Biserica "Sf. Voievozi" a fost zidita din piatra si caramida, in 1650.
Turnul-clopotnita se inalta deasupra pronaosului, iar pe altar sunt doua turnulete , adaugate ulterior.
Sanurile laterale sunt de foma dreptunghiulara si nu urca pana la streasina.
Chenarul usii de la intrare e impodobit cu baghete incrucisate, iar intre naos si pronaos se deschide un arc masiv, sprijinit lateral pe doi pilastri.
In pronaos se pastreaza doua pietre de mormant, ale lui Patru si Ileana Racovita, datate 1640 si 1651.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Sf. Voievozi" - sat BODEŞTII DE JOS; comuna BODEŞTI, Neamt
Biserica de lemn "Sf. Dumitru" a fost construita din barne de stejar pe temelie de piatra, in 1752, sub coasta rasariteana a muntelui Balaurul.
Este una dintre cele mai frumoase biserici de acest gen, fiind impodobita la exterior cu un brau dantelat, sculptat cu migala.
Pridvorul se afla la apus, in axul bisericii, iar turnul-clopotnita e situat deasupra pronaosului.
Boltile naosului si pronaosului sunt sprijinite pe nervuri de lemn bogat impodobite.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica de lemn "Sf. Dumitru" - Str. Sărătura 68, sat SĂRATA; comuna DOBRENI, Neamt
1874 – incepe saparea Putului I (limita nordica a zacamantului de carbune) – extractie pe verticala, dotat cu locomobila de 360cp
- 1876 – montarea moletei turnului de extractie
- 1880 – lucrari de zidarie a putului
- 1894 – explozie de praf de carbune datorata unei neglijente umane /43 morti/
- delegatie a minerilor primita de deputatul Jokai Mor , la Budapesta; deputatul isi depune mandatul intrucat nu rezolva doleantele minerilor (pentru romanul Diamantele negre, Jokai Mor pare a fi fost inspirat de zona Anina)
- 1903 – greva generala a minerilor pe durata a 9 saptamani
- 1911 – vizita arhiducelui Salvator
- 1911-1912 – montarea si darea in folosinta a masinii de extractie cu aburi (construita in 1909 – firma Lang, Budapesta)
- 1914 – obiectivele industriale ale StEG sunt supuse comandamentului militar (general Hauser), cu suspendarea drepturilor minerilor
- 1915 – depozitare de dinamita la orizontul 3 (parasit)
- 1920, 7 iunie – catastrofa miniera cu 217 victime, datorata exploziei depozitului de armament initiat in 1915
- 1926 – vizita Regelui Ferdinand si a Reginei Maria; putul primeste denumirea de „Ferdinand”
- 1930-32 – montarea complexului energetic al Putului I, cu putere instalata de 2200cp, cu acumulatori de condens pentru masina de extractie si turbina complexului energetic
- 1938 – vizita Princepelui Mihai
- 1938-1940 – montarea primei statii de pompare a apelor, la orizontul V
- 1940-43 - deschiderea orizontului VI
- 1949 – deschiderea orizontului VII; dotarea cu cablul electric de constructie speciala pentru pozare pe verticala – racordat la statia TRAFO din incinta Putului I; apa evacuata din Putul I- apa industriala folosita pentru spalatoria de carbune si Uzina electrica Anina
- 1950-53 – constructia unei noi statii de pompe la orizontul VII
- 1950 – iluminat si semnalizare electrica la frecventa50Hz, putere instalata 75Kw; ulterior, se realizeaza racordarea la liniile nationale de tensiune electrica – finalizare 1960;
- 1954 – minele intra in administrarea Trustului Minier Banatul, cu sediul la Anina
- 1954 – 1957 - Putul I este trecut in reparatie capitala (9 zone rezidire, pe o suprafata de 319m)
- 1965 – se constituie intreprinderea Miniera Anina
- 1968 – inlocuiri piese centrale la masina cu aburi – fara incetarea activitatii in subteran
- 23.10.1984 – avarie – ruperea cablului de extractie, afectarea constructiei turnului; se inregistreaza 45 accidentati (greseala de manevrare a coliviilor)
- 1985 – se hotaraste deschiderea extractiei de la orizontul VII, cu inlocuirea masinii cu aburi, cu o masina actionata electric; lucrari in Putul I, orizont VII, montare cablu de compensatie si lucrari preliminare pentru orizontul VIII;
- 22.08.1985 – lansarea operatiunii de trecere de la masina cu aburi la masina de extractie actionata electric, cu demontarea moletelor din Turnul Putului si trecerea la noul tronson al Turnului
