Manastirea Cheia situata la granita Valahiei cu Transilvania, dateaza din 1770, cand ciobanii din Sacele- Brasov ridica aici un schit de lemn, ce a fost distrus de turci in 1777.
A fost ridicat un nou schit in 1880, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", dar a fost distrus si acesta de un incendiu in 1832.
Biserica actuala a fost construita in 1835, de doi frati transilvaneni, egumenul Damaschin si Justin Barsan, pe terenul donat de marele vornic Mihai Ghica si a fost sfiintita la 20 iulie 1839, primind hramul "Sf. Treime".
Este o constructie in stil traditional muntenesc, zugravita simplu in alb, cu pridvor deschis, sustinut de zece coloane. Are trei turle, una mare pe naos si doua mici pe pronaos si inca doua turle foarte mici pe pridvor.
Fresca interioara si cea exterioara de sub streasina, au fost executate de pictorul Naum de la Buzau in 1837-1839 si restaurate in 1986. Icoanele Imparatesti sunt opera renumitului pictor Gheorghe Tattarescu.
In incinta manastirii sunt chiliile, clopotnita din piatra si caramida, care a inlocuit-o pe cea veche din lemn, cimitirul si o capela (paraclis) cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ridicata in 1924-1927.
Catapeteasma si stranele capelei sunt facute din lemn de cires de sculptorul Profilescu. Pictura in ulei, in stil neo-bizantin, apartine pictorului Grigore Geprin, iar icoanele Imparetesti dateaza din 1799.
Manastirea a fost restaurata in 1960 si apoi dupa cutremurele din 1977 si 1986.
» Mănăstirea Cheia - 60, sat CHEIA; comuna MĂNECIU, Prahova
Manastirea Comana, cu obste de calugari, a fost zidita si inzestrata cu mosii de Vlad Tepes in 1462 si refacuta in 1588 de Radu Serban, domn al Tarii Romanesti in 1602-1611.
A fost pictata in interior la 1609, apoi renovata in 1699-1703 de marele vornic Serban Cantacuzino, stranepot al lui Radu Serban.
Afectata de un asediu turcesc in 1769 si de cutremurul din 1802, manastirea a fost refacuta in 1854 in timpul domniilor fanariote si au fost adusi calugari greci.
in 1863 domnitorul Cuza Voda, la recomandarea ministrului cultelor Cezar Boliac, desfiinteaza manastirea, motivand starea ei jalnica. In 1877, in timpul razboiului de independenta, Prefectura din Giurgiu s-a mutat la manastirea Comana. In anul 1908 este restaurata prin grija Comisiei Monumentelor Istorice, dupa care a cazut din nou in paragina, mai ales spre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial.
Dupa o perioada in care a functionat doar ca biserica parohiala, cu hramul "Sf. Nicolae", manastirea este reinfiintata si restaurata prin grija Sfantului Sinod al B.O.R. in 1991.
Dupa ultimele restaurari, care au urmarit readucerea manastirii in forma atestata la 1700, biserica, o constructie inalta, spatioasa si cu ziduri groase, are fatadele tencuite simplu si ornamentate doar sub streasina.
Are o turla mare pe naos si alta pe pronaos si un pridvor inchis si spatios. Ferestrele sunt largi si innalte, catapeteasma din lemn sculptat, pardoseala din gresie si placi de marmura.
Pictura inceputa in 1994 este opera pictorului Sava Ioan. In pronaos sunt inmormantati Radu Serban Voievod, Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul si membrii ai familiei Cantacuzino.
Clopotnita se afla la intrarea in incinta si este o constructie mare din zid. Chiliile, trapeza si bucataria sunt incluse intr-o alta constructie din zid, etajata, cu coloane in stil brancovenesc.
In partea de S-E a bisericii este o constructie ridicata in 1932, unde sunt adapostite osemintele eroilor cazuti pe aceste meleaguri in razboiul din 1916-1918.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Mănăstirea Comana - Str. Radu Şerban 392, sat COMANA; comuna COMANA, Giurgiu
Manastirea Tiganesti, cu obste de maici, a fost ctitorita in sec. XVII ca manastire de calugari, de familia Caplescu, pe terenul donat de boierul Matei Tiganescu.
Biserica actuala din zid a construit-o in 1812 banul Radu Golescu, ajutat de Arhimandritul Dosoftei (staret la Caldarusani) si logofatul Gheoghe Florescu cu sotia sa Anica.
In 1929 s-au facut reparatii la turla, apoi dupa cutremurul din 1977 reparatii generale. A fost resfintita la 31 mai 1987 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Arhitectonic biserica a pastrat forma initiala, insa pictura murala executata in 1853, de egumenul Eftimie, dupa multe restaurari (1880, 1895 si 1911), a fost refacuta in 1929 de Dimitrie Belizarie.
Doar unele scene din pridvor s-au pastrat din pictura originala. Ultima restaurare apartine pictorilor Gh. Tatarescu si Valeria Musceleanu.
Mozaicul si decoratiile din exterior sunt opera pictorului Gh. Raducanu.
In incnta manastirii se afla o alta biserica mai mica in cimitir, doua cladiri mari cu cerdac (construite in 1820 pentru chilii, staretie, trapeza, arhondaric), alte cladiri mai mici si clopotnita cu trei clopote mari si unul mic.
Ceasul cel mare cu doua cadrane, cantarind peste 1300 kg, a fost adus din Germania in 1911.
