Buna ziua,
Acest conac apartine in prezent familiei mele,adica urmasi ai boierilor Popesti,cei ce au cumparat aceasta Curte Boiereasca direct de la C.Brailoiu.M-am bucurat mult sa vad ca exista oameni in aceasta tara care nu vor sa dea uitarii parte din istoria noastra si bunurile acesteia.Eu am de gand sa restaurez acest conac in viitorul apropiat....adica ..totul este o problema a banilor....deocamdata trebuie sa mai astept putin....lucrarile acestea costa o avere....dar cu ajutorul lui D-zeu anul acesta voi incepe lucrarile.Daca sunteti interesati sa aflati mai multe despre acest monument inclusiv despre acel tunel vestit am sa va las Mail-ul meu unde puteti sa-mi scrieti. mariuscraciunescu12@gmail.com
» Conac - sat NEGOIEŞTI; comuna MELINEŞTI, Dolj
Această casă cu etaj, cu traforaj decorativ, aflată lângă Baia Baciului, nu mai există. A fost lăsată să se prăbușească, după mai mulți ani de abandon.
» Casa Constantin Ionescu - Str. Baia Baciului 10, oraş SLĂNIC, Prahova
Biserica Greco-Catolică cu hramul Cuvioasa Paraschiva din Comăna de Jos prezintă o volumetrie specifică secolului al XVII-lea. Elementele de arhitectură care o compun, naos, pronaos, altar, pot fi datate intre 1630 - 1650 fiind tipice pentru această perioadă de construcție a bisericilor românești din Transilvania. Argumente istorice probează această datare. In jurul anului 1645 biserica era deja ridicată întrucât Matei Basarab domnul Țării Românești, în cadrul politicii sale de sprijinire a ortodoxismului românesc (la acea data biserica fiind ortodoxă) din Transilvania donează cărți bisericești odoare și odăjdiile indispensabile serviciului religios. [11] Bolțile naosului și pronaosului tot așa ca și a altarului din biserca Comăna de Jos urmează fidel „croiala” bolților din bisericile de lemn. Aceste asemănări duc la concluzia că la clădirea bisericii, meșterii au urmat intenționat felul de clădire al lăcașului de lemn, fiindcă nu cunoșteau încă biserici răsăritene de zid, care să le fi servit de model.
Pentru aceste considerații, socotim că biserica cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” din Comăna de Jos are o vechime apreciabilă, fiind mult mai veche decât alte biserici de zid din Țara Oltului. În altar, pe o grindă de stejar care ține catapeteasma, se vede o însemnare de meșter din care s-ar putea citi cu aproximație: leat # 3PNA ( sau A, 7151 sau 7154 ), ceea ce ar însemna 1643 sau1646. Cercetătorii presupun că citirea corectă ar fi de 7151, făcându-ne să înțelegem că anul 1643 este un termen „ante quen” de zidire a lăcașului.
În funcție de planimetria monumentului se consideră că zidirea acestei sfinte biserici poate coborî în timp, de la acest an, cu mai mult de un veac (secolul al XVI-lea, cca. 1500 - 1525) (Valeriu Literat, Biserici vechi din Tara Oltului)
» Biserica "Cuvioasa Paraschiva" - 315, sat COMANA DE JOS; comuna COMĂNA, Brasov
"Biserica Ortodoxa Haieu" a fost construita in anul 1856 de catre putinii credinciosi care populau localitatea Haieu in aceea vreme. Biserica initial a fost zugravita interior cu imitatie de marmura si avea doar icoane postate pe peretii acesteia. In perioada celui de al doilea razboi mondial biserica a fost bombardata si deteriorata partial, iar dupa terminarea razboiului a fost necesar consolidarea acesteia prin construirea unui corset de fier in jurul bisericii, care ulterior a fost acoperit cu tencuiala. Tot in aceasta perioada datorita bombardamentelor, toate actele din arhiva parohiala au fost distruse iar unele au disparut in special "Registrul matricol al decedatilor". Biserica a fost renovata in intregime in anul 1982, perioada in care a fost si pictata interior. Picturile sunt executate in tehnica "Fresca" si au fost executate de pictorita Stela Ionescu din Bucuresti, in timpul pastoratiei preotului Agoston Leon. Aceste picturi sunt de o frumusete deosebita si vom incerca in imaginile de mai jos sa expunem cateva dintre ele. Primul preot al acestei biserici a fost preotul Ioan Cinca si urmatorii : preotul Sever Lupu, preotul Gheorghe Marta, preotul Margea Florian, preotul Lacatus Calistrat, preotul Lazar Aurel, preotul Pop Valentin, preotul Gheorghe Marian, preotul Ilie Feier si actualul parinte al bisricii Leon Agoston. In prezent biserica se prezinta intr-o stare perfecta de conservare, in ultimii ani fiind inzestrata, din contributia credinciosilor din satul Haieu, cu un "Iconostas" sculptat din lemn masiv de stejar de catre doi sculptori moldoveni. Nu se stie exact ce clopote au fost inainte de anul 1900, in turla bisrici dar in acest an in biserica a fost pus primul clopot iar in anul 1922 alte 2 clopote mai mici. Actual biserica are 3 clopote unul mare, unul mijlociu si unul mic. Clopotul mijlociu este din argint masiv si are un sunet deosebit, iar cele doua mare si mic din bronz masiv.
Sursa: Turism Baile 1 Mai (http://www.turismbaile1mai.com/bisericahaieu.html)
» Biserica ortodoxă "Naşterea Maicii Domnului" - 23, sat HAIEU; comuna SÂNMARTIN, Bihor
Constructia a fost realizata in stil medieval transilvanean dupa planurile arhitectului Karoly Kos
» Fosta şcoală elementară reformată, azi clubul elevilor - Str. Körösi Csoma Sándor 19, municipiul SFÂNTU GHEORGHE, Covasna
Cladirea dateaza din secolul 20 si a fost realizata in stil medieval transilvanean dupa planurile arhitectului Károly Kós.
» Ansamblul Muzeului Naţional Secuiesc - Str. Kós Károly 10, municipiul SFÂNTU GHEORGHE, Covasna
Construit in 1946. Constructor Emil Prager. Decorat cu saisprezece panouri reprezentand semne zodiacale, creatii ale artistului Constantin Baraschi.
» Blocul Zodiac - Calea Dorobanţilor 36-40 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Numele Ion Draghia imi pare a fi (oare?!) strabunicul meu, pentru ca bunicul meu Grigore Draghia a venit de la Bobaita si a construit o casa din lemn, in satul Priboiesti (judetul Mehedinti) in anul 1918, unde a trait pana la moarte - 1952.
Dumitru D. Draghia
Bucuresti
24 octombrie 2012
» Casa Ion Drăghia - 18, sat BOBAIŢA; comuna MALOVĂŢ, Mehedinti
» Ansamblul bisericii "Sf. Nicolae"- Amaradia (Belivacă) - Str. Amaradiei 17, municipiul CRAIOVA, Dolj
» Biserica "Sf. Nicolae"-Amaradia (Belivacă) - Str. Amaradiei 17, municipiul CRAIOVA, Dolj