Rezultate: 1989       Pagini: 199

   56 57 58 59 6061 62 63 64 65 66   
emilia / 19-Nov-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita pe varful unuia din dealurile Plopisului la inceputul secolului al XVIII-lea, din barne imbinate in "coada de randunica", o straveche tehnica. Peretii locasului inscriu in plan un dreptunghi, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Braul median al peretilor, cosoroaba, arcadele si stalpii prispei de pe latura de sud si ancadramentele usilor sunt sculptate in "franghie" marginita de dintisori, presarata din loc in loc cu un motiv in forma de arc, iar cate o rozeta inscrisa in "torsada" dantelata si ea cu dintisori impodobeste umerasii arcadelor prispei. Bolta semicilindrica a naosului (pronaosul este acoperit cu tavan drept, iar bolta semicilindrica a altarului se racordeaza cu peretii prin trei fasii curbe) capata stralucire sub decorul sculptat al arcului transversal, dar mai ales al grinzii-mester, din care ies in relief opt bulbi rotunzi cu rozete. Cheia de bolta, de forma dreptunghiulara, are in mijloc o roata cu spite rasucite, marginita de dintisori, ancorata prin "franghie " de colturile dreptunghiului. Biserica a fost restaurata in anii 1965-1968.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 87, sat TUSA; comuna SÎG, Salaj
emilia / 19-Nov-2009

Biserica de lemn "Nasterea Maicii Domnului" ridicata in secolul al XVIII-lea, este un edificiu de o mare frumusete prin bogatia si diversitatea gamei ornamentale si eleganta formei. Planul este dreptunghiular cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Fatada de vest are streasina prelungita cu mai mult de 1,50 m pe console ce preiau intreaga greutate a turnului-clopotnita. Pridvorul are doar un rol decorativ, prin sculptura stalpilor si arcadelor. Incaperile interioare sunt acoperite cu tavan drept peste pronaos, bolti semicilindrice peste naos si altar si un timpan legat cu peretele estic printr-o suprafata trapezoidala. Zugravul care a realizat placuta decoratie invadata de flori, se identifica in anonimat cu autorul picturilor de la Ortita si Bicaz.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Naşterea Maicii Domnului" - 210, sat aparţinător ULCIUG; oraş CEHU SILVANIEI, Salaj
emilia / 19-Nov-2009

Biserica de lemn "Sf. Apostoli Petru si Pavel" a fost ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea din barne imbinate in "coada de randunica". Prispa cu stalpi si arcade cioplite cu flori, a fost adaugata pe latura de sud, in anul 1820, de popa Damian. Langa altar aflam o cruce de piatra ce strajuieste mormantul preotului Damian si al preotesei Tatina. Biserica de mici dimensiuni, are planul dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata. Sistemul de boltire aste alcatuit din tavan drept in pronaos si bolti semicilindrice in celelalte compartimente, cea din altar, mult mai joasa, inchizandu-se spre est cu un timpan inclinat. Intre pronaos si naos a fost initial perete plin, iar iconostasul are numai doua intrari spre altar. Pronaosul a fost pictat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, in culori vii de rosu deschis, roz si verde, probabil de catre Ioan Pop din Romanasi. In naos s-au pastrat doar fragmente din "patimile lui Hristos", iar in altar este insemnat anul 1861. Dupa o lunga perioada in care ploile au sters pictura, acoperisul de sita a fost schimbat cu unul de tabla.  

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" - 72, sat aparţinător VAR; oraş JIBOU, Salaj
emilia / 19-Nov-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", situata pe deal la Voivodeni, a fost ridicata din barne imbinate in "coada de randunica", sub un acoperis in pante abrupte, pe coama caruia se reazema foisorul in console, cu flesa ce depaseste inaltimea peretilor. Locasul pastreaza urmatoarea inscriptie : "S-au araduit a se zidi din pajiste in anul 1820. Si s-au zidit in cheltuiala satului fiind paroh locului Colciar Stefan si fiul sau parintele Gheorghe Colcear, si fiind ficurator bisericii Elci Ioan. Si s-au savarsit aceasta sfanta biserica de a se zidi 1822". Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Spatiul de 13 / 7 m este amplificat prin prispa ce se desfasoara pe laturile de sud si de vest, cu un decor sculptat ce o situeaza printre cele mai reusite realizari de acest gen din secolul al XIX-lea. Sistemul de boltire este alcatuit din tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica peste naos, cu arc transversal pornit de pe console si in altar bolta semicilindrica retrasa de la pereti pe suprafete plane si inchisa spre est cu un timpan. Biserica a fost pictata in 1831 de preotul zugrav Iosif Perso, dar s-a sters pe mari portiuni, acoperisul fiind nereparat, mai ales dupa inaltarea in vale a unui locas nou de zidarie (1958-1960). 

