Rezultate: 1989       Pagini: 199

   149 150 151 152 153154 155 156 157 158 159   
CarDavid / 23-Apr-2009

Unul din cele mai importante monumente care datează de la începutul Renaşterii transilvane, a fost construită la începutul secolului XVI ca locuinţă a unui mare meşter bijutier. Faţada a fost decorată în perioada 1560-1563 cu admirabile ancadramente de piatră în stilul Renaşterii, executate de arhitectul elveţian Petrus Italus.



» Casa Argintarului, (Goldschmiedehaus) azi "Centrul judeţean pentru cultură" - Str. Dornei 5, municipiul BISTRIŢA, Bistrita-Nasaud
CarDavid / 23-Apr-2009

Complexul din centrul municipiului Bistriţa este alcătuit din 13 clădiri datând din secolele XV-XVI, cele mai tipice construcţii renascentiste din Transilvania. Sugăletele sunt formate din mai multe clădiri etajate, legate între ele prin nişte intrări spaţioase ce formează o galerie cu 20 de bolţi ce se sprijină pe 21 de pilaştri.

 



» Ansamblul urban "Şirul Sugălete" (Piaţa de cereale, "Kornmarkt") - Piaţa Centrală 13-24, municipiul BISTRIŢA, Bistrita-Nasaud
corabianu / 23-Apr-2009

Fostul Hotel interbelic Caravia, devine in perioada comunista Casa de copii - baieti, este retrocedata si se dergadeaza - fatada de la strada se prabuseste. Este vanduta, noul proprietar o vopseste fara a reface vechea fatada, si se pare ca va gazdui din nou un hotel.



» Hotel - Str. Carpaţi 104, oraş CORABIA, Olt
delia_m / 16-Apr-2009

Ctitoria manastirii si a bisericii noi apartine mitropolitului Nifon, primul Primat al Romaniei unite.
Sfintita in 1857 manastirea a functionat timp de un secol, fiind insa obligata sa-si intrerupa activitatea in 1958 in timpul perioadei comuniste. Biserica a fost afectata de cutremurul din 1977, fiind consolidata si restaurata intre anii 1986 si 1989. Dupa 1990 viata monahala a reinceput.
Nicolae Grigorescu a pictat interiorul noii biserici in anii 1856-57 la varsta de numai 18 ani, impreuna cu fratele sau Gheorghe Grigorescu. Este si singura lucrare de pictura in fresca executata de Grigorescu, lui fiindu-i atribuite si icoanele iconostasului. Sfanta Treime, Sfantul Ion in pustie, Sfantul Constantin si maica sa Elena.



» Mănăstirea Zamfira - 90, sat ZAMFIRA; comuna LIPĂNEŞTI, Prahova
Ioana G / 16-Apr-2009

Grupul statuar este format dintr-un leu, care simbolizează forţa, patru soldaţi de geniu (un pionier, un transmisionist, un pontonier şi un soldat din trupele de căi ferate), în mărime naturală, amplasaţi pe cele patru colţuri ale soclului, panouri cu basoreliefuri şi literele prin care se menţionează cui este închinat monumentul.

Soclul monumentului este format din piatră artificială şi are forma unui trunchi de piramidă. Leul executat în bronz, situat în vârful monumentului, este amplasat pe o ţeavă de tun şi pe o cască militară aparţinând armatelor inamice.

Pe cele 4 laturi ale soclului sunt aplicate diferite basoreliefuri, reprezentând scene din luptele ostaşilor genişti. 

 



» Monumentul eroilor din arma geniului - Leul - Bd. Maniu Iuliu f.n., colţ cu Bd. Geniului sector 6, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 15-Apr-2009

Monument dedicat tanarului locotenent din Iasi (avea pe atunci 28 de ani) al carui avion s-a prabusit in dimineata zilei de 20 iunie 1912, in cadrul unui exercitiu pentru obtinerea brevetului, dupa circa 1 km de zbor. Numele sau este primul dintre cele 179 inscrise pe Monumentul Aviatorilor de pe bulevardul omonim, apartinand pilotilor cazuti intre 1912 si 1934.



