Casa Sofia Cavaleru se afla, intr-adevar, la nr. 21 (asa cum se poate vedea din fotografii), insa in LMI 2004 ea figureaza dupa cum urmeaza: 1562 BB-II-m-B-19265 Casa Sofia Cavaleru Str. Muntii Tatra 2 sector 1 prima jum. sec. XX. Sper ca aceasta eroare sa fie corectata in LMI 2010, aceasta corectie fiind necesara nu numai pentru acuratetea LMI ci si pentru faptul ca societatea care a cumparat casa cu citiva ani in urma a solicitat demolarea ei pentru construirea unui imobil. Proiectul a fost refuzat la vremea respectiva, insa incadarea ei gresita in LMI o face foarte vulnerabila. Casa a fost practic abandonata in urma esecului proiectului respectibv si se afla intr-o stare extrem de precara.
» Casa Sofia Cavaleru - Str. Munţii Tatra 21 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Casa Haller din Sibiu sau"casa cu lei" prezintă numeroase elemente renascentiste. Faţada dinspre stradă aminteşte de vilele din oraşele italiene, prin dispunerea simetrică a ferestrelor, ancadramentele sobre şi portalul care încadrează intrarea.
» Casa Haller, azi locuinţe şi spaţiu comercial - Piaţa Mare 10, municipiul SIBIU, Sibiu
Amplasat pe locul vechiului palat episcopal şi înglobând elemente ale acestuia, palatul principilor Transilvaniei a fost construit în etape succesive începând cu mijlocul secolului XIV. Edificiul care pastrează numeroase detalii arhitectonice (portaluri, ancadramente, frontoane, bolţi) reprezentative pentru Renaşterea transilvăneană, a fost reşedinţa lui Mihai Viteazul în perioada primei uniri a ţărilor române.
» Palatul Episcopiei romano-catolice, azi sediul Arhiescopiei romano-catolice - Str. Mihai Viteazul 21, municipiul ALBA IULIA, Alba
Monumentul respectă planul tradiţional triconc, cu turlă pe naos şi turn clopotniţă pe pronaos. Deasupra soclului, faţadele sunt acoperite cu o primă friză din panouri polilobate, decorate cu motive vegetale, în forme ce amintesc de miniaturile persane. Un brîu alcătuit din ciubuce în formă de funie, având în mijloc un ciubuc lat, decorat cu solzi, separă friza de jos de cea mediană, principală, alcătuită din 17 panouri dreptunghiulare, decorate cu motive care se repetă simetric pe faţadele de sud şi de nord: imaginea unui palat persane stilizat, fântână etajată cu chiparoşi, trandafiri şi păuni, vase cu buchete de flori şi furnze. Un alt brâu similar celui de jos, separă friza mediană de registrul superior, împodobit cu medalioane rotunde decorate cu motive vegetale, separate de chiparoşi.
Pridvorul cu arcade trilobate, sprijinite pe coloane de piatră, ornamentate cu vrejuri, este bogat decorat cu motive florale împletite (pe spaţiile dintre arcade şi arhivolte) şi cu medalioane polilobate (pe friza superioară).Decoraţia exterioară este îndrudită cu cea a monumentelor de arhitectură civilă brâncovenească, în special cu cea a palatului de la Potlogi; se presupune că acelaşi meşter ar fi lucrat la împodobirea ambelor edificii.Portalul este bogat ornamentat, în stil baroc. În interior se păstrează picturi murale remarcabile, executate de meşterii din atelierul lui Pârvu Mutu.Extras din:
Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►]
» Biserica "Sf. Eftimie" - Fundenii Doamnei - Şos. Fundeni 138, sat FUNDENI; comuna DOBROIEŞTI, Ilfov
În cartierul Colentina, în zona în care se intersectează bulevardul Lacul Tei cu strada Doamna Ghika şi strada Petricani…pe malul lacului tei, se înalţă palatul zidit din temelie de voievodul Grigore Ghika VIII, domn al Ţării Româneşti, pe moşia sa domnească Colentina, în anul 1822.
De mari dimensiuni, clădirea are o arhitectură de inspiraţie neoclasică italiană, la modă la începutul secolului al XVIII-lea…Interioarele, bogat decorate, sunt concepute în acelaşi stil; o mare parte din decoraţie, inclusiv pictura murală, s-a păstrat. Lângă palat de află fostul paraclis al curţii domneşti, într-o incintă proprie.
