Rezultate: 1989       Pagini: 199

   151 152 153 154 155156 157 158 159 160 161   
delia_m / 11-Apr-2009

Arhitectii francezi au fost ajutati de arhitectii romani Grigore Cerchez si Constantin Baicoianu.

Statuile de pe fatada - realizate de sculptorul I. Deorgescu - reprezinta Agricultura, Industria, Comertul si Justitia.



» Banca Naţională a României, corp vechi - Str. Lipscani 25 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
delia_m / 11-Apr-2009

Statuile fatadei - reprezinta pe legiuitorii antici Licurg, Solon, Cicero, Papinian si Iustinian - si au fost realizate de sculptorii I. Jalea si I. Georgescu



» Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti - Bd. Kogălniceanu Mihail 36-46 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 11-Apr-2009

Corectat, multumim.



» Biserica "Sf. Gheorghe" - Str. Bisericii 8, sat DUDU; comuna CHIAJNA, Ilfov
L.S. / 11-Apr-2009

BISERICA „BATIŞTE”  „MĂNCIULESCU”

Adresa: Str. Batişte nr. 19-21 / Str. G.ral David Praporgescu nr.2

Hram: Sfânta Ana  şi Cuvioasa Paraschiva

 

Lăcaşul de astăzi a fost construit de Manciul Vătaful, de Ilinca soţia sa şi de alţi târgoveţi, în 1764 (data pisaniei).  Pisania aceasta nu aminteşte de prima biserică. Ea ar fi putut să existe pe alt amplasament alăturat celui de astăzi. O biserică exista în secolul al XVII-lea şi în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fapt amintit de documentele vremii în actele familiei Mănciulescu, urmaş târziu al lui Manciu Vătaful, unde se pomeneşte de biserica din mahalaua Batişte încă din 1730 şi de un popă Ioani "ot Batişte" (din teza de licenţă a d-rei Constaţa Mănciulescu: "O pagină din istoria Bucureştilor de altădată" 1929).

Biserica a fost reparată în 1812, apoi după incendiul ce a cuprins oraşul la 1847, în 1883, 1899, 1906, păstrând mereu forma lăcaşului din 1764. Modificări au fost aduse la refacerea faţadelor din 1860 şi 1883, când acestea au primit o înfăţişare neoclasică, i-au fost refăcute turlele şi a fost închis pridvorul cu zidărie.

În 1938 cu ocazia lucrărilor de restaurare s-au regăsit importante elemente arhitectonice originale, care fuseseră acoperite cu tencuieli şi adaosuri de zidărie. Cu această ocazie, amândouă turlele căzute, care erau din lemn, au fost rezidite, octogonale, pe baze pătrate originale, iar pridvorului i-au fost reconstituite arcadele.

 

În curtea bisericii se află un dud, arbore ocrotit, trecut de 100 de ani, fiind adus de la Căldăruşani şi plantat aici de către un călugăr, în anul 1853.

Numele bisericii Batişte are mai multe explicaţii. N. Iorga ne spune, dar fără dovezi, că ar putea fi o ctitorie a lui Baptiste Vevelli, important sfetnic al lui Radu Mihnea-Vodă. Altă părere, mai uşor de crezut, este că numele este legat de faptul că pe aceste locuri în trecut, exista un vad al pârâului Bucureştioara, unde se adăpau vitele, vad care se numea "bătelişte" sau "batişte".

 

Asemănându-se cu alte biserici de secol XVIII – Olari, Sf. Elefterie Vechi, Sf. Ştefan Călăraşi etc- este construită pe un plan treflat (24 x 8-11 m), cu pronaosul uşor supralărgit. Cele trei abside au la exterior o formă poligonală. Deasupra naosului este ridicată turla, pe arce şi pandantivi, terminată cu o cupolă semisferică. Între naos şi pronaos au existat stâlpi şi arcade despărţitoare care au fost suprimate, rămânând numai un arc dublou. Peste pronaosul acoperit cu o calotă sferică, se ridică turnul-clopotniţă, de dimensiuni similare cu cel de pe naos. La clopotniţă se ajunge pe o scara spirală, închisă într-un turnuleţ adosat faţadei de nord a pronaosului. Un pridvor deschis, frumos proporţionat, este constituit din trei arcade frontale în formă de acoladă, rezemate pe stâlpi masivi de zidărie aşezaţi pe postamentul ce continuă soclul clădirii.  Faţadele sunt împărţite de un brâu cu ornamente florale. Registrul inferior repetă arcaturile trilobate de la pridvor. Registrul superior, mai îngust, prezită o friză de medalioane cu icoane de sfinţi şi firide cu profile în retragere, de formă pătrată, pictate.

