Rezultate: 1989 Pagini: 199
DavidC / 20-Sep-2008
"Sfanta biserica de la mahalaua Foisor, ce este facuta in dreptul monastirei Vacaresti, in partea stanga a Dambovitei, este ridicata de doamna lui Nicolae Voda Mavrocordat, la 1718, caci langa aceasta biserica erau palatele doamnei (haremul), si de acolo se facuse un palimar lung, ca un foisor, si cu invelitoare, prin care mergea doamna de la haremul ei pana la Vacaresti, la Voda. Acest foisor era ridicat pe mai multi stalpi, pe un spatiu de o jumatate de ora calatorie, si, cu ferestrele in amandoua laturile, isi continua lungimea lui peste lunci, peste gradini, chiar peste apa Dambovitei, si de atunci s-a numit acea mahala a Foisorului. Traditia aceasta se spune de toti batranii acelei mahalale." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Naşterea Maicii Domnului" - Foişor - Str. Foişorului 119 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"Baratia sau Biserica Catolicilor s-a fondat de un italian, anume Delcioaro, in vremea lui Stefan Voda Cantacuzino, cu berat de la Poarta Otomana, si de aceea i s-a pus numele de Baratie, adica document, autorizatie. Conditia era sa nu se ridice turnul inalt, nici sa se aseze clopote (ordinul sultanului Mahmud al IV-lea)." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Sf. Maria a Darurilor" - Bărăţiei - Str. Bărăţiei 27 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"Scarlat Ghica zideste biserica Sf. Spiridon cel Nou, la 1765, pe Calea Serban Voda, in care s-au ingropat vreo cativa domni fanarioti." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Sf. Spiridon Nou" - Calea Şerban Vodă 29 sector 4, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"Spre nord de Marcuta era manastirea Plumbuita, fondata de Matei Basarab, tot langa balta Colintinii, unde se facea si vechiul balci Dragaica, in amintirea rapirei sabinelor. Pe acel taram fu batalia lui Matei Voda in secolul XVII, la care bucurestenii priveau cu mic, cu mare dupa gardurile gradinelor lor [...]" Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Naşterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul" - Str. Plumbuita 58 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"[...] manastirea Marcuta sau Maricuta, fondata in al XVIII-lea secol de domnul Ipsilanti, apoi reinnoita de familia Ipsilanti. Ea este situata in marginea baltii Colentina, unde a fost, pana la 1820, tipografie si fabrica de tistimeluri pentru tiparirea florilor colorate pe basmale. Acolo era si cea mai vestita apa a cesmelelor Marcutii, de unde se aducea in Capitala pentru domn si toti boierii cei mari. Fabrica s-a mutat mai in urma la Cismigiu, in locul unde astazi sunt casele generalului Florescu, iar tipografia in palatele lui Mavrogheni, langa cesmeaua cu acest nume, in capul Podului Mogosoaiei. Aci s-au tiparit carti romanesti, sub patronagiul lui Dimitrie Topliceanu, carti elene, sub patronagiul doctorului Constantin Caracas, si note de muzica orientala (psaltichie), sub patronagiul intaiului profesor, Petre Efesiu protopsaltu." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" - Str. Biserica Mărcuţa 8 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"[...] Biserica cu Sibilele, sau Biserica cu Sfintii; acei sfinti ce se vad pe zidurile ei sunt toti filozofi, sau cei mai intelepti oameni ai Antichitatii [...]" Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică"- cu Sfinţi - Calea Moşilor 79 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"[...]biserica facuta de familia Brezoienilor, biserica Zlatari, devenita monastirea cu han; ea avea inauntru si un mic paraclis, cu hramul Sfantului Andrei, unde se inchinau toti rusii in vremea invaziilor. Numele de zolotari, al acestei biserici, cu patronajul Nasterei Maicii Domnului, i l-au dat rusii, caci in acest han locuiau cei mai mari bancheri din Bucuresti[...]" Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Naşterea Maicii Domnului şi Sf. Mucenic Ciprian" - Zlătari - Calea Victoriei 12bis sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"Biserica Doamnei, care este, astazi, intr-o curte deosebita, peste drum de Ambasada Rusa, si care comunica cu Podul Mogosoaiei printr-o ulicioara, a fost cladita de doamna lui Serban Voda Cantacuzino, care avea si palatul la Serban Voda, astazi Banca cea mare a Romaniei, si de aceea poarta si azi strada numele de Strada Doamnei." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Doamnei - Str. Doamnei 1 sector 3 , Calea Victoriei 28 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
"O cruce de piatra e in curtea bisericii Slobozia, pe Calea Serban Voda, Culoarea Albastra. Monumentul acesta e ridicat in al 17-lea secol, de Leon Voda Tomsa; el e deasupra mormantului celor cazuti in batalia ce a avut loc cu rasculatorii de peste Olt, cari venisera sa detroneze pe Tomsa, sub Matei din Brancoveni, devenit mai in urma domnul tarii." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"
» Crucea lui Leon Vodă - Str. Leon Vodă 3 sector 4 în curtea Bisericii Slobozia, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 20-Sep-2008
Plan initial: arh. peisag. W. F. C. Meyer. Reamenajare: arh. peisag. F. Rebhuhn.
» Grădina Cişmigiu - Bd. Elisabeta 46 sector 5 (delimitată de Bd. Schitu Măgureanu - str. Ştirbei Vodă - str. Poiana Narciselor - str. Ion Brezoianu - Bd. Elisabeta), municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti