
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, din barne masive. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Stalpii prispei dispuse pe laturile de nord si sud, sunt ornamentati cu "toruri" si alte forme decorative. Consolele coboara in multiple cioplituri, pana la talpa bisericii. Ancadramentul intrarii de pe laturasudica prezinta "franghii", rozete, cruci si doua maini intinse de o parte si de alta a usii, in semn de bun venit. Sistemul de boltire este cel traditional cu pronaos tavanit si bolti semicilindrice deasupra altarului si naosului. In barnele ce marcheaza trecerea in naos, au fost sapate in partea de jos cate o rozeta si restul a fost zugravit cu flori. Bolta naosului are barna de nastere dispusa ca o lavita si este sculptata din loc in loc cu panouri decorative din linii frante, unite prin flori zugravite. peretii naosului mai pastreaza pictura doar pe latura de sud, unde se mqai zaresc chipurile mucenicilor. Pe iconostas sunt pictati Apostolii insirati pe o lavita, avandu-l la mijloc pe Iisus Hristos. De pe usile imparatesti, cu chipurile Evanghelistilor, aflam anul 1801, cand zugravul Ioan Pop din Romanasi a executat pictura. In anii urmatori au fost realizate si icoanele imparatesti. Biserica pastreaza primele carti tiparite la Ramnic, Triodul din 1705 si Octoihul din 1706.
(dupa "Monumente Istorice Buisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - Str. Eminescu Mihai 27, sat HIDA; comuna HIDA, Salaj

Biserica de lemn din Cehei, construita la inceputul secolului al XVIII-lea, cu un deosebit simt al proportiilor, din cununi de barne orizontale in cheotori drepte, are plan dreptunghiular si absida poligonala, decrosata. Pe latura sudica se afla o eleganta prispa cu arcade si cinci stalpi de sustinere, imbinarile fiind in cuie de lemn. Invelisul exterior al acoperisului, cu sindrila refacuta in 1974, se sprijina la nivelul de sus al peretilor laterali, pe console frumos finisate. Asupra aspectului initial s-a intervenit de mai multe ori, fapt confirmat de marimea ferestrelor si de modificarea portalului care avea la origine o forma semicirculara. Ancadramentul este decorat ca si braul ce inconjoara corpul cladirii, cu siruri de ornamente geometrice. Analizand sistemul de boltire, trebuie sa evidentiem alaturi de pronaosul tavanit si naosul acoperit cu bolta semicilindrica, aparitia in absida altarului a unei cupole formata din sase parti terminate intr-o cheie se bolta. Pictura cu valoare-document, apartine prin analogie, zugravului Nichita, mentionat la Zalnoc. Analiza stilistica a permis apropierea de un limbaj in care deslusim figuri spiritualizate si incercari de a dobandi perspectiva prin multiplicarea aureolelor sau alaturarea culorilor de un strat subtire de grund. Programatic, scenele din pronaos au un pronuntat caracter moralizator. La "Judecata de apoi" , de pe latura vestica, remarcam in trei medalioane inlantuite, pe cei care s-au facut vinovati de zavistie, lacomie si desfranare.
(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" - 94, sat aparţinător CEHEI; oraş ŞIMLEU SILVANIEI, Salaj

Biserica de lemn "Sf.Arhangheli Mihail si Gavril", de dimensiuni mici (10,30 / 4,50 m), a fost construita in secolul al XVII-lea. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata. In mod deosebit, altarul este acoperit cu o bolta semicilindrica cu axul perpendicular pe axul boltii naosului, si se termina cu timpane pe nord si sud. Biserica din Turbuta a fost pictata in anul 1816, conform insemnarii de pe peretele de nord al altarului. Acoperisul a fost schimbat cu unul de tabla, dupa ce a fost afectata pictura. In pronaos se mai contureaza figurile fecioarelor si unele mironosite. In naos, pe pereti au ramas urme vagi din chipurile mucenicilor. Pe centrul boltii semicilindrice, este reprezentata Sf. Troita, flancata de Evanghelisti, iar pe restul boltii scene din viata lui Hristos. Din pictura altarului s-a conservat pe peretele de nord "Cina cea de taina", iar pe rasaritul boltii "Jertfa lui Avram". Coloritul pastelat al picturii (rosu-purpuriu, albastru-gri, alb), dispunerea iconografiei, redarea legendelor in limbile romana si maghiara, ne indica drept autori pe zugravii care in 1882 au impodobit biserica din Fodora, Lascar Tocaciu si Biro Lajos de la Orghiz. Aceluiasi an ii apartine si adaugarea prispei de pe latura de sud si decorarea altarului cu stalpi ciopliti. In anul 1972 constructia prezenta o periculoasa inclinare a peretelui nordic. Se impune restaurarea de urgenta a monumentului, cu care prilej vor fi probabil dezvelite de sub scanduri si ancadramentele originare ale intrarilor.
(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 97, sat TURBUŢA; comuna SURDUC, Salaj

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in satul Rastoltu-Mare in 1835-1840, dupa ce vechea ctitorie a fost mutata in satul Poarta-Salajului. Noul locas se inscrie in tipul de plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. In interior, pronaosul este acoperit cu tavan drept, iar celelalte incaperi au bolti semicilindrice, cea din altar, ingustata, pe suprafete plane, racordandu-se cu peretii prin patru fasii curbe. Locuitorii nu au pastrat infatisarea originara a edificiului si i-au adus importante schimbari cu prilejul reparatiilor. Peretii au fost tencuiti in interior si in exterior, ascunzand decoratia pictata, iar acoperisul cu turn-clopotnita cu foisor in console si flesa inalta, a fost invelit cu tabla. Biserica pastreaza doua icoane imparatesti, Iisus Hristos si Maria cu Pruncul, din vechiul locas stramutat la Poarta-Salajului, de factura bizantina, ce au pe margini, intre chenarele in "franghie', chipurile apostolilor. Datarea acestora, "anul de la Hs. 1756, meseta lui mai in 5 zile", se afla pe icoana lui Iisus Hristos. Strabatand ulitele satului, mai zarim in gardurile gospodariilor cate un usor al vechilor porti, cu bogat decor de rozete sculptate.
(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 41, sat RĂSTOLŢU MARE; comuna BUCIUMI, Salaj