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)  



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 194, sat VOIVODENI; comuna DRAGU, Salaj
emilia / 19-Nov-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a satului Zalnoc , aflat la poalele Toglaciului, a fost inaltata in anul 1700. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata, iar dimensiunile sunt modeste (11 / 5 m). In jurul peretilor talpa bisericii delimiteaza un spatiu ca al unei prispe, cu pardoseala de pamant. Perechile de console de la intalnirea peretilor, cioplite in trepte, indica nu numai marimea barnelor, dar si sistemul lor de imbinare, aflat acum sub un strat gros de tencuiala, ce ascunde si alte elemente sculptate. Ancadramentul usii de la intrare are in partile laterale doua chenare geometrice, ce urca intr-un decor cu cioplituri in forma de V si o rozeta, iar in partea superioara o "franghie" in forma de arc. Asemanator sculptat este si ancadramentul usii de trecere in naos. Sistemul de boltire este cel traditional cu tavan drept deasupra pronaosului, o bolta semicilindrica peste naos, iar in altar o bolta de aceeasi forma, retrasa pe laturile de nord si sud si inchisa pe latura de est intr-un timpan, racordat cu peretele printr-o suprafata plana. Decoratia pictata este stearsa pe mari portiuni, iar pantele acoperisului de sita cu turn scund, foisor pe doua arcade si flesa inalta, poligonala, asteapta reparatii.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978) 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 94 A, sat ZALNOC; comuna BOBOTA, Salaj
emilia / 16-Nov-2009


Biserica de lemn "Sfintii Voievozi", a fost ridicata din barne de stejar pe temelie de caramizi arse, intre anii 1702-1703, reparandu-se si impodobindu-se in 1813 si 1819 cu cheltuiala jupanului Pantazi si a obstii satului Valea Mare.
Are forma de nava, cu absida altarului poligonala, usor decrosata. Acoperisul este de sindrila, in pante repezi, cu streasina infundata, larga, cu poalele rotunjite la colturi.
Pridvorul este deschis, avand sase stalpi ciopliti din barda la fatada si deasupra, imbracat in sita, turnul-clopotnita cu intrare din pronaos.
Boltile din scandura de fag, sunt montate pe "colaci" de lemn, prinsi de cosoroabele podului cu cuie de lemn.
("Despre lemn in Dambovita"de arh Doina Petrescu - Targoviste, 2005)



» Biserica de lemn "Sf. Voievozi" - sat VALEA MARE; comuna VALEA MARE, Dambovita
emilia / 15-Nov-2009

Biserica de lemn din Frasin Vale a fost ridicata in 1745 si refacuta in 1800 de jupan Ristia, din barne de stejar, pe temelie de bolovani, sub coasta drumului din dreapta vaii Cobiei.
Pisania sapata in lemn pe barna de la intrarea in pronaos pastreaza scris anii 1745 septembrie 1, 1746 august 31:"L(ea)t 1800, cand s-au prefacutu acia/sta sfanta biserica la a(v)gustu in dzile 12. Si s-au tarnosit nioe(m)brie in 5; iar cel vechiu/ (in)velit din inceput al biserici(i) au fost la 7254 si s-au tarnositu in hramu(l) prepo do(a)mni Paraschivei". O a doua pisanie, situata pe latura de sud, pe a treia grinda, spune : "Aciasta biserica s-a invelit la 1891 martie 9 in zilili preotului Dumitru si cu ajutoru a mai multor locuitori". Planul este in forma de cruce, cu naosul largit, absida altarului poligonala, acoperis de sita in pante repezi si o clopotnita masiva, cilindrica, peste pridvor.
Montantii ferestrelor sunt incrustati cu linii geometrice, iar prestolul este cioplit cu barda din scanduri de stejar. Un brau cu motivul franghiei impletite inconjoara biserica in exterior si tampla in interior. Pardoseala este din lespezi de gresie.

