Rezultate: 1989       Pagini: 199

   47 48 49 50 5152 53 54 55 56 57   
doinavella / 07-Dec-2009

Imobilul Clara Iancu - 1931. Publicat în Contimporanul nr. 102/1923. Construit pe numele soției lui Marcel Iancu si finanțat de acesta. Familia va locui aici începând din 1931. Tot aici se afla, probabil, la ultimul nivel, Biroul de Studii Moderne al fraților Marcel și Iuliu Iancu. Imobilul conține câte un apartament la fiecare etaj, parterul ușor ingropat fiind ocupat de garaje și servicii. Este un studiu de fațadă în stilul celui realizat la vila Fuchs. Compoziția se remarcă prin dinamism și sculpturalitate.

(sursa: http://www.e-cart.ro/asociatia/ro/noutati/Traseu_urban_M.Iancu.pdf).



» Casă - Str. Caimatei 20 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 07-Dec-2009

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost costruita pe locul uneia mai vechi, in satul Barbulet, ce apartinea familiei Cretulescu. Radu Cretulescu a fost ctitorul bisericii, asa cum arata si pisania pusa mai tarziu, in 1855: "aceasta sf. biserica veche facuta de D. Radu Cretulescu vel logofat ... ". Un clopot aflat in biserica actuala poarta pe el anul 1652, neinsotit de alta inscriptie. Biserica se inscrie in tipul dreptunghiular, fara pridvor, cu o clopotnita deasupra pronaosului, la care se accede printr-un turnulet adosat fatadei de nord. Doi contraforti oblici flancheaza colturile fatadei vestice. De plan octogonal, ridicat pe o baza patrata, turnul-clopotnita are patru ferestre subliniate de o arhivolta ce se continua si in jurul glafului, ca o plinta. Naosul si altarul sunt prinse sub un acoperis unic, din sindrila, in pante repezi. Turnul este invelit cu un coif octogonal, foarte bine proportionat, ca si cel al turnuletului de acces, care are poala cam la nivelul coamei corpului bisericii, continuand in partea inferioara acoperisul ingust al bazei turnului-clopotnita, retrasa fata de planul fatadei de vest a bisericii. Aceasta permite ridicarea unui nou acoperis ceva mai lat care marcheaza si intoarcerea spre rasarit a zidurilor pornind din fatada vestica. Savantul joc de luminos si intunecat si plinul dominant, ce insa nu da senzatia de greoi, ci dimpotriva de eleganta, nu sunt contrazise de pictura murala exterioara. "Judecata de apoi" de pe fatada de vest, friza de sub cornisa turnuletului si imaginea Mortii de pe contrafortul sud-vestic dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand popa Oprea pune sa se zugraveasca si icoanele imparatesti, iar imaginea Sfintilor Imparati impreuna cu sirul de sfinti care decoreaza registrul superior al fatadelor, au fost realizate la restaurarea din 1853. In interior, naosul este separat de altar printr-un iconostas de zidarie, din 1864, iar de pronaos prin trei arcade cu trasee diferite, cea centrala semicirculara, cele laterale, mult mai inguste, in segment de cerc, sprijinite pe stalpi octogonali cu baze prismatice rectangulare. Altarul este acoperit cu semicalota alungita spre vest, iar naosul si pronaosul cu cupole pe pandativi.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )   



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - În centrul satului, sat BĂRBULEŢU; comuna BĂRBULEŢU, Dambovita
emilia / 07-Dec-2009

Primul locas de cult aferent curtilor din Baleni nu ne este cunoscut decat indirect. In documentele din 1617, 1619 si 1620 este amintita biserica si "popa Ratea ot Baleni", iar in 1625 "popa Ratea si popa Radul de Baleni". In 1641Badea postelnicul din Baleni, fratele lui Udrea banul, dadea nepotilor sai de sora o serie de mosii "...si de aici inainte cata viata le va da Dumnezeu sa ma hraneasca si sa ma imbrace si sa ma miluiasca pana la moarte si cu cinste sa ma ingroape la a noastra biserica din Baleni, unde zac si oasele parintilor mei si sa ma pomeneasca..." Informatia permite datarea bisericii la sfarsitul secolului al XVI-lea, inceputul secolului al XVII-lea. Locul vechii biserici, cunoscut inca, ar merita sa fie cercetat de arheologi, fie si numai pentru a afla tipul de plan si a se incerca o ipotetica reconstituire a structurii.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Fundaţiile bisericii de curte - sat BĂLENI-ROMÂNI; comuna BĂLENI, Dambovita
emilia / 07-Dec-2009