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in secolul al XVI-lea. Dimensiunile sunt de 9,80 / 4,10 m si planul dreptunghiular, cu absida nedecrosata, poligonala, cu trei laturi. In 1864 a fost adaugat pe latura de vest pridvorul, cu arcade si stalpi ciopliti, iar interiorul a fost pictat, asa cum arata si insemnarea de deasupra usii naosului, astazi deteriorata. Cu toate reparatiile ce i s-au facut, cu prilejul carora au fost inlaturale unele elemente artistice, lacasul din Toplita si-a pastrat frumusetea datorita acoperisului de sita, ce coboara abrupt peste peretii de numai 1,85 m si a flesei inalte, suprapusa foisorului in console.
(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 67, sat TOPLIŢA; comuna LETCA, Salaj

Pe dealurile satului Balan, la manastire, locasul stramutat intr-o noapte in sat, a fost inlocuit in secolul al XIX-lea de actuala biserica cu acelasi hram, al Adormirii Maicii Domnului, si aceeasi forma de plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Prin 1915 i s-a adaugat un foisor circular.
(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)
» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fostei mănăstiri Bălan - 495, sat BĂLAN; comuna BĂLAN, Salaj

Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" este datata prin pisanie 1655-1656, fiind ctitoria lui Parvu Vladescu, a sotiei sale Anca si a fiilor lor Serban si Constantin. De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, biserica are spre vest un pridvor deschis cu arcade semicirculare, adaugat mai tarziu, probabil de fiul lui Parvu, Serban Vladescu. Naosul este acoperit cu o simpla cupola pe pandativi, iar deasupra pronaosului se inalta un turn-clopotnita de sectiune octogonala. Accesul la clopotnita se face din pronaos, printr-un turnulet de scara, adosat fatadei nordice. Ancadramentul portalului vestic este deosebit, combinand curbe si un decor vegetal, sub pisania al carei text coboara putin pe montanti. Un brau nu prea lat, format din doua siruri de zimti ce incadreaza un tor pe o platbanda, imparte fatadele in doua registre aproape egale ca inaltime. In registrul inferior sunt panouri dreptunghiulare adancite in zid, iar in cel superior, firide terminate semicircular, desenate de un tor cu bumbi din ceramica smaltuita, in culorile verde inchis si cafeniu, prezenti si la baza patrata a turnului-clopotnita.
( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680", Editura Vremea, Bucuresti 2002)
» Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" - 369 , 370, în fostul cătun Vlădeştii de Sus, sat VLĂDEŞTI; comuna VLĂDEŞTI, Arges

Tavan pridvor inchis.
» Biserica "Sf. Voievozi" - sat CÂNDEŞTI; comuna VERNEŞTI, Buzau

Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae" a fost stramutata de trei ori pana a poposit in livada actuala, pe la anul 1600. Poate ca nici una din barnele originare nu se mai pastreaza in trupul bisericii, fiind inlocuite treptat, cu prilejul reparatiilor, ultima din 1972. De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata, biserica din Ceaca prezinta cateva particularitati constructive: dispunerea in decros a temeliei si lungimea neobisnuita a grinzilor peretilor despartitori, a caror capete strabat intreaga latime a prispei. Barnele de sus ale peretilor, imbinate in console, la intalnirea peretilor, coboara spre mijlocul locasului in cioplituri marunte. Din acoperisul de sita, cu pante mari, se iveste deasupra pronaosului, turnul-clopotnita cu ferestre dreptunghiulare si coif inalt. Prispa de pe latura de sud, cu cosoroaba marcata la capete de cate o rozeta, este realizata dintr-o galerie de arcade ce se sprijina pe stalpi decorati cu "toruri". In fata intrarii de pe latura de sud, ancadramentul este strabatut de trei chenare in "franghie" si rozete dublu festonate. Urmele decoratiei pictate, macinate de intemperii, pot fi atribuite zugravului Ioan Pop din Romanasi, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, sau inceputul secolului urmator.
(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1987)
» Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae" - 170 B, sat CREACA; comuna CREACA, Salaj

In 1651-1652, Matei Basarab a poruncit ispravnicilor care supraveghiasera lucrarile la Biserica Domneasca din Craiova, sa reinnoiasca fantana de la marginea orasului, de plan patrat, cu latura de 4,5 m. Laturile de sud, vest si nord au spre colturi cate trei colonete cu baze si capiteluri tronconice, mult evazate, unite printr-un antablament cu profil indecis, rezultatul ultimelor restaurari din 1905. Panourile dintre perechile de colonete sunt marcate la partea superioara de arce trilobate, realizate din caramizi dispuse radiar. Fatada principala, vestica, cuprinde pisania pusa de Matei Basarab si Doamna Elina, iar in partea inferioara sunt trei nise decorative, cea centrala cu arhivolta in acolada. Pe latura de sus se afla placa cu inscriptia restaurarii. Intreaga constructie este tencuita si poarta un acoperis de sita in patru ape.
( Tereza Sinigalia, "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" - Editura Vremea Bucuresti, 2002)
» Fântâna Popova - Str. Fântâna Popova La capătul străzii, municipiul CRAIOVA, Dolj