Pictura interioară originală a unui pictor necunoscut a fost acoperită cu alta în ulei la 1883, apoi mereu refăcută, a fost restaurată între 1966 şi 1999 de pictorii Viorel Grimalschi şi apoi de Gabriela Bilţiu.

 

L.S.



» Biserica "Sf. Nicolae" - Batişte - Str. Batiştei 21 sector 2 , Str. Praporgescu David g-ral 2 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
mpvandor / 07-Apr-2009

Revin cu un comentariu nou: Adresa bisericii este Str. Bisericii nr.8. Cam mica strada ca sa aiba 1239 de numere :)



» Biserica "Sf. Gheorghe" - Str. Bisericii 8, sat DUDU; comuna CHIAJNA, Ilfov
mpvandor / 07-Apr-2009

La poza 1 e biserica din fata. Tot Sf. Gheorge nu Nicolae.



» Biserica "Sf. Gheorghe" - Str. Bisericii 8, sat DUDU; comuna CHIAJNA, Ilfov
L.S. / 06-Apr-2009

BISERICA „AMZEI” Str. Biserica Amzei nr.12/ Str. Cristian Tell, Bucureşti, cu hramurile Buna Vestire, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.

 

Prima biserică, de dimensiuni mici, cu o singură turlă, a fost construită între anii 1807-1810, pe locul şi cu fondurile lăsate de Nicolae Dărăscu – polcovnic, de către nepotul său Amza Năescu, vistiernic al ţării. După moartea sa, lăcaşul s-a numit Biserica Amzei, iar mahalaua a luat numele acesteia. În anul 1898, acea biserică a fost demolată din temelie, pentru construirea unui nou lăcaş - biserica actuală, pe acelaşi amplasament.

Planurile au fost întocmite de Arh. Al. Săvulescu. A fost ridicată între iulie 1898 şi octombrie 1901, în timpul domniei Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, sub arhipăstorirea I.P.S. Mitropolit Primat D.D. Iosif Gheorghian, din iniţiativa şi stăruinţa Epitropiei. Constructor a fost D. Dobresescu.  

Planul bisericii (cu dimensiuni de 29x11-16 m), este triconc şi are trei turle: una mare peste naos cu o cupolă înălţată, cu lanternou şi două turle mai mici pe cele două turnuri de peste pronaos. Accesul în biserică se face prin intrări protejate: de o arcadă treflată - la intrarea principală pe faţada vestică,  sau  de o arcadă  cu fronton care reazemă pe coloane -la intrările de pe faţadele laterale. Interiorul este înalt, impunător, luminat prin ferestre cu vitralii. Arcadele şi stâlpii interiori sunt de influenţă renascentistă. Pictura interioară în stil bizantin este opera maestrului Umberto Marcheti. Iconostasul, amvonul şi stranele din stejar au fost făcute de sculptorul Gheorghe Babic.

Este o clădire monumentală, în stil eclectic, decorată în exterior cu ornamente din piatră şi cărămidă caracteristice arhitecturii neoromâneşti: rânduri de cărămidă aparentă, galbenă, alternate cu zone tencuite, şiruri de ocniţe sub cornişă şi brâuri bogat ornamentate. Decoraţia abundentă o face deosebit de frumoasă.

 

L. S.

Extras din:  L. Stoica şi N. Ionescu Ghinea: Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşt, vol.1, Edit. Universalia, 2005, pag. 45-46



» Biserica Amzei - Str. Biserica Amzei 12 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 06-Apr-2009

BISERICA „ARMENEASCĂ”,  Bd. Carol I  nr. 43, Bucureşti, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

 

Primele lăcaşuri de rugăciune ale armenilor din Bucureşti, au fost ridicate pe la 1581-1629 şi apoi  la 1743-şi 1781, cu sprijinul material al urmaşilor primului ctitor Harutin amira Hovviant.

În anul 1911, s-a pus temelia bisericii actuale. Planurile au fost semnate de arhitectul Dimitrie Maimarolu şi de arhitectul de origine armeană Grigore C. Cerchez, având ca model catedrala de la Vagharšapat - Ečmiadzin din Armenia.  Construcţia a fost terminată la 6 septembrie 1915.

Complexul religios şi social-cultural al comunităţii armene este compus dintr-o impunătoare biserică, reşedinţa episcopală, biblioteca armeană şi muzeul eparhial, o casă de cultură, o grădiniţă şi sediul Uniunii Armenilor din România.

