Biserica "Buna Vestire"a manastirii Bisericani, a fost zidita in 1512 de Stefanita Voda pe locul unui schit din lemn.
Mai tarziu, in 1535, Petru Rares o inzestreaza si o infrumuseteaza. La fel au facut si Constantin Movila, Stefan al II-lea Tomsa, Radu Mihnea si Miron Barnovschi.
La inceputul sec.XVII schitul Bisericani ajunsese sa se numere printre cei mai mari proprietari funciari ai vaii Bistritei.
Au urmat perioade mai dificile si pe la mijlocul secolului XVIII biserica a ajuns o ruina, fiind refacuta din temelii in 1786.
Urmeaza o alta perioada constructiva pana in 1863, cand intregul complex va fi abandonat. In 1885 se amenajeaza aici un penitenciar, iar in 1905 devine sanatoriu pentru tuberculosi.
Vechea biserica a lui Stefanita Voda s-a pastrat in forma ei initiala pana in 1637 cand i se adauga la sud-vest, turnul-clopotnita, apoi in 1786 nava bisericii este refacuta din temelii, dupa cum aflam din pisania de la intrare:
" Aceasta sfanta biserica ce praznuieste Buna Vestire, fiind intaiu zidita de Stefan Voda, fiul lui Bogdan Voda din leat 7020 (1512) si fiind invechita si pornita spre rasipire s-au prefacut din temelie de iznoava cu ajutorul si mila lui Dumnezeu, in zilele luminatului Domnului nostru Constantin Dimitrie Moruzu Voievod, prin silinta si osteneala ieromonahului Ioil, egumen de Bisericani, leat 1786, iunie 20."
Intrarea in biserica se afla spre sud-vest, sub turnul-clopotnita.
Sanurile laterale au forma dreptunghiulara, pe cel sudic fiind amplasat un cadran solar, din piatra.
Absida Altarului de forma pentagonala are doua ferestre mari.
Pe latura de miazanoapte unde alunecarile de teren constituie un permanent pericol, s-a construit un zid de sprijin care acopera sanul nordic si tot corpul bisericii.
Are o singura turla pe naos, asezata in zona dintre absidele laterale.
Pe fatadele de nord si de sud, naosul are cate doua ferestre, iar in partea sa vestica se afla usile scarilor ce duc in turn si la tainita de sub acoperis.
Biserica nu are zugraveala decat pe calota si pandativii boltilor. In schimb catapeteasma executata in 1786, este de o rara frumusete, bogat ornamentata intr-o mare varietate de culori.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Buna Vestire" a fostei mănăstiri Bisericani - 14, sat BISERICANI; comuna ALEXANDRU CEL BUN, Neamt
Casa Neculai Albu a fost zidita la jumatatea secolului XIX.
Este o cladire cu etaj care a apartinut initial lui C. Semaca.
Se face remarcata prin orientarea si arhitectura sa. Toate cladirile din jurul ei sunt orientate cu fatada spre strada, in timp ce casa Albu se desfasoara de la nord spre sud, perpendicular pe axul magistralei.
Aceasta dispunere denota existenta unei strazi latarale ce trecea prin fata casei permitind apropierea vehiculelor.
Planul cladirii este dreptunghiular, avand doua corpuri, unul spre miazazi, cu ferestre arcuite la parter si fronton la etaj, al doilea in partea mediana a casei.
Parterul corpului principal are infatisarea unui portic pe ale carui coloane se sprijina prispa in stil romanesc a etajului.
Ulterior casa a fost amenajata ca internat pentru elevi.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Casa Albu - Str. Ştefan cel Mare 33, municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
Casa de lemn Ivascu din centrul orasului Piatra Neamt, este una dintre acele constructii care cumuleaza toate atributele specifice secolului XIX.
E facuta din barne fasonate, peste care s-au aplicat straturi succesive de tencuiala.
Temelia inalta este executata din piatra de rau fixata cu mortar.
Corpul cladirii este asimetric, fragmentat de un pridvor sustinut de cinci coloane de lemn.
Pe toata lungimea fatadei se intinde un cerdac cu arcaturi in acolada.
Sub pridvor se deschide in arc, intrarea in beci, asemenea unor porti miniaturizate.