In 1929 au fost construite si atelierele unde se lucreaza stofele pentru vesmintele preotesti si broderia ornamentala a acestora. Aici a fost lucrata si broderia din sala maura a castelului Peles.
Manastirea are si o bogata colectie de arta bisericeasca si carte veche.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Mănăstirea Ţigăneşti - DC, la 3,5 km de DN1, sat CIOLPANI; comuna CIOLPANI, Ilfov
Manastirea Pasarea, cu obste de maici, a fost ctitorita in 1813 de arhimandritul Timotei.
Prima biserica din lemn, cu hramul "Sfanta Treime", a fost refacuta de Sf. Calinic, staret al manastirii Cernica in 1816-1828, dar s-a daramat la cutremurul din 1838.
Intre anii 1834-1838 s-a construit biserica mica din cimitir cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", iar in 1943 biserica mare din zid, in forma triconca cu trei abside.
Pe naos are o turla mare, iar pe pronaos doua turle infundate (oarbe).
Clopotnita de 25 m inaltime, are trei clopote, doua turnate in 1919, inlocuind pe cele luate de trupele germane.
Pictura bisericii mari a fost lucrata in fresca in stil neobizantin si refacuta in 1980 de pictorul Toma Lascoiu, iar biserica mica de pictorul Nicolae Polcovnicu.
Intre 1967 si 1974, Patriarhul Justinian restaureaza manastirea, inclusiv cele 67 de case. S-au facut drumuri asfaltate, s-a imprejmuit cu zid si s-au construit atelierele de croitorie, sculptura si pictura.
Muzeul are o bogata colectie de arta veche bisericeasca printre care si unele mulaje de gips ale sculptorului Gh. D. Anghel, care si-a trait aici ultimii ani din viata, fiind inmormantat in cimitirul manastirii.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti)
» Mănăstirea Pasărea - La 2 km spre Nord de Brăneşti, din DN2, sat PASĂREA; comuna BRĂNEŞTI, Ilfov
Manastirea Cernica a fost intemeiata in 1608 de vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica Stirbei, pe locul unei asezari monahale mai vechi.
Biserica ridicata de el a primit hramul "Sf. Nicolae". Dupa cutremurul din 1802 este refacuta din temelii de staretul Timotei si terminata in 1815.
Intre 1818-1850, staretul manastirii, Sf. Calinic a mutat intreaga obste pe cel de al doilea ostrov, zidind aici biserica "Sf. Gheorghe".
Cea de a treia biserica "Sf. Lazar", din cimitir, a fost construita de arhimandritul Gheorghe in 1804 si refacuta in 1863 de mitropolitul Nifon.
Intreg ansamblul manastirii a fost restaurat de Patriarhul Justinian, in 1965-1967.
Pictura actuala a bisericii "Sf. Nicolae" apartine zugravului Fotache. Icoanele imparatesti si portetele stretilor Timotei si Gheorghe sunt opera lui Nicolae Polcovnicu.
Biserica "Sf. Gheorghe" a fost pictata de zugravul Adam, icoanele imparatesti de Ioan Polcovnicu, iar portretele ctitorilor sunt opera lui Sava Hentia.
Pictura interioara a bisericii "Sf. Lazar" este lucrata de I. Keber, iar iconostasul de Frujinescu.
La Cernica a existat o mare scoala de pictura infiintata in 1778 de Nicolae Polcovnicu, unde au invatat si pictorul Nicolae Teodorescu profesorul lui Gh. Tatarescu.
In coplexul monahal se afla un muzeu cu icoane, obiecte de cult si o camera memoriala a lui Gala Galaction.
In ostrovul "Sf. Gheorghe" se afla casa memoriala a Sf. Calinic.
Mari personalitati au trait aici sau au avut legaturi strinse cu manastirea, ca Tudor Arghezi (monahul Iosif), Gala Galaction, Vasile Voiculescu, Naum Ramniceanu.
In cimitir odihnesc Gala Galaction, Naum Ramniceanu, istoricul Ioan Lupas, pictorul Ion Tuculescu, mitropolitul primat Nifon, Tudor Minulescu (tatal poetului Ion Minulescu), Gurie Grosu, mitropolitul Basarabiei, Pan Halipa, luptatorul pentru unirea Basarabiei cu Romania, Pr. Dumitru Staniloaie s.a.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Mănăstirea Cernica - Şos. Cernica 16, sat PANTELIMON; comuna PANTELIMON, Ilfov
Biserica a ars aproape complet in ziua de 11 mai 2009.
Stirea in Cotidianul
Stirea pe Realitatea.net
» Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" - sat VINGARD; comuna ŞPRING, Alba
Arhitect C. Mihailescu
» Monumentul domnitorului Barbu Ştirbei - Parcul Zăvoi, municipiul RÂMNICU VÂLCEA, Valcea
Sculptor Mircea Stefanescu
» Bustul lui Anton Pann - Str. Ştirbei Vodă Lângă casa memorială Anton Pann, municipiul RÂMNICU VÂLCEA, Valcea
Sculptor Ion Irimescu
» Statuia domnitorului Mircea cel Bătrân - Parcul Mircea cel Bătrân, municipiul RÂMNICU VÂLCEA, Valcea
Sculptor Ion Iordanescu
» Monumentul Independenţei - Str. Carol I 9A pe "Dealul Capela", municipiul RÂMNICU VÂLCEA, Valcea