
Biserica "Sfintii Ingeri" a fost ridicata in 1833 pe locul unei biserici mai vechi (1618-1619), care s-a daramat la cutremurul din 1802. Construita cu binecuvantarea episcopului Chesarie, biserica suferit in timp multe modificari. In 1940, turla de lemn de pe naos a fost afectata de cutremur si dupa razboi a fost daramata si refacuta din zidarie. In vara anului 1983 a fost refacuta pictura interioara.
( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )
» Biserica "Sf. Îngeri" - Str. Ostrovului 10, municipiul BUZĂU, Buzau

Biserica de lemn nu mai exista de la inceputul secolului XX. Cea de piatra a fost ridicata pe locul acesteia, poarta acelasi hram si este clasata ca monument istoric.
» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - În centrul satului, sat PĂTULELE; comuna PĂTULELE, Mehedinti

In 1646, Stoica "maistor" ridica in apropierea caselor vel vistierului Stroe Leurdeanu, la cererea acestuia, o biserica-paraclis, inchinata, in mod neobisnuit pentru epoca, Sfintei Treimi. De plan dreptunghiular, cu absida pentagonala decrosata, biserica avea un turn-clopotnita deasupra pronaosului, ce s-a daramat la cutremurul din 1802 si nu a mai fost refacut. In 1915 cand a fost restaurata, s-a desfiintat scara de acces din grosimea zidurilor de nord si de est ale pronaosului, zidindu-se un pod de jur imprejur, de la nivelul streasinii pana la capriori si un acoperis de sindrila, in doua ape. Colturile fatadei de vest si laturile de nord si de sud, sunt intarite in dreptul zidului interior dintre pronaos si naos, cu contraforturi. Braul este realizat dintr-un singur sir de zimti, din caramizi asezate in unghi ascutit. Jos sunt panouri rectangulare, iar sus - firide cu terminatie semicirculara, marcate de un dublu tor. Interiorul pastreaza inca o serie de detalii remarcabile de arhitectura. Astfel, proscomidia este foarte dezvoltata, fiind boltita cu un sistem de arce si o calota ovala, iar diaconiconul este o mica incapere acoperita cu o calota si o minuscula semicalota spre est. Naosul, foarte larg, poarta o cupola cu diametru mare, pe pandativi sprijiniti pe cele patru arce mari care se descarca pe pilastri de colt, decorati cu capiteluri cioplite in piatra. Diversele motive de impletituri sunt asemanatoare cu cele aflate la pilastri din exterior. Intre naos si pronaos, zidul plin, foarte gros, are o usa cu ancadrament de piatra. Pronaosul, de forma usor trapezoidala, este acoperit dupa acelasi sistem ca naosul. Pe fereastra din axul altarului si pe abaca din coltul nord-vestic al pronaosului se semneaza mesterul Stoica.
( Tereza Sinigalia - "Repertoruil Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680", Editura Vremea Bucuresti 2002 )
» Biserica "Sf. Treime" - Str. Golescu Radu 27, sat aparţinător GOLEŞTI; oraş ŞTEFĂNEŞTI, Arges

Biserica din lemn de la Opatesti este unul dintre cele doua monumente din nordul Olteniei fara pridvor si cu pronaos poligonal – cealalta biserica din lemn aflandu-se in prezent la Muzeul Satului Valcean din Bujoreni si provenind din catunul Anghelesti, comuna Pietrari, judetul Valcea.
» Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" - sat OPĂTEŞTI; comuna GOLEŞTI, Valcea

A ars pe data de 3 octombrie 2009 - stirea pe informatia-zilei.ro.
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - Str. Principală 116, sat SOCONZEL; comuna SOCOND, Satu Mare

Transferata in toamna anului 2009 la Muzeul Satului Valcean din Bujoreni.
» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - Cătun Angheleşti, sat PIETRARI; comuna PIETRARI, Valcea

Dezmembrata in jurul anului 1990 (http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Ghirolt).
» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 57, sat GHIROLT; comuna ALUNIŞ, Cluj

Biserica nu mai exista (conform articolului privind biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din aceeasi localitate - ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Sic).
» Biserica de lemn "Sf. Ioan Gură de Aur" - Str. Sutâior 123, sat SIC; comuna SIC, Cluj

Biserica a fost demolata la inceputul secolului XX (29 septembrie 1903) - http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Aiton.
» Biserică de lemn - 16, sat AITON; comuna AITON, Cluj

Biserica "Sf. Nicolae", "Cuvioasa Paraschiva" a fost ridicata in 1653 pe domeniile marelui armas Radu Varzaru, de plan dreptunghiular, cu altar, naos si pronaos. Altarul poarta o semicalota, iar naosul si pronaosul calote pe pandativi si pilastri de colt. Intre naos si pronaos sunt trei arcade ce se sprijina pe stalpi octogonali cu baze patrate.
Pictura interioara dateaza din anul 1809, dupa cum arata pisania: "... ziditu-s-au aceasta sf. biserica din temelie unde sa praznuieste hramul sf. Nicolae si Cuvioasa Paraschiva de dumnealui Radu vel armas si acum s-a infrumusetat cu zugraveala dupa cum se vede prin osteneala dumnealui Pan Gheorghe Clucer ca sa-i fie spre pomenire vesnica la tot neamul dumnealui, in zilele prea inaltatului Imparat Alexandru Pavlovici a toata Rusia si in zilele preasfintiei sale parintele Kiro Kir Iosif episcop de Arges. Leat 1809, iunie 20".
In anul 2001 biserica a fost tencuita cu ciment, s-au schimbat ancadramentele usilor si ferestrelor, iar arhivoltele de zimti au fost vopsite in rosu.
( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600- 1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )
» Biserica "Sf. Nicolae", Cuvioasa Paraschiva" - 231, sat VĂRZARU; comuna MERIŞANI, Arges