» Obelisc George Caranda - Bd. Maniu Iuliu 1-3 sector 6, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
yony_ro / 15-Apr-2009

Aici se vede clar firma "BANCA GENERALA ROMANA" intr-o carte postala de la 1900:

www.flickr.com/photos/36487105@N03/3407354240/sizes/o/



» Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România - Str. Lipscani 18-20 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Ioana G / 15-Apr-2009

Nuntiatura apostolica a fost ridicata in 1901 de Arhiepiscopul de Bucuresti Francisc Xaveriu de Hornstein, preot elvetian, cu bani din partea tarii sale si cu o subventie din partea Regelui Carol I. Proiectul arhitectural a apartinut arhitectului L. Magni. In 1950, in timpul comunismului, reprezentantul pontifical a trebuit sa paraseasca Romania,  Reprezentanta Pontificala in Romania fiind redeschisa oficial abia pe 5 noiembrie 1992.

 



» Palatul Nunţiaturii Apostolice a Sfântului Scaun - Str. Stahi Constantin pictor 5-7 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 13-Apr-2009

BISERICA  SF. GHEORGHE -VECHI -„Sf. Gheorghe a lui Mitrea Vornicul”- MITROPOLIA VECHE din Calea Moşilor 36, Bucureşti

Hramurile: Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Sf. Cuvios Antonie cel Mare.

 

În jurul anului 1575, Mitrea din Hotărani, mare Vistier, reconstruieşte biserica ce fusese ctitorită pe acel loc în 1492 de către Nedelcu din Balaci. In această perioadă, tradiţia ne spune că Mănăstirea Sf. Gheorghe Vechi ar fi fost vreme de 30 de ani, scaunul Mitropoliei Ungro-Vlahiei. Biserica şi mănăstirea ard în 1718, dar sunt refăcute în de către Iamandi Dragul -starostele breslei blănarilor, ca urmaş al vechilor ctitori, boierii Bălăceni. Zdruncinată de cutremurele din 1802 şi 1838, este definitiv distrusă de către Focul cel Mare din 23 martie 1847 şi este refăcută de enoriaşi în frunte cu epitropul Marinciu Petrovici, şi redată cultului în 1849 Atunci a adoptat şi hramurile Sf. Mare Mucenic Mina şi Sf. Cuvios Antonie cel Mare, după ce a primit icoana făcătoare de minuni a Sf. Antonie (sec.XV) scăpată de la biserica Sf. Anton a Puşcăriei arsă şi ea la 1847. Biserica rezistă numai până în 1875 când fiind foarte şubredă, epitropia hotărăşte să o dărâme.

 

Reconstruirea bisericii –pe care o vedem azi- se face după planurile şi sub îngrijirea ing. Dumitru Poenaru;  constructor a fost Fritz Schiller, iar sculptor în lemn - Petre Babic. Lucrările se încheie în 1881, cu pictura, datorată pictorului profesor Gheorghe Pompilian. Iconostasul este din lemn de paltin sculptat în stil baroc ucrainean. Dealtfel, în acelaşi stil se încadrează şi biserica.

Lăcaşul a mai fost renovat în 1940 după cutremur, în 1964,  în 1985 când s-a spălat toată pictura. În 1998 a fost renovată în exterior.

Biserica Sf. Gheorghe Vechi adăposteşte din secolul XX, o parte din moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

 

Are un plan (32x17-18 m) triconc, cu pronaos supralărgit caracteristic sec. XIX. Vestibulul mic, prevăzut cu trei uşi de intrare este delimitat de cele două turnuri din faţada vestică. Pronaosul este boltit cu un sector de sferă, uşor turtit, ce reazemă pe arce descărcate pe pile de zidărie. Naosul are două abside foarte adânci fiind încununat de o turlă. Construcţia are ziduri groase de 90-100 cm. Exteriorul bisericii este simplu, decorul fiind alcătuit din pilaştri cu capiteluri neocorintice. Un fronton neoclasic se află deasupra pridvorului. Învelitoarea turlelor are o formă bulbată, caracteristică barocului ucrainean.

 

L. S.

Extras din: Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea: „Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti, vol.1, Edit. Universalia, 2005, pag.272-275



» Biserica "Sf. Gheorghe Vechi" - Calea Moşilor 36 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 13-Apr-2009


BISERICA  „RĂZVAN”

Adresa: Str. Biserica Răzvan 3 (cu acces din Str. Cavafii Vechi)

Hram: Adormirea Maicii Domnului şi Sfânta Filofteia


Ctitorirea iniţială fost atribuită la 1620, lui Răzvan vornic, poate acelaş cu căpitanul Răzvan, pomenit într-un document din 1644 din timpul domniei lui Matei Basarab (1635-1647) precum şi în pomelnicele bisericii, care începeau cu numele său. Biserica a fost clădită în locul alteia mai vechi, deoarece s-au descoperit, în jurul acesteia, morminte de la mijlocul secolului al XVI-lea. Tradiţia mai spune ca ar fi fost ridicată de Ştefan Răzvan domn al Moldovei (şi aliat al lui Mihai Viteazul), puţin posibil însă, în domnia lui scurtă de 4 luni, din 1595.

A fost refăcută la 1706  de "jupan Ianache Văcărescu vel Agă şi jupâneasa lui Stanca, cu fiii lor Constantin şi Barbu, şi de Vlădoaia, jupâneasa Căpitanului Pană, cu fiul ei Bârcă cluciarul.... în zilele prealuminatului şi creştinului domn Io Constantin B. B. Voevod..." (pisania din 1706 sept. 15). În săpăturile arheologice efectuate în 1958, s-au mai găsit în jurul bisericii, fundaţii şi pivniţe de secol XVII-XVIII, care confirmă motivul pentru care în 1813 i se spunea “mănăstire de categoria III-a.

Fiind dărăpănată şi arsă în 1847 martie 23, biserica a fost reparată între 1857-59, prin strădania enoriaşilor. Tot atunci a fost pictată de C. Lecca şi Mişu Popp, dispărând şi vechea inscripţie.

Din 1970 s-au efectuat lucrări de restaurare după planurile arh. Eugen Chefneaux. Înfăţişarea sa a fost mult schimbată, fiind readusă la formele iniţiale. A fost refăcut turnul -clopotniţă sub forma actuală, sveltă,  înlocuindu-l pe cel pe plan pătrat ce fusese realizat din lemn şi îmbrăcat cu tablă, probabil de la 1857.

Planul bisericii are o formă de navă, dreptunghiulară (24 x 6,5 m), cu pereţi groşi de aproape 1 m, cu absida altarului poligonală la exterior, cu un mic turn adosat faţadei de nord, ce închide scăriţa spre turnul-clopotniţă de deasupra pronaosului. Atât naosul cât şi pronaosul sunt acoperite cu câte o calotă sferică turtită, aşezată pe pandantivi şi arce care reazemă pe pilaştri. Are un pridvor mare, deschis, cu trei arcade frontale sprijinite pe stâlpi robuşti de zidărie şi câte două arcade laterale. Un portal de piatră frumos sculptată, poartă pisania cu litere chirilice.

Faţadele, puţin prelucrate, sunt întrerupte la cca 2/3 din înălţime de un brâu cu un tor simplu între două rânduri de cărămizi în zimţi de fierăstrău. Cornişa este alcătuită din mai multe rânduri de cărămidă aşezată în zimţi. Totul este tencuit şi văruit. Are o streaşină largă şi un acoperiş cu învelitoare de olane.

Vechimea bisericii se constată şi din faptul că pardoseala este cu cinci trepte mai jos decât nivelul terenului actual, iar soclul este şi el sub nivelul străzilor din jur. Terenul este degajat şi coborât în jurul monumentului, fiind adus la cota din 1706.


L.S.



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului", "Sf.Filofteia" - Răsvan - Intr. Biserica Răsvan 3 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
   149 150 151 152 153154 155 156 157 158 159