Rezultate: 1989       Pagini: 199

   18 19 20 21 2223 24 25 26 27 28   
emilia / 18-Feb-2010

Casa in care a trait pictorul Nicu Enea (1897-1960) a fost donata de Elvira Enea municipiului Bacau, impreuna cu tot patrimoniul ei artistic, alcatuit din 133 de picturi si 209 desene. Cladirea cu etaj este foarte bine conservata, expozitia memoriala desfasurandu-se in atelierul, dormitorul si sufrageria ce pastraza intocmai mobilierul si obiectele personale ale  artistului, pictor postimpresionist cu tenta realista. Temele abordate in lucrarile expuse sunt: viata satului, naturi statice, portrete si nuduri. La expozitia internationala de la Paris din 1935 i-a fost premiata cu medalia de argint lucrarea "Elvira".

(dupa "101 muzee si case memoriale" de Mihai Geleletu si Marian Teodorescu, Editura Agerpress 2008)



» Casa pictorului Nicu Enea - Str. Enea Nicu 31, municipiul BACĂU, Bacau
emilia / 15-Feb-2010

Biserica manastirii Stramba, cu hramul "Sf. Treime" are deasupra usii de intrare in pronaos o pisanie din 1793, ce mentioneaza pe ctitorii zidirii, Stoichita vistiernicul si jupaneasa Dochia, anul 1518 si donatorii picturii, Constantin Riiosanu vel armas si sotia sa Balasa. Anul zidirii a fost transcris cu siguranta gresit, monumentul apartinand prin istorie si stil, sfarsitului secolului al XVI-lea si inceputul veacului al XVII-lea, respectiv in epoca lui Mihai Viteazul. Planul este triconc, cu absidele laterale putin proeminente si pridvor deschis. Absida altarului, boltita cu o semicalota, este mai adanca decat de obicei. O tampla tarzie, de zid, separa altarul de naosul surmontat de o turla inalta, cu opt ferestre. Pronaosul este dreptunghiular transversal, acoperit cu o calota pe pandativi. In grosimea peretelui nordic este o scara ce duce in pod. Acoperisul de sita este mai scund deasupra pridvorului, permitand o pitoreasca gradare de volume. Fatadele sunt impartite in doua registre aproximativ egale printr-un brau dintr-un tor de caramida special profilata, ce se ridica in unghi drept la nivelul pridvorului. Registrele sunt decorate cu panouri dreptunghiulare delimitate de un dublu tor (triplu in portiunile verticale). Pictura interioara, cu un amplu tablou votiv in pronaos, dateaza din 1793. La inceputul secolului XX se mai putea vedea pictura exterioara, realizata probabil in aceeasi vreme, ulterior acoperita.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004) 



» Biserica "Sf. Treime" - sat STRÂMBA JIU; comuna TURCENI, Gorj
emilia / 15-Feb-2010

Manastirea Stramba a fost ridicata spre sfarsitul secolului al XVI-lea de logofatul Stoica (Stoichita) si sotia sa Dochia (Eudochia). Lucrarile au fost conduse de Groza mester si terminate de Matei zugrav. In martie 1601 apare prima mentiune documentara intr-un act de danie al ctitorului: "...iata eu pacatosul robul lui D-zeu, jupan Stoica fost mare postelnic, scris-am aceasta carte a mea sfanta manastire de la Stramba ce-i iaste hramul Sf. Treime, ca sa-i fie satele mele ce le-am castigat cu slujba, miluiti de crestin Mihai Voievod, anume Baltenii si Gurenii... ca i-am dat eu sfintei manastiri... ca sa-mi fie pomana mie si parintilor mei". Dupa moartea ctitorului, in anul 1620, manastirea este pe cale de a fi daramata de Alexandru Ilies, dar interventia calugarilor de la Tismana scapa ctitoria de razbunarea domneasca. In 1630, Milos logofatul, nepotul lui Stoichita, o rascumpara cu 300 de galbeni, iar in 1754 devine metoh al Episcopiei Ramnicului.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)



» Mănăstirea Strâmba - sat STRÂMBA JIU; comuna TURCENI, Gorj
emilia / 13-Feb-2010

Casa este construita in stil neoclasic, cu ornamente exterioare constand din medalioane in basorelief si statuete de zeitati antice, montate in nise. Initial, a avut si o gradina frumos amenajata. In holul  de la intrare sunt doua mari tablouri pictate de Theodor Aman direct pe pereti: "Izgonirea turcilor la Calugareni" si "Intrarea lui Mihai in Bucuresti". Prima camera din dreapta si urmatoarea impresioneaza prin decorarea peretilor - una cu casetoane pictate, iar cealalta prin aplicarea unui tapet ce imita pielea de Cordoba. aici sunt expuse cateva portrete ale familiei intr-o cromatica sobra, punand in evidenta contrastul de clar-obscur. Atelierul pastreaza mobilierul de epoca, o serie de tablouri si pianul la care canta Ana, sotia artistului, acompaniindu-l pe acesta la violoncel. Lambriurile, masa, soba de teracota, doua medalioane si ancadramentele usilor sunt lucrate in stil neogotic. Cea mai interesanta piesa de mobilier este dulapul-vitrina sculptat chiar de Aman, in basoreliefuri si altoreliefuri. Intr-o alta incapere sunt expuse bijuterii cromatice si peisaje realizate in Franta, Italia sau la Constanta.