Desi acoperisul de dranita a fost modificat, iar excesul de tancuiala ascunde frumusetea peretilor de lemn, casa Ivascu ramane in peisajul orasului, o insula a trecutului.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Casă de lemn Ivaşcu - Str. Alexandru cel Bun 23, municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
Biserica Domneasca "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" a fost zidita in anii 1497-1498, asa cum arata pisania din stanga usii de intrare:
"Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiu al lui Bogdan voievid, a inceput si a zidit si a savarsit acest hram in numele Nasterii cinstitului si slavitului prooroc Ioan Botezatorul si Inainte mergatorul, intru ruga siesi si doamnei sale Maria si prea iubitului lor fiu Bogdan voievod; care a inceput a se zidi in anul 7005 (1497) iulie 15 si s-a savarsit in anul 7006 (1498) iar al domniei sale al 40 si doilea curgator, luna noiembrie, 11 zile."
Biserica este construita in forma dreptunghiulara cu doua nise laterale, bolti semicilindrice si o turla pe naos.
Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice, separate printr-un arc transversal, sprijinit pe pilastri angajati in consola.
In prezent nu se mai pastreaza zidul despartitor dintre naos si pronaos, care a fost desfiintat cu ocazia unor lucrari ulterioare, pastrandu-se doar chenarul de piatra al usii, montat afara, in stanga intrarii.
Peretii exteriori atrag atentia prin prezenta mai multor contraforturi si bogata ornamentatie. In partea superioara sunt doua randuri de ocnite separate de un brau din ceramica smaltuita.
In interior, pictura murala a fost reparata si completata nefericit prin tencuirile din 1871-1873.
Lucrarile de restaurare din 1937-1938 s-au incheiat prin eliminarea multor "indreptari", redandu-se pe cat posibil monumentului, forma sa originala.
Din bogatul tezaur al bisericii nu s-a mai pastrat dacat un tetraevangheliar aflat astazi la Muzeul de Arta din Bucuresti, scris la Putna in 1502 de catre ieromonahul Spiridon si daruit bisericii de Stfan cel Mare.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica domnească "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" - Piaţa Libertăţii 2, municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
Biserica de lemn "Buna vestire" din Piatra Neamt, fosta capela in incinta curtilor boieresti ale lui Darie Darmanescu, a fost construita in 1779-1787, de spatarul Iordachi Darie.
Se incadreaza in categoria bisericilor in plan triconic, avand sanurile laterale bine conturate.
Interiorul este limitat la o singura rotonda centrala, boltita, cu o calota sferica.
Spre rasarit naosul se prelungeste cu absida Altarului, iar in partea opusa, este o tinda joasa pentru slujitorii curtii.
In peretele sudic al naosului, o nisa boltita marcheaza locul mormintelor ctitoricesti.
Biserica nu a avut pictura. Catapeteasma a fost zugravita in spiritul vechilor canoane bizantine in 1829, de postelnicul Iordachi Darie, asa cum arata inscriptia de donatie aflata la icoana Maicii Domnului:
" Aceasta sfanta si facatoare de minuni icoana a Maicii Domnului, a carei minuni sunt insemnate pe fata, afara de multe altele cate s-au mai facut care nu sunt insemnate, s-au imbracat in argint si s-au poliit cu a me cheltuiala, a robului lui Dumnezeu postelnicul Iordachi Darie, spre iertarea pacatelor mele si a sotiei mele, Safta Catargi si a copiilor nostri, la anul 1834, mai 26. Iar sfanta biserica din temelie a fost zidita de raposatul parintele meu, spatar Iordachi Darie, Dumnezeu sa-l pomeneasca si la anul 1829 s-au prifacut facand catapeteasma, zugravindu-se si toate celelalte podoabe precum se vede astazi, tot de mine sfiintidu-se din porunca Inalt Prea Sfiintitului Veniamin Costachi, de raposatul economul Eftimie, protopopul tinutului, spre iertarea pacatelor. Pentru care spre pomenire semnam la anul 1834, mai 26."
Biserica a folosit exclusiv personalului curtii boieresti pana la reforma din 1864, dupa care e transformata in biserica parohiala.