( "Despre lemn in Dambovita" de arh. Doina Petrescu, Targoviste - 2005)
 



» Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" - sat FRASIN VALE; comuna COBIA, Dambovita
emilia / 13-Nov-2009

Catre partea de apus a dealurilor Cobiei, a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, din barne de stejar, pe temelie din lespezi de piatra, biserica "Sf. Parascheva", astazi capela de cimitir.
Planul este in forma de cruce, cu naosul largit, absida altarului poligonala, acoperis de sita in pante repezi, turn-clopotnita peste pridvor si streasina infundata ce se rotunjeste in fata.
Dimensiunile sunt relativ mici : pronaosul 3,50 / 3,58 m; naosul 4,55 / 4,53 m; altarul 1,60 / 1,89 m; inaltimea peretilor 1,97 m.
Biserica a fost reparata si repictata in 1858 si in 1891, cand au fost refacute boltile semicilindrice ale navei si bolta de peste altar. Clopotnita cu un diametru neobisnuit de mare a fost inlocuita de o alta de dimensiuni ceva mai mici. Invelitoarea de sita a fost refacuta prin grija dr. Nicolae Litescu ce isi are mormantul in apropierea lacasului.
Pe latura de sud se afla "scaunul de judecata", o banca rezemata pe capetele talpilor transversale. Pridvorul, bogat tratat, prin crearea celei de a doua intrari pe latura de nord, este marcat de scara ce duce la clopotnita, dispusa spre nord, iar peretele de est este tencuit si pictat. Pronaosul este mai ingust decat naosul si are o bolta semicilindrica nepictata, mai putin inalta decat cea a naosului. Altarul de forma hexagonala, are bolta sub forma de calota si este in intregime pictat .

( "Despre lemn in Dambovita" de arh. Doina Petrescu, Targoviste - 2005)     

 



» Biserica de lemn Frasin Deal - Copăcei - În cimitir, sat FRASIN DEAL; comuna COBIA, Dambovita
emilia / 12-Nov-2009

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este un mic edificiu situat pe valea Almasului. Pe ancadramentul portii este sapat : "Is. Hs. let ani 1643". Forma sa de plan dreptunghiulara, cu absida decrosata, poligonala, cu trei laturi, este unica in zona. Pe temelia de lemn, asezata direct pe pamant, au fost suprapuse cate cinci barne, pentru fiecare dintre cei sase pereti ce se intalnesc in "coada de randunica" si sunt intariti prin console in trepte. Braul sculptat in "franghie" este situat pe o barna deasupra talpii. Acelasi motiv strabate prin trei chenare ancadramentul intrarii de pe latura de sud si numai cu doua chenare pe cel practicat in peretele despartitor dintre pronaos si naos, perete alcatuit din barne masive, in care au fost taiate deschideri dreptunghiulare abia in 1892. Pe laturile de sud si de vest, cornisa de sub streasina este sculptata cu denticuli in forme triunghiulare si poligonale, Pe grinda boltii semicilindrice a naosului sunt sapate romburi adancite si un feston semicircular. Arcul sculptat al boltii se sprijina pe console de forma celor din exterior. Decorul pictat a fost sters de ploile strecurate prin acoperisul locasului, adesea nereparat, mai ales dupa ce s-a construit in vale o biserica de zidarie. S-a pastrat doar pictura de pe peretele de nord al naosului si in altar. Anul realizarii,1839, a fost scris de zugrav pe una din usile diaconesti.  

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)  



» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 54, sat ZIMBOR; comuna ZIMBOR, Salaj
emilia / 12-Nov-2009

Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in anul 1707. Peretii marunti, cu nava dreptunghiulara si altar decrosat, poligonal, cu cinci laturi, sunt adapostiti de pantele generoase ale acoperisului de sita, cu muchii clar conturate si o clopotnita scunda cu coif poligonal. Consolele coboara in trepte pana la braul median realizat dintr-o torsada marginita de dintisori adanc sapati. Prispa de pe latura de sud este formata din elementele traditionale : cosoroaba, arcade si stalpi, incrustati cu rozete, romburi si franghii cu dintisori. Ancadramentele intrarilor sunt sculptate in "franghie", in partea superoiara ajungand in elementul decorativ ce inscrie o cruce. Insemnarea despre pictura din pronaos s-a sters, pastrandu-se doar anul, 1824, dar pictura a rezistat timpului, vioiciunea acesteia exprimandu-se in culoare, pe chipuri si in bogatia de flori. Celor zece fecioare de pe peretii pronaosului, zugravul le impleteste in cozi parul negru, impodobindu-le cu funde rosii. Pe peretii naosului sunt redate placute figuri de mucenici, iar bolta este rezervata florilor. In chenarele decorative ale boltii altarului, sunt reprezentate: Pantocratorul, Proroci, Evanghelisti, iar pe intradosul suprafetei de est, pe care se sprijina timpanul, este infatisata Jertfa lui Avram. Pe peretii altarului, cu exceptia celui de nord, pe care se afla reprezentarea lui Iisus in potir si Punerea in mormant, se insiruie teoria Sfintilor Parinti ai Bisericii de Rasarit cu vesminte bogat decorate.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978) 



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 174, sat SÎRBI; comuna SÎG, Salaj
   56 57 58 59 6061 62 63 64 65 66