In centrul curtii Balenilor se mai pastrau in 1983 in stare de ruina, beciurile constructiei principale, casele propriu-zise. Dupa tipul de plan si de boltire si dupa caramida de foarte buna calitate, ele ar putea data de la inceputul secolului al XVII-lea. In 1990 aceste pivnite au fost umplute cu pamant, iar cele cateva portiuni de zid ramase peste nivelul actual de calcare au fost daramate de intreprinderea care a luat locul Gospodariei colective din sat. In plan ele reprezinta doua dreptunghiuri partial adosate, decalate, orientate est-vest, garliciul fiind perpendicular pe cel estic. Panta destul de abrupta a garliciului scurt era marcata de trepte de lemn ale caror urme se vedeau in zidaria laterala, ca si pornirile boltii semicilindrice care il acoperea. Cele doua pivnite alaturate, una servind si de intrare celeilalte, sunt acoperite cu bolti semicilindrice intarite cu cate trei arce dublouri care coboara pana la nivelul fundatiilor. Nise pentru adapostirea luminii si ferestre de aerisire la cel vestic completeaza interiorul. Dupa pamantul ridicat insa in jur, la suprafata, s-ar parea ca suprastructura cladirii nu avea acest plan, neobisnuit pentru secolul al XVII-lea, ci o clasica forma rectangulara ce pare sa fi inglobat si foisorul de deasupra garliciului. 

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea 2002 )



» Beciurile caselor Bălenilor (ruine) - sat BĂLENI-ROMÂNI; comuna BĂLENI, Dambovita
emilia / 07-Dec-2009

Zidurile curtii Balenilor au fost construite din caramida ingusta, bine rostuite si partial tencuite, majoritatea suprafetelor pastrand zidaria aparenta. De-a lungul intregului traseu, ele sunt sprijinite de contraforti. In doua locuri, pe latura de est, spre interior, au fost construite ulterior edificii rectangulare cu doua niveluri cu rol de turn de observatie. Intre acestea doua se mai observa astazi singurele edificii din intregul ansamblu care pastreaza parti din elevatie, o cladire rectangulara, adosata incintei, cu ferestre cu arc in maner de cos. Fara sa fie de dimensiuni prea mari ( circa 20 / 4,5 m ), ea este inca compartimentata in mai multe incaperi din care unele au fost tavanite, iar altele au purtat bolti. Dupa aspect ar putea fi vorba de o anexa a caselor boieresti, construita in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, sau cel mai devreme la sfarsitul secolului al XVII-lea.

( Tereza Sinigalia - "Reprtoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Zid de incintă cu poartă - sat BĂLENI-ROMÂNI; comuna BĂLENI, Dambovita
emilia / 07-Dec-2009

Prima generatie a boierilor din Baleni, fratii Radu si Petru, inruditi cu voievodul Petru Cercel (1583-1585), a ocupat inalte dregatorii in timpul scurtei domnii a acestuia si a avut o descendenta numeroasa. Verii din a doua pana in a patra generatie ajung sa stapaneasca satul Baleni si alte multe domenii , aparand in documentele secolului al XVII-lea ca boieri in divan si ctitori de diverse biserici si manastiri. In 1646. Matei Basarab imputerniceste boierii hotarnici "sa aleaga si sa impietreasca mosia Baleni", cu delimitarea partilor fratilor din a treia generatie, fiii lui Ivasco postelnic.  Aceleasi case sunt pomenite intr-un alt document din 1705, ele aflandu-se acum in posesia lui Ivasco III Baleanu. Locuinta cea mai importanta a apartinut probabil celuilalt fiu al lui Ivasco I, Gheorghe, cel care a ajuns ban al Craiovei si cap al partidei Balenilor in indelungatele lor lupte cu Cantacuzinii, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Fiul sau, Ivasco II, va fi tatal viitorului consilier imperial al Olteniei, Grigore Baleanu, casatorit cu Smaranda Cantacuzino. Casele acestuia sunt amintite in documentul din 1723 semnat de Nicolae Mavrocordat, care da lui Constantin Baleanu "ca sa tie satul Baleni... cu casele, mestiile (dependintele), helesteele si viile de la Targoviste, care au fost ale tatalui sau". Casele erau ruinate deja in 1873, asa cum aflam din lucrarea lui N. Stoicescu, "Monumentele Tarii Romanesti si Moldovei acum un secol". In 1912 Virgil Draghiceanu nota in "Calauza" ca din casa "ramasa doar zidurile inconjuratoare". Tot zidurile de incinta se pastreaza si astazi sub forma unui patrulater regulat, vast, inchis pe toate laturile, avand poarta actuala pe soseaua nationala, latura opusa, fiind pe partea dinspre raul Ialomita.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )  



» Ansamblul Curţii Bălenilor (ruine) - sat BĂLENI-ROMÂNI; comuna BĂLENI, Dambovita
emilia / 07-Dec-2009

