Rezultate: 1989       Pagini: 199

   146 147 148 149 150151 152 153 154 155 156   
yony_ro / 29-Apr-2009

Doua remarci:

1. Cred ca n-ar fi rau daca in numele acestui monument ar fi trecuta si denumirea sub care el este cunoscut de bucuresteni: "Biserica greaca (sau greceasca)"

2. Doar prima din pozele postate la "Imagini de arhiva" pare a fi intr-adevar "de arhiva", cred ca celelalte sunt recente.

 



» Biserica "Buna Vestire" - Bd. Protopopescu Pache 1-3 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 28-Apr-2009

BISERICA  BUNA VESTIRE „GRECEASCĂ”,- „ELENĂ”

 

Hram: Evaghelismos Tu Theotoxou, Buna Vestire

 

Biserica  în formă de templu antic, este situată în Piaţa Emanoil Protopopescu-Pache.

La iniţiativa Societăţii „Evanghelismos”, în anul 1898, terenul este cumpărat de Ioan Alexandropulo, însărcinat cu afaceri al Legaţiei Regatului Greciei la Bucureşti. În 1899 încep lucrările de edificare a bisericii finanţată de fraţii Harokopos şi alţi greci înstăriţi, după planurile întocmite de arh. A. Lardel.

În anii 1999-2001, după lucrări de consolidare, executate în baza documentaţiei semnate de prof. ing. Alexandru Cişmigiu, este restaurată pictura, de către Silviu Petrescu.  Aceste lucrări au fost finanţate de Elena şi Dumitru Ghiorghiadi.

 

Biserica, monumentală (de 24 x 13,5 m) are înfăţişarea exterioară a unui templu ionic grec hexastil, ridicat pe un soclu înalt de 1,60 m. Este o construcţie realizată în piatră şi zidărie de cărămidă. Porticul cu 6 coloane zvelte, canelate, cu capiteluri ionice formează faţada de vest, încheiată cu un fronton cu o cruce în vârf. Pe laturile lungi, se desfăşoară câte 10 coloane, din care 9 angajate faţadelor.

La interior se ajunge prin intermediul unui vestibul. Spaţiul liturgic central (naosul) este împărţit în trei nave, prin cele două şiruri de câte 4 coloane în stil corintic, necanelate, finisate în stucomarmură. O boltă semicilindrică, pictată, acoperă nava. Ferestrele au vitralii ornamentate cu motivul crucii greceşti, lucrate în culori albastru şi alb. Iconostasul realizat în marmoră albă, cu înălţime mai mică decât a navei, lasă să se vadă pictura bolţii nişei altarului. În spatele uşilor împărăteşti este aşezat un baldachin sculptat în lemn. Strane din lemn sunt aşezate lângă pereţii laterali. Pictura interioară în stil neobizantin este organizată în panouri, având în mijlocul bolţii centrale pe Iisus Pantocrator, într-un medalion de mari dimensiuni.

 

Incinta bisericii mai cuprinde în spate, clădirea Ambasadei Greciei, consolidată în anii 2000-2002. Un bust al poetului-martir Rigas Velestinlis este aşezat in faţa bisericii.

 

L.S.



» Biserica "Buna Vestire" - Bd. Protopopescu Pache 1-3 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 28-Apr-2009

Hramuri: Sf. Arhidiacon Ştefan şi Înălţarea Domnului.

 

Actuala biserică Sf. Ştefan, aflată pe frontul de nord al Căii Călăraşi, între Str. Romulus şi Str. Traian, a fost ridicată de Stoica clucer, fiind terminată la 1768, în timpul domniei lui Alexandru Ghica. Lăcaşul a fost reparat după cutremurul din 1838, a ars în marele incendiu din 23 martie 1847 şi iarăşi reparat.

În 1915-1916, biserica a fost restaurată de Comisia Monumentelor Istorice. A mai fost din nou renovată în 1942 de arh. E. Chefneaux, apoi şi după cutremurul din 1977.

Pictura interioară, datând din 1866, este refăcută în ulei de către pictorul Tache Ionescu, în maniera lui Tattarescu şi spălată după 1989. Numai în pridvorul deschis se mai păstrează fragmente din pictura iniţială.

 

Este o biserică mică, deosebit de echilibrată prin plastica sa arhitecturală. Are un plan triconc, folosit împreună cu cel treflat, la majoritatea bisericilor din secolul al XVIII-lea post brâncoveneşti, cu pridvor deschis, pronaos cu un turn-clopotniţă, naos şi altar.

Faţadele au două registre: cel inferior decorat cu firide încheiate cu arce trilobate, iar cel superior, cu medalioane pictate cu icoane de sfinţi. Are de asemeni zugrăvite in culori: brâul, cornişa, arcele turnului, fusurile coloanelor şi arhivoltele arcadelor pridvorului, cu împletituri de flori şi frunze.

În anul 2002 preotul  paroh Conf.Univ.Dr. Alexandru Stan s-a ocupat de rezugrăvirea exterioară şi interioară a lăcaşului.

 

L.S.



