In curte se gaseste mormantul scriitorului Anton Pann.
» Biserica "Sf. Stelian, Sf. Nicolae" - Lucaci - Str. Logofătul Udrişte 6-8 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Construita in perioada 1926-1931 de catre CFR.
» Biserica "Sf. Gheorghe" - Calea Plevnei 122 sector 6, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Este cunoscuta sub denumirea de Palatul Comunal
» Primăria municipiului Buzău - Str. Unirii 163, municipiul BUZĂU, Buzau
Cladirea este construita in secolul al 19-lea. Are o serie de elemente de inspiratie neoclasica (logiile venetiene).
» Primăria municipiului Buzău - Str. Unirii 163, municipiul BUZĂU, Buzau
Poza nu e extraordinara dar promit ca aduc o versiune mai buna
» Grupul statuar "Mihai Viteazul" - Piaţa Mihai Viteazul, municipiul SFÂNTU GHEORGHE, Covasna
Pe o culme de deal dominand valea Valsanului, langa satul Bohari, fost Boari, se ridica silueta prelunga a bisericii "Adormirea Maicii Domnului", cu un turn-clopotnita de lemn peste un pridvor vizibil tarziu. Pisania amplasata deasupra intrarii spune: "...si s-au trudit la aceasta sfanta beseareca jupan Mitrea Marele Sifar denpreuna cu jupaneasa lui Sora si cu fiul sau Ion spat(arei) valeat 7150 (16410, meseata sept. 15 dni". Altarul, cu o fereastra ingusta in ax, este boltit cu semicalota, naosul cu o bolta semicilindrica longitudinala, iar pronaosul cu o bolta asemanatoare dar transversala. Tinda si turnul-clopotnita au fost adaugate in 1895. Pictura a fost refacuta in secolul al XIX-lea, probabil de acelasi Gheorghe Stoicescu ce semneaza icoana Maicii Domnului din tampla. Fatadele lipsite de profiluri, cu exceptia braului( un tor incadrat de doua frize de zimti), sunt realizate din caramizi aparente casetate odata cu structura zidurilor. Soclul este modern, cu profil drept, iar cornisa lipseste. Ancadramentul usii prezinta o deschidere in acolada festonata, cu curburi duble.
(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca" de Tereza Sinigalia, Bucuresti - 2002)
» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Bohari - Str. Dealul Bisericii , în fostul cătun Bohari, sat TOPLIŢA; comuna MĂLURENI, Arges
Biserica evanghelica, de mici dimensiuni, a fost initial o bazilica romanica, transformata ulterior intr-o biserica-hala, cu altar semicircular. Ansamblul impune prin zidurile sale, atat ale sanctuarului, cat si cele ale primei incinte, cu un turn de sase etaje la apus, construit in 1494. Zidul primei incinte, bine pastrat, are patru turnuri, dintre care unul deasupra intrarii si doua bastioane apropiate unul de celalalt. Intre acestea se putea comunica printr-un drum acoperit, care nu te expunea periculelor pe timpul luptei. In interiorul bisericii se pastreaza un capitel cu ciubuc si un arc triumfal ce provin din biserica romanica, datata la inceputul secolului al XIII-lea.
(dupa "Bisericile Fortificate ale Sasilor din Transilvania" de Augustin Ioan si Hanna Derer, Bucuresti 2004)
» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - 52, sat VISCRI; comuna BUNEŞTI, Brasov
Biserica fortificata a fost construita in anul 1390 in stil gotic. Are turnuri la fiecare colt, cel cu ceas fiind cel mai mare. Cetatea a fost devastata in timpul razboiului civil din 1605. Altarul si orga au fost refacute in 1809-1811.
» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - 197, sat VALCHID; comuna HOGHILAG, Sibiu
Cetatea Prejmer, construita in secolul al XIV-lea, era inconjurata initial de santuri de apa, porti de fier si poduri batante. In interior existau locuinte-fagure, ce serveau drept adapost familiilor in timpul asediilor. Zidul exterior era prevazut cu arcade si firide pentru aparare. Biserica in stil gotic, are stranele ornamentate cu motive florale si altarul pictat in jurul anului 1450, probabil de un maestru vienez.
(dupa "Bisericile Fortificate ale Sasilor din Transilvania" de Augustin Ioan si Hanna Derer, Bucuresti - 2004)
» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - Str. Mare 2, sat PREJMER; comuna PREJMER, Brasov
Ansamblul fortificat era initial inconjurat cu santuri de apa, peste care se coborau punti mobile. Din cele sapte turnuri semnalate de Emil Sigerus (1854-1947), astazi au mai ramas sase. Biserica in stil romanic (1280-1290), construita de calugari cistercieni, a fost refacuta ulterior in stil gotic. Turnul bisericii, desi impresionant ca dimensiuni, nu juca un rol de aparare. In jurul bisericii s-a construit in 1500-1520, o puternica cetate taraneasca, alcatuita dintr-o incinta cu ziduri de forma ovala, de 5 m grosime si 12 m inaltime, inconjurate de santuri adanci, strajuite de sase bastioane. De-a lungul zidurilor au fost construite incaperi etajate, cu scari exterioare de lemn, menite sa gazduiasca populatia in caz de primejdie. In interiorul bisericii s-au pastrat cateva capiteluri romanice, iar in sacristie cateva console, sculptate cu capete grotesti. tot aici exista o capela funerara cu picturi murale de factura gotica (1460-1470), avand ca teme Judecata de Apoi. Dupa incendiul din 1593, biserica a fost refacuta in repetate randuri. Altarul este in stil neoclasic.
(dupa "Bisericile Fortificate ale Sasilor din Transilvania" de Augustin Ioan si Hanna Derer, Bucuresti - 2004)
» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - Str. Pieţii 2, sat HĂRMAN; comuna HĂRMAN, Brasov