Rezultate: 1989       Pagini: 199

   130 131 132 133 134135 136 137 138 139 140   
emilia / 09-Jun-2009

     Manastirea Sfintii Voievozi, cu obste de maici, a fost ctitorita in 1616-1618 de marele postelnic Enache Caragea, pe mosia donata de Alexandru Ilias, unde se afla satul Vai de Ei, actuala Slobozia.
Se aduc aici la lucru tarani iobagi si robi care sunt sloboziti de biruri, de unde si numele localitatii Slobozia.
In 1634 Matei Basarab rezideste manastirea si o imprejmuieste cu un zid inalt si gros, ce va fi suprainaltat dupa bataliile cu turcii din 1821.
Cutremurul din 1838 a deteriorat mult biserca, asa ca in 1842-1848, arhimandritul Gavriil o rezideste si o picteaza si in 1856  construiste pe latura nordica un sir de 16 chilii si o casa parohiala.
Folosind materiale recuperate din manastire, in 1939 Grigore Iosub construieste primul camin cultural al Sloboziei, care va deveni sediul protoieriei, ce se afla si astazi in incinta manastirii.
Biserica a fost din nou restaurata dupa cutremurele din 1940 si 1977.
Pictura din 1848 a fost restaurata in 1935, 1985 si 1995.
La 6 februarie 1994, a fost infiintata Episcopia Sloboziei si Calarasilor, fiind instalat primul episcop, Prea Sfiintitul Nifon.
Biserica Sfintii Voievozi a devenit catedrala episcopala dupa o atenta restaurare.
Paralel cu renovarea picturii s-a construit corpul de chilii de pe latura vestica, langa clopotnita.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Mănăstirea "Sf. Voievozi" - Aleea Mănăstirii 2, municipiul SLOBOZIA, Ialomita
emilia / 08-Jun-2009

Asezamantul de la Maxineni a fost ctitorit de Matei Basarab si doamna sa Elena, in 1637, pe locul altei biserici din lemn, asa cum pomeneste pisania bisericii. S-a sfintit in anul 1639 cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul".
Fiind in apropierea raialei Braila ocupata de turci, a fost si un avanpost de aparare. In 1641-1646 Matei Basarab a inzestrat manastirea cu mai multe sute de pogoane de vie, iar in 1652 ii doneaza mosia din Muscureni.
Domnii care au urmat, au luat exemplul lui Matei Basarab, ajutand manastirea. Cea mai mare atentie o acorda Constantin Brancoveanu, care incepand din 1708, intareste drepturile anuale ale manastirii asupra tuturor averilor funciare. Datorita cutremurelor din 1802 si 1838, din 1850 incepe sa se degradeze. Sunt demolate turlele in 1859 pentru a evita prabusirea zidurilor.
In 1868, prin bunavointa printului Alexandru Ghica s-a rezidit locasul si a mai functionat ca biserica de mir pana in anul 1877, cand datorita inindatiilor repetate a fost parasita de enoriasi.
In 17 februarie 1917, lovita de obuzale tunurilor, biserica s-a prabusit.
Intre anii 1990-1991 s-au executat sapaturi arheologice care au dus la descoperirea ruinelor fostei manastiri.
Asa cum se vede azi, biserica a fost de plan triconic, cu Altar, naos, pronaos si un pridvor cu zidurile mai subtiri, inchis cu geamuri si usa.
Pardoseala din lespezi de piatra taiate regulat, in parte degradate. Exteriorul prevazut cu un brau median, bogat decorat in doua randuri de zimti, intre doua randuri de caramida asezata in picioare si doua asazate pe lat. Sub brau au existat firide marginite de ceramida profilata. Biserica este inconjurata pe tot perimetrul de un trotuar din bolovani de piatra.
In 24 iunie 1990, de ziua hramului "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", s-a reinfiintat manastirea si a fost numit staret protosinghelul Ovezea Victor Simion, care a demarat proiectul de reconstructie al locasului.
  ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie )



» Ruinele bisericii "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" ale fostei mănăstiri Măxineni - La 9 km NNE de sat, pe malul drept al Siretului, sat MĂXINENI; comuna MĂXINENI, Braila
emilia / 08-Jun-2009

Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita ca schit in 1763 de calugarii de la manastirea Neamt.
Actuala biserica este ctitorita de Gheorghe Sisman, negustor din Galati, intre anii 1802-1805.
Incendiata si pradata in 1821, a fost restaurata in 1858, iar dupa 1920 a fost folosita ca biserica de mir, pana in 1976 cand a revenit in sanul monahal, ca schit pentru calugari si metoc al episcopiei.
In chiliile din curtea manastirii s-au deschis in 1832 cursurile primei scoli publice din Galati.
Biserica este construita in forma de cruce, interiorul fiind compartimentat in Altar, naos si pronaos. Are si un pridvor inchis, zidit perpendicular pe latura de nord, deasupra caruia se afla o turla mare, infundata (oarba).
Catapeteasma este din lemn sculptat, poleit cu aur. Pronaosul are un balcon pentru cor.
Pictura actuala in tempera este opera pictorului Cudinov din Bucuresti. Cea veche a apartinut zugravului galatean Toader Falcoi si a fost executata in 1816.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie )



» Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" - Str. Egalităţii 6, municipiul GALAŢI, Galati
emilia / 08-Jun-2009

Catedrala episcopala din Galati, cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae", a fost zidita la staruinta episcopului Pimen Corcescu, care a obtinut terenul si a intocmit planurile cladirii cu arhitectii P. Antonescu si I. Burciu.
Temelia s-a pus in 27 aprilie 1906. Zidirea, impodobirea si pictarea catedralei s-a prelungit pana in 1917 sub pastorirea episcopului Nifon Niculescu.
Sfintirea s-a facut in august 1917, in timpul luptelor de la Marasesti. A fost consolidata si sfiintita din nou in 1936 de episcopul Cosma Petrovici.
Cutremurul din 1940 a ruinat-o si a fost parasita. In 1950 la indemnul Patriarhului Justinian Marina si episcopului Chesarie Paunescu, s-a facut restaurarea, fiind sfintita din nou in iulie 1957.
Proiectul de restaurare a fost semnat de arhitectul Stavru Cotifide si inginer E. Tataru. Lucrari de renovare s-au mai facut si in anul 2000.
Catedrala este din zid, in forma dreptunghiulara, inalta, spatioasa, compartimentata in Altar, naos si pronaos.
Are un pridvor deschis, sustinut de opt coloane mari, ornamentate cu sculptura in partea superioara si o turla mare pe naos, strajuita in dreapta si in stanga de alte doua mai mici, ambele infundate.
Catapeteasma este din lemn sculptat. Pictura terminata in 1917, a fost opera pictorului Costin Petrescu. La restaurarea din 1951-1957 a fost refacuta in intregime de Ghita Popescu si Niculina Dona.
In august 1995, profesorul Condurache a condus alte lucrari de restaurare a picturii.
Catedrala adaposteste 12 particele din Sf. moaste a celor 12 Sfinti pictati pe peretele dinspre naos: Sf. Ioan Scararu, Sf. Eustatiu, Sf. Haralambie, Sf. Eftimie cel Mare, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Stefan, Sf. Maria Magdalena, Sf. Pantilimon, Sf. Ioan Hrisostom, Sf. Ignatie Teofanul si Sf. Ioan Damaschin.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Catedrala ortodoxă "Sf. Ierarh Nicolae" - Str. Domnească 104, municipiul GALAŢI, Galati
emilia / 08-Jun-2009