Biserica (30x15 m) are un plan bazilical trinavat, combinat cu o cruce greacă înscrisă; este acoperit cu o boltă în leagăn, cu arce dublouri. O turlă mare, cu 12 laturi, se înălţă peste naos, prin intermediul arcelor ce se descarcă pe 4 piloni din zid. Două turnuri mici terminate cu un foişor deschis şi lanternou, sunt ridicate peste scările şi încăperile ce flanchează vestibulul de intrare. Turnul clopotniţă cu 2 niveluri de arcade este situat în axul bisericii, peste pridvorul deschis, pe plan patrat. În interior, pictorul Bassano a realizat tablouri independente, de dimensiuni mari, pe pereţii laterali ai navei, ca şi pe semicalota sferică ce acoperă altarul deschis, fără tâmplă. În 1971, pictorul Eugen Profeta a restaurat pictura murală.

 

L.S.

Extras din: Lucia. Stoica şi N. Ionescu-Ghinea: „Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti”, vol.1, Edit. Universalia, 2005, pag. 98-102



» Biserica Armenească - Bd. Carol I 43 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 06-Apr-2009

BISERICA  SFÂNTUL ELEFTERIE – NOU, Str. Sf. Elefterie 1/ Str. Dr. Lister, Bucureşti, cu hramurile Sf.Mucenic Elefterie–Episcopul Iliricului şi Sf. Mare Mucenic Gheorghe

 

Monumentala biserică se află pe malul drept al Dâmboviţei, în piaţa Sf. Elefterie, vizavi de Opera Naţională.

A fost construită din temelii, cu dania enoriaşilor şi a Primăriei Municipiului Bucureşti, prin grija preotului paroh prof. univ. Mihai Bulacu. Unul dintre primii ctitori, în 1935 a fost G-ral Ion Georgescu, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul. Lucrările  începute în iunie 1935, au fost întrerupte între 1940 -1935, pe timpul celui de al doilea Război Mondial, biserica fiind târnosită  abia în iunie 1971.Terenul[1] pe care este noua biserică “[…] s’a dobândit de biserica ortodoxă română Sf. Elefterie din vechime de peste 100 ani, din donaţie iar lăcaşul bisericei este în curs de construcţie fiind început în anul 1935 […]”[2].

Planurile de arhitectură au fost întocmite de prof. arh. Constantin Iotzu, iar cele de structură de către inginerul Dumitru Marcu. Tâmpla este sculptată în lemn, de Gr. Dumitrescu şi Aurel Obreja, iar pictura este executată de pictorii Iosif Keber şi Vasile Rudeanu. După cutremurul din martie 1977, turla-Pantocrator şi alte elemente au fost consolidate, între 1977–1983, prin grija Consiliului Parohial, cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Biserica are dimensiuni monumentale (36x22 m), fiind din acelaşi tip cu bisericile: Parcul Domeniilor, C.A.M.-Belvedere din Bucureşti şi Mitropolia veche din Târgovişte. Planul este în formă de cruce greacă înscrisă, având o turlă decagonală pe naos, înconjurată de alte 4 turle mai mici şi mai zvelte. În naos, câte un şir de arcade pe laturile nordică şi sudică şi unul către vestibul, susţin cele două tribune laterale, precum şi cafasul.

Faţadele exprimă în exterior, atât împărţirea, cât şi structura interioară a bisericii. Cea sudică este în mare parte asemănătoare cu cele de nord şi vest. Pridvorul deschis la intrarea în biserică este mai scund, are trei arcade în plin cintru, sprijinite pe coloane din piatră cu capiteluri neobizantine. Un pridvor similar există şi pe faţada laterală nordică, către Piaţa Sf. Elefterie. Întreaga biserică este îmbrăcată în exterior cu asize de cărămidă aparentă, alternând cu panouri tencuite. O friză alcătuită din arce mult alungite decorează partea superioară a faţadelor.

 

L. S.

Extras din: L. Stoica şi N. Ionescu Ghinea: „Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşt”, vol.1, Edit. Universalia, 2005, pag.411-413



» Biserica "Sf. Elefterie Nou" - Str. Sfântul Elefterie 1 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
yony_ro / 06-Apr-2009

Palatul Bratianu.

Un interesant articol despre aceasta cladire, aici:

www.jurnalul.ro/stire-jurnalul-casei-mele/palatul-bratianu-8366.html



» Casă - Str. Visarion 4-6 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
   151 152 153 154 155156 157 158 159 160 161