Extras din:
Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►]
» Palatul Grigore Ghica - Tei - Str. Doamna Ghica 5 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Parcul Cişmigiu, cea mai veche şi mai frumoasă grădină a Capitalei, se întinde pe spaţiul cuprins între bulevardul Regina Elisabeta, bulevardul Schitu Măgureanu, strada Ştirbey Vodă şi construcţiile care încheie străduţele ce dau în Cişmigiu, venind perpendicular de pe parcursul străzii Brezoianu. Este o grădină mare, ocupând aproximativ 14 ha în plin centrul Bucureştiului şi având în centru un lac […] La începutul secolului al XIX-lea, aici se afla o zonă de mlaştini în jurul unui lac, numit Lacul Dura Neguţătorul. În anii 1849-1856 s-a amenajat pe acest loc o grădină publică, sub conducerea arhitectului peisagist german Wilhelm Mayer. La începutul secolului XX, grădina a beneficiat de îngijirile atente şi competente ale peisagistului german Fr. Rebhuhn, care şi-a lăsat pecetea asupra ei, cultivând lotuşi pe lac şi plantând esenţe rare pe lângă alei. Alţi arhitecţi i-au urmat, modelând chipul de astăzi al parcului. Grădina este armonios desenată, cu alei late, mărginite de scaune, umbrite de copaci bătrâni, printre straturi de flori. Peste lac trec poduri. În parc curg două izvoare. În parc sunt aşezate o serie de monumente de mare valoare artistică. […] Numele vine de la titlul slujbei de director al serviciului apelor…cişmelelor…numit succint “cişmegiu” (de la cuvântul turcesc ceşme- fântână).
Extras din:
Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►]
» Grădina Cişmigiu - Bd. Elisabeta 46 sector 5 (delimitată de Bd. Schitu Măgureanu - str. Ştirbei Vodă - str. Poiana Narciselor - str. Ion Brezoianu - Bd. Elisabeta), municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Odată cu amenajarea parcului Herăstrău în 1936, pe latura parcului dinspre şoseaua Kiseleff a fost înfiinţat Muzeul Satului, ocupând deja o suprafaţă întinsă între şosea şi malul lacului. Astăzi acesta este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Europa, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 15 ha […] Patrimoniul muzeului cuprinde astăzi peste 300 de construcţii, între care peste 40 de case dotate fiecare cu întreaga zestre a unei gospodării ţărăneşti, construcţii anexe, ateliere, instalaţii de tehnică populară, biserici.
Aşezarea lor într-un cadru natural fermecător face ca o plimbare “pe uliţele acestui sat ciudat, făcut din toate satele ţării” (D. Gusti) să fie de neuitat.Extras din:
Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►]
» Ansamblul Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 28-30 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Malul lacului Herăstrău a fost de veacuri un loc favorit de odihnă al Bucureştenilor. În secolul al XVIII-lea, Doamna Ecaterina, soţia Domnitorului Alexandru Ipsilanti, se plimba adesea noaptea cu luntrea pe lac, în compania cucoanelor de la curtea domnească şi “în sunetul muzicii turceşti”. În secolele următoare, au început să iasă aici “la iarbă verde” şi bucureştenii mai de rând […] parcul Herăstrău a fost amenajat în 1936 cu ocazia expoziţiei “Luna Bucureştilor”, primind numele Regelui Carol al II-lea. După instaurarea comunismului, a purtat un timp numele lui I.V. Stalin - a cărui statuie de bronz a fost aşezată în faţa intrării în parc din actuala piaţă Charles de Gaulle. După moartea dictatorului sovietic, numele a căzut în desuetudine, şi peste un timp, a dispărut şi statuia […] sculptura Crucea Mileniului, aşezată în anii ‘90 în mijlocul pieţei şi având forma unui disc străpuns de mici deschideri în formă de cruce a fost imediat poreclită de orăşeni “coliva lui Stalin”.
Extras din:
Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►]
» Parcul Herăstrău - Piaţa De Gaulle Charles f.n. sector 1 (delimitat de Bd. Prezan Constantin, mareşal - Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti - str. Elena Văcărescu - Şos. Nordului - Bd. Aviatorilor), municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Cu precizarea ca noua adresa a acestei cladiri, in urma modificarii partiale a numerotarii bulevardului George Cosbuc, este 83-85.
» Casă - Bd. Coşbuc George 51-61 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Cu mentiunea ca datorita modificarii (partiale a) numerotarii bulevardului George Cosbuc, Academia Tehnica Militara ale carei cladiri sunt clasate cu codul LMI B-II-m-B-18500 in LMI 2004 se afla astazi la nr. 81-83.
» Fostul Seminar Teologic, azi Institutul Tehnic Militar - Bd. Coşbuc George 39-49 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti