Rezultate: 1989       Pagini: 199

   39 40 41 42 4344 45 46 47 48 49   
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

" [...] atelier de sticlărie situat în pasajul care face legătura între strada Șelari și strada Soarelui, o străduță ascunsă în spatele Curții Vechi și debușând în strada Covaci."

Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►] 



» Curtea Sticlarilor - Str. Soarelui 2-4 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

"    Pe latura de sud a străzii Lipscani, la numărul 84-86, se află un alt vechi han bucureștean, Hanul Hagi Tudorache, astăzi aproape complet ruinat. Vechi de peste 200 de ani, hanul ocupă o mare suprafață de teren între străzile Lipscani și Gabroveni, având intrări de pe ambele străzi. Clădirea are subsol, parter și etaj; încăperile acoperite cu bolți se orientează în jurul unei curți interioare. Ca tip de construcție, Hanul Gabroveni se aseamănă, în mai mic, cu Hanul cu Tei. Din bătrâna clădire se păstrau până de curând, aproape intacte, cele două porți mari din lemn de stejar, care închideau gangurile de acces; porțile, ornamentate cu fontă turnată, atestau perfecțiunea vechilor meșteșuguri bucureștene. Acum, și aceste modeste opere de artă au fost luate, iar clădirea și-a pierdut și ultimele podoabe."

Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►]



» Hanul Hagi Tudorache - Pasajul Comercial - Str. Lipscani 86-88 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

"    Remarcabil este Hanul cu Tei (nr. 63), care păstrează atmosfera începutului de secol XIX. Restaurat în anii 1969-1973, hanul are o lungă curte interioară; zidurile albe ale parterului sunt ritmate de petele de culoare închisă ale ușilor și obloanele solide ale ferestrelor micilor prăvălii.

Etajul, construit în consolă, aduce culoarea caldă a lemnăriei din care este făcut parapetul, peste care strălucirea marilor suprafețe vitrate răspunde ca o rimă cenușiului dalelor de piatră cu care este pavată curtea. Intrarea în curtea interioară se face prin două ganguri boltite, unul dând către strada Lipscani, celălalt către strada Blănari. Fațada dinspre strada Lipscani nu păstrează caracterele arhitecturii vechi românești, de expresie foarte simplă, așa cum este ilustrată de curtea interioară a hanului, ci este decorată în stil eclectic, cu ferestrele încheiate prin arcade, cu ancadramente, coloane angajate, cu capiteluri compozite și cu un bovindou bogat ornamentat. Deasupra intrării este săpat în piatră anul construirii fațadei: 1883."

Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►] 



» Ansamblul de arhitectură "Str. Hanul cu Tei" - Str. Hanul cu Tei sector 3 , Str. Blănari 5 sector 3, Str. Lipscani 63-65 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

"    Vizavi de Banca Națională, se află una dintre cele mai împodobite clădiri de pe strada Lipscani, fostă Banca Generală (nr. 18-20), unde funcționează acum o instituție bancară. Edificiul a fost construit între anii 1910-1913 pentru societatea Dacia și restaurat în anii '80.

     Ocupând colțul între străzile Lipscani, Smârdan și Stavropoleos, clădirea are o fațadă lungă și pe strada Stavropoleos. Decorația, excepțional de bogată, este de factură neoclasică, cu elemente de Renaștere. Etajul I are ferestrele încununate cu frontoane sprijinite pe coloane ionice; intrarea este subliniată prin coloane dorice la parter și ionice la etaj, încadrate de înalte coloane corintice. Întreaga fațadă este împodobită cu busturi în medalioane, cu grupuri de personaje, toate în relief. Pe colțul între cele trei străzi, clădirea este încununată de o cupolă, cu un grup de personaje în vârf. Interioarele clădirii sunt la fel de somptuoase ca și exterioarele: holul central, deschis pe trei nivele, este îmbrăcat în marmură, cu vitralii și ornamente aurite; lumina se cerne printr-un luminator octogonal, a cărui formă se acordă cu forma holului băncii."


Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►]



» Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România - Str. Lipscani 18-20 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

"    Peste drum, ocupând tot spațiul între străzile Carada și Smârdan, se află marea clădire a Băncii Naționale a României, construită între anii 1883-1900, după planurile arhitecților Albert Galleron și Cassien Bernard, asistați de Grigore Cerchez și Constantin Băicoianu.

     Pe acest loc se găsea altădată unul dintre cele mai vestite hanuri ale Bucureștilor, Hanul Șerban Vodă, ridicat de Șerban Cantacuzino.

     Fațada clădirii Băncii Naționale este expresiv ritmată de coloane ionice și corintice și este încununată cu o cupolă.

     În nișele de pe fațadă sunt așezate statui, datorate sculptorilor Ion Georgescu și Ștefan Ionescu Valbudea, înfățișând Agricultura, Industria, Comerțul și Justiția."


Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►]



» Banca Naţională a României, corp vechi - Str. Lipscani 25 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

"    Venind dinspre Calea Victoriei, prima construcție pe stânga, pe partea de nord a străzii, este cea a Palatului Societății de Asigurări Dacia" (Lipscani 19), bogat împodobită, în partea superioară a clădirii, cu elemente de decor inspirate din arhitectura Renașterii. Curtea interioară, în care se intră printr-un gang ce deschide spre strada Lipscani, se mândrește cu podoaba unei fântâni plasate într-o nișă în axul curții, dominată de o statuie reprezentând o zeitate antică. Un medalion cu chipul poetului și o placă de marmură, fixate pe fațada dinspre strada Lipscani, amintesc că în această clădire a lucrat doi ani Mihai Eminescu, ca redactor la ziarul Timpul."


Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►] 



» Palatul Dacia - Calea Victoriei 14 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 16-Dec-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", ridicata in satul Corund pe la 1723, are forma dreptunghiulara, cu absida poligonala (pentagonala), decrosata, cu prispa pe laturile de vest si de sud, pana la absida altarului. Intrarea este pe latura vestica. Tot pe aceasta latura, din prispa, se poate urca in cafas si la clopote. Deasupra pronaosului se inalta turnul cu coif in forma de prisma si galeria mult in afara, marginita cu scanduri fixate vertical, cu traforuri in partea inferioara. La colturile coifului se afla cate un turnulet in miniatura. Cu ocazia reparatiilor, turnul a fost acoperit cu tabla zincata, iar turnuletele inlocuite cu altele confectionate tot din tabla zincata. Peretii sunt incinsi in exterior, pe la mijloc, cu un brau sculptat in chipul funiei, motiv ce apare si la portalul usii de intrare. Acoperisul absidei altarului este mai scund. barnele fixate orizontal, prinse la colturi in cheotori, au consolele in forma de coada de randunica. In interior, deasupra naosului este o bolta semicilindrica, iar deasupra pronaosului, sub turn se afla "corul", delimitat de naos prin doi stalpi masivi care sustin si greutatea turnului. Pictura din pronaos si iconostasul sunt mai vechi decat pictura de pe bolta, realizata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, 1798, cu vadite influente apusene. Cea mai noua este pictura altarului, reprezentand chipurile Sfintilor Parinti. Pictura din pronaos este opera zugravului Tiple Popa din Deda, care a mai pictat si biserica din Chiesd (Salaj) si Bicaz (Maramures). Alaturi de icoanele imparatesti de pe iconostas, biserica din Corund pastreaza si icoanele de la iconostasul altei biserici de lemn, anterioare anului 1723.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - Str. Principală 165, sat CORUND; comuna BOGDAND, Satu Mare
emilia / 16-Dec-2009

Biserica de lemn "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" a fost construita la mijlocul secolului al XVIII-lea si refacuta in 1820, cand a fost incorporat pridvorul in interiorul bisericii, devenind pronaos si s-a ridicat actualul pridvor cu stalpi de lemn. De aici se poate urca in turnul-clopotnita si in cafasul construit tot in 1820. Turnul are un foisor mult iesit in afara, cu patru stalpi de sustinere, fiecare cu trei brate, avand si rol decorativ, dar si de sustinere a coifului in patru ape, din mijlocul caruia se inalta sageata. Galeria este captusita cu scanduri decorate la baza. Din cauza rezistentei slabe a turnului, la inceputul secoluluui al XX-lea, cele trei clopote au fost mutate intr-o "zvorita"(clopotnita) din lemn. Acoperisul in patru ape, a fost tot atunci inlocuit cu tabla zincata, ramanand doar turnul acoperit cu sindrila. Dimensiunile bisericii sunt : 14 m lungime, 5,40 m latime, 13 m inaltimea turnului, 2,15 m inaltimea peretilor si 2 m inaltimea boltii. Peretii sunt varuiti in interior si exterior. La absida altarului, in exterior, barnele de stejar sunt imbinate la capete in cheotori cu console in forma de fluture cu aripile deschise. Absida este pentagonala, cu acoperis mai scund decat nava bisericii. Si bolta altarului este mai mica si de forma paralelipipedica. Bolta naosului este semicilindrica cu pictura foarte deteriorata din cauza umezelii si frigului. Intre cartile de cult ale bisericii se pastreaza o Evanghelie tiparita la Bucuresti in 1760, care are o insemnare ce atesta ca in 1778 exista in satul Stana aceasta biserica. Un alt element referitor la vechimea bisericii il constituie ferestrele realizate in trei etape. Fereastra din absida altarului este de numai 26 / 32 cm, fara rama, doar cu o sticla fixata in taietura grinzii. Ferestrele din pronaos sunt cu cativa cm mai mari, iar cele de pe peretele sudic al naosului, de data recenta, sunt mult mai mari. 

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Str. Principală 55, sat STÂNA; comuna SOCOND, Satu Mare
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 15-Dec-2009

"    La numărul 2 întâlnim pe fațada clădirii (colț cu Calea Victoriei) elemente caracteristice stilului Renașterii: decorul este inspirat din antichitatea greacă și cea romană, cu coloane ionice sprijinind frontoane clasice, cu un balcon susținut de console cu frunze de acant și, la etajul doi, un balcon așezat pe console, cu doua mari cariatide."

Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►] 



» Casă - Str. Franceză 2-4 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 15-Dec-2009

" [...] Cafeneaua Veche apare pentru prima oară într-un document din 1781 [...] are o înfățișare deosebit de pitorească: culoarea albă a zidurilor ei este pusă în valoare de nuanța întunecată a acoperișului de țiglă și de culoarea închisă a obloanelor solide de tablă de la ferestre.

     Sub cornișă, un șir de ocnițe decorează sobru partea de sus a fațadelor, în contrast cu rafinamentul medalioanelor în relief, cu portrete în stilul Renașterii, plasate între arcadele ferestrelor.

     Ușile, de asemenea încheiate cu arcade în semicerc, întregesc pitorescul ansamblului.

     Interioarele păstrează câteva plafoane boltite."


Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►] 



» Cafeneaua veche - Str. Covaci 16 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
   39 40 41 42 4344 45 46 47 48 49