj Napoca, 1983) 



» Casă - Str. Kogălniceanu Mihail 13, municipiul CLUJ-NAPOCA, Cluj
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Oscar Spathe



» Crucea lui Mihai Viteazul - La cca. 1km E faţă de DN 5, sat CRUCEA DE PIATRĂ; comuna CĂLUGĂRENI, Giurgiu
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Constantin Baraschi



» Basoreliefuri din bronz pe podul de pe Neajlov - Pe podul de peste Neajlov, azi la Muzeul judeţean "Teoharie Antonescu", sat CĂLUGĂRENI; comuna CĂLUGĂRENI, Giurgiu
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Oscar Han



» Bustul lui Nicolae Iorga - Bd. Bucureşti colţ cu str. Barcian Droc Nicolae, prof., municipiul GIURGIU, Giurgiu
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Mircea Stefanescu



» Statuia lui Vlad Ţepeş - Bd. Bucureşti colţ cu str. Independenţei, municipiul GIURGIU, Giurgiu
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Karl Storck



» Monumentul funerar State Tomulescu - În cimitirul vechi, sat TOMULEŞTI; comuna TOPORU, Giurgiu
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Oscar Han



» Statuia "Triumf" - Bd. Bucureşti colţ cu şos. Prieteniei, municipiul GIURGIU, Giurgiu
DavidC / 08-Nov-2009

Sculptor Cornel Medrea



» Bustul lui Mihai Eminescu - Parcul Alei, municipiul GIURGIU, Giurgiu
   57 58 59 60 6162 63 64 65 66 67