Giganticul turn-clopotnita al manastirii "Negru Voda", este divizat in cinci niveluri, fiecare cu o functie precisa ; primul inchide gangul portii, cel de al doilea, lipsit de ferestre, a adapostit, dupa obicei, clisiarnita (locul de pastrare a tezaurului si a arhivei manastirii), urmatoarele doua puteau , la nevoie, servi drept adapost, iar ultimul era strapuns de ferestrele de sunet, aici gasindu-se clopotele. Edificiul, de plan dreptunghiular, are pe latura nordica un turnulet de scara, care urca numai pana la nivelul trei, accesul la celelalte doua facandu-se prin scari interioare, de lemn. Turnul este decorat la exterior cu bumbi smaltuiti, pictura de la nivelul inferior stergandu-se cu timpul. S-a pastrat decorul arhitectural alcatuit din registre marcate pe orizontala prin braie tratate diferit. Diferit este si desenul arcaturilor arhaizate, cu arhivolta in retragere, descarcate pe mici pilastri plati.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 ) 



» Turn clopotniţă - Str. Negru Vodă 64, municipiul CÂMPULUNG, Arges
emilia / 07-Dec-2009

Zidul manastirii "Negru Voda" este mentionat in documente posterioare domniei lui Matei Basarab, ca o constructie solida, cu turnuri de colt. Constantin Aricescu scrie in "Istoria Campulungului", in 1855 : "proba, ruinele turlelor ce inca se vad, din cari cel dinspre nord sta inca in picioare, desi rau maltratat de timp, iar cel dinspre sud s-a ingropat in anii trecuti in pamant. Din aceste turnuri de aparare s-au mai pastrat urme materiale pe latura estica a incintei, unde putem constata doua temelii ale unor astfel de constructii. Turnul nordic al laturii estice era situat la 13 m de vestigiile turnului de poarta cu foisor. Ramasitele lui constau dintr-o latura nord-sud care este chiar temelia zidului de incinta si alta est-vest, lunga de 3 m, inalta de 1 m si lata de 1,35 m, in unghi drept cu prima. Situarea acestor temelii pe un sol cu panta repede exclude ipoteza unei porti. O alta ruina, in coltul sud-vestic al incintei, mai pastreaza doua laturi in unghi drept, cea de nord-sud lunga de 2,50 m, inalta de 2 m si lata de 0,90 m, cea de est-vest lunga de 0,30 m ". Structura descrisa este asemanatoare cu cea a castelelor transilvenene, cu bastioane de origine italiana, care au drept caracteristica plasarea uneia dintre laturi in prelungirea zidului de incinta sau a unui zid al incaperilor adosate acestuia. Toate aceste vestigii au disparut, parte din ele odata cu ridicarea impozantei cladiri a Liceului Dinicu Golescu.

( Tereza Sinigalia - "Repertoruil Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Zidul de incintă al mănăstirii - Str. Negru Vodă 64, municipiul CÂMPULUNG, Arges
emilia / 07-Dec-2009

Biserica pastreaza pisania originara, din 1666, care spune : "Cu vrerea Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, facutu-se-au aceasta sfanta besereca, hram Roj[estvo]. B[ogorodi]ta valeat 7174 (1666). Mesteri Enea Stanciul, Neagul Stanciul, Radu Stanciul, Bolatu (?); pis pomelcico (pentru pomenire)". Este construita din barne de stejar, de plan dreptunghiular, cu absida pentagonala decrosata. Pridvorul a fost adaugat ulterior, moment in care s-a taiat si actuala intrare pe latura de vest, cea sudica, folosita pana atunci, fiind inchisa. Biserica nu are turn. Iconostasul este datat 1799. Icoanele "Sf. Imparati" si "Sf. Dimitrie" sunt semnate de Vasilie zugrav.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Biserica de lemn "Sf. Dumitru" - sat VALEA MUSCELULUI; oraş PĂTÂRLAGELE, Buzau
emilia / 07-Dec-2009

Este posibil ca schitul sa fi fost ctitorit de Papa I Greceanu, boier credincios al lui Radu Serban si reparat de urmasii sai, Papa II Greceanu, mare vistier si Mihail clucerul. In 1741, schitul a fost inchinat Episcopiei Buzaului, iar in 1785, Mihail Sutu ridica aici o biserica de piatra ce se prabuseste la cutremurul din 1802. Episcopul Costandie Filitti ridica o noua biserica de lemn, ca biserica de mir, in 1803. Biserica a fost pictata in 1810 de zugravul Gavril.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Fosta mănăstire Găvanele - 67, sat GĂVANELE; comuna BOZIORU, Buzau
   47 48 49 50 5152 53 54 55 56 57