Paraclisul cel vechi al manastirii Brazi a fost ctitorit in 1834-1836 de staretul Dimitrie, reparat dupa cutremurul din 1838 si incendiat in primul razboi mondial.
In perioada 1959-1990 manastirea a fost desfiintata si distrusa. Datorita PS Episcop Epifanie si staretei Justina Ecaterina Angheluta, dupa redeschiderea manastirii in 1990 s-au facut mari lucrari de reconstructie.
S-au ridicat doua corpuri de bloc pentru chilii, staretie, trapeza, bucatarie si un frumos paraclis cu pridvor deschis, lipit de cladirea chiliilor, care a fost sfiintit la 25 aprilie 1995. In 1996 s-a inceput constructia unei biserici mari din zid.  
Paraclisul are spatiul repartizat in Altar, naos si pronaos. Altarul este luminat in fata de doua ferestre mari, naosul de cate o fereastra pe fiecare parte, iar pronaosul nu are ferestre.
Catapeteasma este din lemn, cu o sculptura foarte frumoasa, de asemenea stranele.
Are o turla mare deschisa pe naos in forma octogonala acoperita cu tabla in solzi. In interior turla are forma circulara.
Pardoseala este din scandura, acoperisul din tabla galvanizata.
In pisania paraslisului scrie:
"Acest paraclis cu hramul<Nasterea Maicii Domnului> de la manastirea Brazi s-a zidit din temelie in anii 1993-1994, iar chiliile din jurul lui in anii 1991-1994 prin straduinta maicilor Justina Angheluta stareta manastirii si Paulinei Caifegiu contabila manastirii impreuna cu cateva surori, cu ajutorul dat de bunii credinciosi din imprejurimi si din alte localitati ala tarii. In cursul anilor 1990-1991, cele doua maici au locuit intr-un bordei cu pamant. Pictura paraclisului in tehnica fresca s-a executat de catre pictor preot Petre Brasoveanu (sfantul Altar) si a diaconului Sibiescu Gabriel (naosul si pronaosul) in anii 1994-1995. Aceasta pictura a fost platita de familia Fanica Panciu din orasul Panciu, care au contribuit si la alte lucrari din manastire. Culorile au fost donate de o familie din Elvetia. Toate aceste lucrari au fost facute cu binecuvantarea si sub indrumarea  PS Epitafie Norocel episcopul Eparhiei Buzaului, protopop de Panciu fiind PC protosinghel Nicolae Postolache. Sfintirea a avut loc la data de 25 aprilie 1995 a treia zi de Pasti, fiind oficiata de intaistatatorul acestei eparhii PS Episcop Epifanie inconjurat de un distins sobor de slujitori, la care a participat o mare multime de credinciosi din imprejurimi si din tara.
Binecuvinteaza Doamne si pomeneste pe toti ctitorii binefacatori, slujitorii si vietuitorii acestui sfant asazamant calugaresc."
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Paraclisul schitului Brazi - La S de oraş, pe partea dreaptă a pârâului Hăulita, oraş PANCIU, Vrancea
emilia / 08-Jun-2009

Manastirea Cotesti, cu obste de maici, a fost ctitorita in anul 1720 de Stefan al II-lea, Episcopul Buzaului.
Biserica "Sfanta Treime" este construita in stil moldovenesc, in forma de arca, din zid masiv, gros de un metru.
Catapeteasma din zid, este unita de arcada care sustine bolta Altarului si a naosului.
Pronaosul este despartit de naos prin doi pilastri, care sustin o alta arcada.
Pridvorul construit mai tarziu din scandura, este inchis si are doua ferestre simple in fata, pe fiecare parte a usii duble de la intrare.
Turla nu are ferestre pentru lumina si este acoperita cu tabla in solzi marunti.
Acoperisul bisericii este din tabla galvanizata. In exterior zidul este despartit printr-un brau median in doua registre cu firide spatioase.
In partea superioara sub cornise, se afla un rand de mici ocnite pictate.
Pictura afectata de cutremurul din 1940 a fost renovata in 1947 de pictorul Ad. Cantini din Focsani, cu binecuvantarea Episcopului Buzaului, P.S.D. Antim Angelescu.
Clopotnita este o constructie din zid masiv pe o temelie de patru metri adancime la suprafata. Sub ea se afla o tainita cu patru goluri de aerisire, care a servit pe vremuri ca refugiu pentru vietuitoare.
Unul din clopote, care a fost luat de trupele germane in primul razboi mondial, era donat de slugerul Cotescu in 1859.
Maica stareta Doltu Silvestra, impreuna cu soborul a reusit sa renoveze clopotnita in 1998 si sa construiasca de jur- mprejurul bisericii, cladirile din zid, pentru trapeza, staretie si chilii.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )
     



» Mănăstirea Coteşti - Incintă mănăstire Coteşti, la N de sat, sat COTEŞTI; comuna COTEŞTI, Vrancea
emilia / 08-Jun-2009

Manastirea Dalhauti, cu obste de maici, este situata la 3,5 km de satul cu acelasi nume, intr-o poiana in mijlocul padurii.
Biserica veche, din lemn, cu hramul "Izvorul Tamaduirii", este ctitoria lui Corbanescu. A fost cladita in 1464-1469, recladita in 1810 de arhimandritul Dionisie si reparata in 1899 si 1995.
In 1829 se construieste o a doua biserica din lemn cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril".
A treia biserica, "Sf. Imparati Constantin si Elena", din zid, este ctitoria Casandrei Perieteanu si a fost construita in 1840-1850.
In prezent se tin slujbele in biserica din lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", care este construita in forma de cruce pe fundatie de piatra.
Naosul este despartit de pronaos prin doi stalpi de lemn care sustin o arcada tot din lemn.
Are un pridvor inchis luminat de o fereastra mare pe stanga si alta mica in partea superioara, asezata orizontal.
In naos si pronaos lumina patrunde prin cate o fereastra mare pe fiecare parte, iar in Altar printr-o fereastra mare in fata si o fierastruica pe stanga.
Catapeteasma inalta pana la bolta este din lemn sculptat, ca si stranele cantaretilor.
In naos se afla trei icoane mari cu Maica Domnului, incadrate cu rame de argint aurit. Una dintre aceste icoane este facatoare de minuni.
Turla mare din lemn de pe naos, este in forma hexagonala si are trei ferestre inguste si inalte.
A doua turla de pe pronaos este infundata si foarte mica. Turlele sunt acoperite cu tabla, iar biserica cu sindrila.
In exterior peretii sunt captusiti cu scandura vopsita in culoare ocru.
Pictura este foarte veche, cu inscriptii chirilice, aplicata direct pe scandura.
Manastirea se afla intr-o rezervatie naturala cu copaci seculari, iar in curtea ei este ocrotita floarea numita brandusa.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Schitul Dălhăuţi - La 1 km N de sat pe drum forestier, pe doi pinteni de deal, sat DĂLHĂUŢI; comuna CÂRLIGELE, Vrancea
emilia / 08-Jun-2009

Biserica "Nasterea Maicii Domnului" de la manastirea Recea, a fost ctitorita in 1802-1804 pe locul uneia din lemn construita in 1692.
In 1850 a fost renovata de Vasile si Profira Bogdat din Ramnicul Sarat, iar in 1948 de preotul Ispas Mihail. Alte reparatii au fost facute in 1983.
Dupa 1989 a fost din nou renovata de maica stareta Varvara Taru ajutata de Prea Sfintitul Episcop Vicar Gherase Cocosel. S-au inaltat zidurile cu 9 caramizi, s-a prelungit pronaosul cuprinzand vechiul pridvor, s-a construit noul pridvor inchis, a fost tencuita si s-a pus acoperis nou din tabla.
Biserica este in forma de nava cu naosul despartit de pronaos prin doi stalpi de zid care sustin si balconul pentru cor.
Are o turla mare infundata, incadrata in cele patru colturi de cate o turla foarte mica.
Altarul este luminat de o ferastra in fata, naosul si pronaosul de cate o fereastra pe fiecare parte, iar prelungirea pronaosului, (fostul pridvor), de o fereastra mare din trei corpuri, pe partea dreapta.
Catapeteasma din lemn a fost realizata in 1987.
Pictura este noua, executata de preotul Petre Brasoveanu.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Biserica "Naşterea Maicii Domnului" a fostului Schit Recea - Schitul "Recea", pe DC Gura Caliţei - Recea, sat CÂNDEŞTI; comuna DUMBRĂVENI, Vrancea
emilia / 08-Jun-2009

 Biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" de la manastirea Rogozu, a fost ctitorita pe vatra vechii biserici din lemn, construita de Matei Basarab in 1647 si refacuta tot din lemn in 1760 de preotul Manea si sotia lui.
In 1820 biserica din lemn a fost mutata la Amara si s-a ridicat din zid actuala biserica, lucrarile fiind conduse de fratii Constantin si Gheorghe Robescu.
A fost reparata in 1958 cu binecuvantarea episcopului Buzaului Dr. D. Antim Angelescu.
Are forma de nava, cu interiorul compartimentat in Altar, naos si pronaos si o turla mare pe pronaos.
Naosul are absidele putin pronuntate in adancime si este despartit de pronaos prin doi pilastri care sustin o arcada.
Pilastri ies mult in interior si totodata zidurile pronaosului se retrag spre interior formand astfel un culoar spre pridvorul adaugat in 1958.
Catapeteasma este din zid, inalta pana la bolta.
Peretii exteriori au in partea inferioara firide largi, iar in partea superioara ocnite in care sunt pictati Sf. Apostoli. Pictura din 1867 a Altarului este opera lui Ghita Stoenescu, elev al lui Gh. Tattarescu. Pe bolta sunt pictati "Maica Domnului si Pruncul", "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" si "Inteleptul Solomon". Naosul, pronaosul si pridvorul sunt pictate in fresca de italianul  Al. Cantini, in 1958.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Biserica "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" a schitului Rogozu - Pct. "Rogozu", la 3 km pe DC Slobozia Bradului-Rogozu, în Poiana Rusului, sat SLOBOZIA BRADULUI; comuna SLOBOZIA BRADULUI, Vrancea
emilia / 07-Jun-2009

Manastirea Varzaresti, cu obste de calugari, a fost intemeiata in 1644 de Radu Varzaru, vel armasul lui Matei Basarab.
In 1890 Ionita Ilie din Palanca impreuna cu alti credinciosi incep construirea unei noi biserici care se sfinteste in anul 1900 de ziua Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
Datorita gropnitei in care a fost asezata, cu timpul biserica aceasta incepe sa se ruineze.
Este renovata in1928, in timpul staretului Casian Dumitrache, de catre Stan Ilie, fiul lui Ionita Ilie.
In 1929-1931 se renoveaza biserica veche prin grija ieromonahului Lavrentie. In vremea lui manastirea a avut o situatie infloritoare.
El a construit clopotnita si alte case si a turnat clopotul cel mare care a fost confiscat de germani in razboi.
Biserica veche este construita din zid gros de un metru si are o singura turla.
Spatiul a fost marit mai tarziu prin adaugarea pronaosului si pridvorului din lemn .
Peretii exteriori au un brau in partea superioara, deasupra caruia sunt firide pictate.
Pictura bisericii vechi apartine pictorului D.Nicoleanu din Buzau.
Catapeteasma din lemn este pictata in 1877 de vestitul zugrav D. Teodorescu din Buzau, iar Icoanele Imparatesti de Matache Orasanu.
Biserica noua, asezata in dreapta celei vechi, este zidita din caramida. Dedesupt este o gropnita a martirilor.
Este in forma de cruce, fara pridvor. Peretii exteriori sunt varuiti simplu in alb.
Pictura veche a unui anonim fiind nereusita, biserica noua a fost repictata in 1901 de D. Nicoleanu.
Icoanele din pronaos sunt semnate de Atanase schimonah, 4 august 1896.
Clopotnita cu turla in patru muchii, este ridicata deasupra unei cladiri cu patru camere, in fata bisericii vechi.
Chiliile, trapeza si bucataria alcatuiesc un patrulater in jurul bisericilor.
Toate sunt din nuiele si lut. Cea mai veche este staretia cu incaperile de sub ea, ridicata dupa anul 1800.
Manastirea are si o colectie de odoare si carti vechi tiparite intre 1704-1865.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )



» Mănăstirea Vărzăreşti - Drum forestier, 3 km către Urecheşti-Vărzăreşti, sat PALANCA; comuna URECHEŞTI, Vrancea
   130 131 132 133 134135 136 137 138 139 140