(dupa "101 muzee si case memoriale" de Mihai Geleletu si Marian Teodorescu, Editura Agerpress 2008)



» Muzeul Theodor Aman - Str. Rosetti C. A. 8 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 13-Feb-2010

Casa a fost construita intre 1865-1867 dupa planurile poetului Vasile Alecsandri si donata Academiei Romane in 1885. Intre anii 1914-1944, publicul vizitator are acces in incinta, fara ca imobilul sa aiba statut de casa memoriala, statut pe care il dobandeste in 1955, dupa ce este refacuta si consolidata. Expozitia memoriala in organizarea actuala, a fost inaugurata in 1993. Imobilul are numai parter si ocupa o mare suprafata in mijlocul unui parc. Are o veranda spatioasa, care se intinde pe toata lungimea fatadei, apoi un hol incapator si cateva camere cu mult mobilier, tablouri si vitrine ce expun fotografii, documente, manuscrise si volume. In veranda sunt cateva tablouri cu peisaje din lunca Siretului si un mare portret al poetului care a fost inmormantat in 1890 in coltul din stanga al gradinii din fata casei. La 2 iunie 1928, deasupra mormantului a fost ridicat un impozant mauzoleu sub auspiciile Academiei Romane.

(dupa "101 muzee si case memoriale" de Mihai Geleletu si Marian Teodorescu, Editura Agerpress 2008)



» Casa memorială a poetului Vasile Alecsandri - sat MIRCEŞTI; comuna MIRCEŞTI, Iasi
emilia / 13-Feb-2010

Fosta casa a lui Vasile Pogor, sediul Societatii Junimea, a ajuns astazi muzeu memorial. Construita cu un etaj, in cel mai autentic stil romanesc, are in fata un parc, pe aleele caruia au fost asezate statuile scriitorilor vremii.

(dupa "101 muzee si case memoriale" de Mihai Geleletu si Marian Teodorescu, Editura Agerpress 2008)



» Casa memorială "Vasile Pogor" - Str. Pogor Vasile 4, municipiul IAŞI, Iasi
emilia / 13-Feb-2010

 Muzeul National al Literaturii Romane a fost infiintat la 1 iunie 1957 de academicianul Dumitru Panaitescu-Perpessicius. Cladirea din bulevardul Dacia nr.12 a devenit in 1967 sediul central al muzeului ce a functionat in soseaua Kiselef nr.10, iar intre 1964-1966 in fosta casa a lui Mihail Sadoveanu din strada Muzeul Zambaccian la nr.151. Monument de arhitecturia in stil neoclasic francez, casa din bulevardul Dacia a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea de catre marele vornic Alexandru Villara, ajungand in proprietatea boierilor Kretzulescu, iar dupa instaurarea regimului comunist, in proprietatea statului. Dupa cutremurul din 1977, cladirea a fost consolidata si renovata, iar intre anii 1992-1997 a fost reparata si restaurata in intregime, inclusuv aripa distrusa in timpul razboiului.

(dupa "101 muzee si case memoriale" de Mihai Geleletu si Marian Teodorescu, Editura Agerpress 2008)



» Casa Kreţulescu, azi Muzeul Literaturii Române - Bd. Dacia 12 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 13-Feb-2010

Biserica armeneasca "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita de Asduadzadur (Bogdan) Donavachian, intre anii 1512-1513, in vremea domniei lui Bogdan al III-lea cel Chior si a suportat mai multe reparatii, cea mai importanta facandu-se in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Este un monument de arta moldoveneasca, pastrand caracteristicile epocii: forma dreptunghiulara, cu o absida in partea de rasarit (altarul ) si o turla zvelta, octogonala, asemanatoare celei de la Dragomirna, cu patru ferestre inguste si o  bogata decoratie. O nota discordanta face marchiza de la intrare, de dimensiuni prea mari in comparatie cu corpul bisericii.

( dupa " Drumuri spre manastiri - Ghidul asezamintelor monahale ortodoxe din Romania" de Mihai Vlasie, Editura Sophia - Bucuresti, 2002 )



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Hagigadar - sat BULAI; comuna MOARA, Suceava
emilia / 13-Feb-2010

Numele acestui ansamblu inchinat Maicii Domnului, inseamna in limba armeana "implinitoare de dorinte". Manastirea a fost construita de Asduadzadur (Bogdan) Donavachian, intre anii 1512-1513, in vremea domniei lui Bogdan al III-lea cel Chior. Ea a fost cunoscuta ca metoc armenesc de maici, desi aici nu au fost niciodata calugarite adevarate, ci doar niste femei retrase de lume, care duceau o viata austera.

( dupa " Drumuri spre manastiri - Ghidul asezamintelor monahale ortodoxe din Romania" de Mihai Vlasie, Editura Sophia - Bucuresti, 2002 )



» Ansamblul bisericii "Adormirea Maicii Domnului "-Hagigadar - sat BULAI; comuna MOARA, Suceava
emilia / 13-Feb-2010

Situat pe latura vestica a incintei manastirii Zamca, paraclisul "Sf. Maria" ocupa in partea de nord etajul unei interesante cladiri lungi, impodobita cu elemente decorative comune bisericilor moldovenesti din secolul al XV-lea.

( dupa " Drumuri spre manastiri - Ghidul asezamintelor monahale ortodoxe din Romania" de Mihai Vlasie, Editura Sophia - Bucuresti, 2002 )



» Paraclisul "Sf. Maria" - Str. Zamca f.n., municipiul SUCEAVA, Suceava
   18 19 20 21 2223 24 25 26 27 28