» Biserica "Sf. Ştefan" - Călăraşi - Calea Călăraşilor 83 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 28-Apr-2009

BISERICA  ADORMIREA MAICII DOMNULUI „OLARI”,   „CEAUŞ PRECUP”

 

Hram:  Adormirea Maicii Domnului şi  Sf. Ierarh Nicolae- Arhiepiscop al  Mirei Lichiei

 

Este una din bisericile translate de pe vechiul amplasament din mijlocul Căii Moşilor şi aşezată în spatele cortinei de blocuri construite ulterior. Operaţia de translare şi de rotire a fost efectuată în 1982-1983, pe o distanţă de 58 m, în două etape.

Este cunoscută ca biserica Olarilor, după denumirea mahalalei aflată în zona unde erau aşezaţi cei care făceau oale din lut.

Anterior a existat o altă biserică, probabil din lemn. Biserica din zid înconjurată de chilii, a fost ridicată de Mihai Băcanul, Iancu Căpitanul şi alţi creştini, în 1758 în vremea Domnului Scarlat Ghica.

A fost reparată şi modificată în anul 1836, când i s-a închis pridvorul adăugându-se în faţă un alt pridvor pe două coloane, apoi pictată în ulei. În 1869 a fost repictată la interior, în genul şcolii Tattarescu, în tablouri izolate. La 1939-1943, restaurarea s-a făcut cu ajutorul Comisiei Monumentelor Istorice, aducând-o la forma din secolul al XVIII-lea. Învelitoarea s-a înlocuit cu olane, s-au refăcut turlele din zid, s-a înlăturat tencuiala şi o parte din zidăria suprapusă, s-a desfiinţat micul pridvor adăugat şi frontonul ce încheia faţada.

Între 1994-2002 pictura interioară a fost curăţită şi restaurată, fiind pusă în valoarea sa adevărată, de către pictorul Ion Grigorescu.

Biserica are un plan trilobat cu două turle. Pridvorul cu trei arcade frontale este închis cu geamuri. Stâlpii şi arhivoltele arcadelor sunt pictate cu motive florale, în roşu, negru, maron.

Un brâu simplu, împarte faţadele în două registre ornamentate cu firide terminate în arce în acoladă: cele din registrul superior sunt cuplate câte două, cele de jos sunt simple şi mai largi.

În absida de nord se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, ferecată în argint.

 

L.S.



» Biserica "Sf. Nicolae, Adormirea Maicii Domnului" - Olari - Str. Olari 6 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 24-Apr-2009

1910, sculptor D. Mirea.



» Bustul lui Negru Vodă - Str. Republicii , în faţa Casei de Cultură (fosta Primărie) (nr. 61), municipiul CÂMPULUNG, Arges
DavidC / 24-Apr-2009

Construit din calcar de Albesti, arh. D. Ionescu-Berechet.



» Mausoleul Eroilor din Războiul 1916 - 1918 - Pe dealul Mateiaş, versant S, sat VALEA MARE PRAVĂŢ; comuna VALEA MARE PRAVĂŢ, Arges
DavidC / 24-Apr-2009

Biserica se afla la iesirea din oras, in partea de sud-vest. Precum cea din Telesti, este construita din barne de stejar, pe soclu de caramida arsa, cu lemnul provenind din lunca Teleormanului, din zona comunei Recea.

Bibliografie

Mavrodin Teodor, Băcanu Ion S., Cristocea Spiridon, Constantinescu Grigore, "Argeş - Ghid turistic al judeţului", Bucureşti, Editura Sport-Turism, 1978



» Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" - Zorile - Cartier Zorile, oraş COSTEŞTI, Arges
DavidC / 24-Apr-2009

Construita din barne de stejar, pe soclu de caramida arsa, la sfarsitului secolului al XVII-lea (1773, data inscrisa pe pisanie, se refera doar la o noua sindrilire). Lemnul specific ("de mlaca") provine din lunca Teleormanului, din zona comunei Recea.

Bibliografie

Mavrodin Teodor, Băcanu Ion S., Cristocea Spiridon, Constantinescu Grigore, "Argeş - Ghid turistic al judeţului", Bucureşti, Editura Sport-Turism, 1978



» Biserica de lemn "Înălţarea Domnului"-Teleşti - Cartier Teleşti, oraş COSTEŞTI, Arges
DavidC / 24-Apr-2009

Conacul este de fapt o cula construita de familia Tigveanu in secolul al XVIII-lea. Planul este dreptunghiular, cu beci boltit si doua niveluri locuibile, cel superior avand foisor cu arcade.



» Ansamblul conacului Teodor Brătianu - În incinta Şcolii Ajutătoare, sat TIGVENI; comuna TIGVENI, Arges
DavidC / 24-Apr-2009

Constructie din barne de stejar, ctitorita de Domnita Balasa, fiica lui Constantin Brancoveanu (motiv pentru care se mai numeste si "biserica Domnita Balasa"). Se remarca stalpii pridvorului si ancadramentele, cu decor sculptat, de mare frumusete.



» Biserica de lemn "Sf. Apostoli Petru şi Pavel"- Drăghiceşti, azi a mănăstirii "Sf. Calinic" - 362, sat CĂLINEŞTI; comuna CĂLINEŞTI, Arges
   146 147 148 149 150151 152 153 154 155 156