Atata timp cat a functionat in curtea lui Darie Darmanescu, obstea s-a folosit de biserica construita pe cealalta parte a soselei, intr-o poiana a dealului Cozla, unde era schitul Draga.
Dupa ce s-au ruinat toate constructiile curtii boieresti, ramanand doar o parte din zidul de incinta, in 1999 biserica a fost restaurata si mutata pe locul schitului Draga.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica de lemn "Buna Vestire" - Cartier Dărmăneşti, dealul Cozla (strămutată în 1999, pe locul schitului Draga), municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
Biserica "Patruzeci de Mucenici", monument din sec.XVI, este una dintre cele mai reusite realizari ale arhitecturii in lemn.
Ctitorita de Petru Rares, a fost refacuta de Alexandru Lapusneanu in 1560, inzestrata cu terenuri si transformata in manastire de maici.
Dupa 1600 biserica afectata de un incendiu, este refacuta de domnitorul Ieremia Movila.
Este executata din barne si scanduri groase de brad, in forma de nava, fara sanuri laterale si cu Altarul pentagonat, clopotnita aflandu-se in imediata apropiere, spre sud.
Acoperisul de sindrila imbraca uniform intreaga constructie, subliniind doar Altarul.
Interiorul este impartit in Altar, naos, pronaos si pridvorul de la apus, adaugat ulterior.
Chenarele ferestrelor si usilor sunt ornamentate cu motive geometrice. Frecventul decor al snurului in relief reproduce simbolic torurile vechilor potaluri interioare ale bisericilor lui Stefan cel Mare.
Catapeteasma este formata din cinci randuri de icoane asezate pe un perete de scanduri.
Intreaga suprafata a peretilor interiori este acoperita de icoane care reproduc pictura in fresca a unei biserici bizantine.
Printre ele se remarca tripticul ctitorilor intocmit in timpul lui Ieremia Movila si refacut in 1839.
Aceste icoane de o mare valoare artistica, sunt executate pe bucati de scandura, pregatite atent cu un glet de ipsos.
La Valeni a functionat timp de peste doua veacuri, o prestigioasa scoala iconografica.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Ansamblul bisericii " Sf. Patruzeci de Mucenici" - "Zona Centrală", sat VĂLENI; comuna VĂLENI, Neamt
Biserica "Sf. Nicolae" a manastirii Cosula, a fost construita in 1537, in vremea lui Petru Rares, de marele vistier Mateias.
Pictura s-a executat intre anii 1537-1538.
A fost restaurata in 1858.
Din 1908 pana in 1990 a functionat ca biserica de mir.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Biserica "Sf. Nicolae" - 1, sat COŞULA; comuna COŞULA, Botosani
Manastirea "Sf. Nicolae" cu obste de calugari, a fost construita in vremea lui Petru Rares, de marele vistier Mateias, in anul 1535.
Intre anii 1537-1538 s-a executat pictura bisericii.
Manastirea a fost desfiintata in 1908 si reinfiintata dupa 1990.
S-au restaurat biserica si staretia si s-a construit un corp de chilii.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Mănăstirea "Sf. Nicolae" Coşula - 1, sat COŞULA; comuna COŞULA, Botosani
Actuala biserica din lemn a schitului Zosin, cu obste de calugari, a fost construita de setrarul T. Basota in 1779 si refacuta in 1944. Manastirea a fost desfiintata in 1959, in urma decretului 410.
A fost reinfiintata dupa 1990. S-a construit si s-a pictat biserica noua, sfiintita cu hramul "Sfintii Voievozi".
A fost restaurata biserica veche din lemn, prin stradania ieromonahului Teodosie Plesca.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Biserica de lemn "Sf. Voievozi" - 28, sat BĂLUŞENI; comuna BĂLUŞENI, Botosani
Manastirea Cozancea a fost construita din lemn, in anul 1684, de paharnicul Constantin Bals.
Biserica din zid, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", a fost ridicata de Vasile Bals, in anul 1732, pe valea Cozancea.
Manastirea a fost inchisa dupa 1959 si s-a redeschis in 1990.
S-au facut doua corpuri de chilii, un aghiazmatar si s-a pictat intreaga biserica.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)
» Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" - Cozancea - 546, sat SULIŢA; comuna SULIŢA, Botosani