- 27.08.1985 – finalizarea trecerii lucrarilor pe noua masina; operatiuni ulterioare de inlocuire a tipului de lagare la moletele Turnului
- 1986 – infiintarea Combinatului Minier „Banat” Anina /cu exploatarile miniere Anina, Doman, Cozla, Baia Noua, Sinersig, Mehadia-Bozovici si Lupac/
- 1990 – CMB Anina devine „Sucursala Miniera Banat Anina” (SMBA) subordonata Regiei Autonome a Huilei Petrosani
- 1996 – activitatea de extragere a huilei intra in recesiune
- 1998 – se declara zona defavorizata Anina- Moldova Noua (pe durata a 10 ani)
- 2000, 3 ian – SMB Anina devine SC Miniera Banat S.A Anina
- 2001 – inchiderea definitiva a puturilor V, Uterisch si David – primele lucrari de ecologizare pentru aceste puturi/zone
- 2006 – se hotaraste inchiderea Putului IPutul I este rambleiat in urmatoarele conditii:
- conservarea in situ a tuturor imobilelor si utilajelor supraterane (de la cota 0 la cota + corespunzatoare inaltimii Turnului cu molete);
- operatiuni de restaurare a cladirilor, conservare a utilajelor (Casa Putului, Masina cu aburi, Casa masinii cu aburi, Vila Putului, Ateliere, Turn de evacuare aburi, Turnul cu molete), cu zona/raza de protecþie legala pentru fiecare obiectiv, intretinere amplasament cu cai de acces – in vederea organizarii unui complex muzeal al civilizatiei carbunelui si fierului in Muntii Banatului.
» Ansamblul Puţului I - Str. Mureşianu Andrei f.n., oraş ANINA, Caras-Severin
Manastirea Horaita, ctitorita in sec XVII, a fost atestata documentar in 1763, cu ocazia unei donatii.
Vechea biserica de lemn va fi inlocuita cu cea actuala in 1867, de catre arhimandritul Ermoghen Buhus, dupa modelul unei biserici microasiatice, cu unele elemente ardelenesti si moldovenesti.
Pridvorul de la apus, cu turnuletele sale marginale, vadeste o influenta ardeleneasca. Fatadele sunt marginite de sanuri dreptunghiulare, iar absida altarului e semicirculara, cu o fereastra in ax.
Pe acoperis se afla nu mai putin de opt turle, doar cele din mijloc nefiind turle oarbe.
Interiorul consta dintr-o singura incapere, despartita de altar printr-un zid pe care este montata catapeteasma.
Sistemul de boltire este simplu alcatuit din trei calote sferice, sprijinite pe cate doua arce transversale coborate direct pe zid si pe alte arce longitudinale laterale.
Catapeteasma este alcatuita din trei segmente frumos sculptate si din doua arcade suprapuse, una cu icoane pictate, situata deasupra si cealalta alcatuita din motive florale sculptate.
In partea superioara a tamplei este un amvon de forma ovala. O scara centrala duce din altar la acest amvon, iar alte doua scari duc la balcoanele situate in partea superioara a naosului, pe toata lungimea laturilor de sud si de nord.
In jurul bisericii s-a alcatuit o incinta de ziduri si cladiri, cu intrarea ocrotita de un turn-clopotnita. In partea de nord a incintei s-a construit un paraclis in stil moldovenesc, iar in afara incintei, mult in adincul padurii, se mai pastreaza inca bisericuta de zid a schitului Horaicioara, cu hramul "Buna Vestire", ctitorita tot de arhimandritul Ermogen Buhus, in locul altei biserici mai vechi. In anul 1993 s-a restaurat si pictat biserica mare, s-au refacut doua corpuri de chilii si un drum de straja din lemn, care contureaza incinta manastirii.( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez si "Drumuri spre manastiri " de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea Horaiţa - sat POIANA CRĂCĂOANI; comuna CRĂCĂOANI, Neamt
Biserica "Sf. Voievozi" a manastirii din Razboieni, a fost ctitorita de Stefan cel Mare in 1496, asa cum indica pisania de pe peretele sudic:
" In zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorului domn, Io Stefan Voievod cu mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, in anul 6984 (1476) iar al domniei lui al douazacilea curgator, ridicatu-sa puternicul Mahmet imparatul turcesc cu toate puterile sale rasaritene; inca si Basarab Voievod, caruia i se zicea Laiota, a venit cu dansul cu toata tara lui basarabeasca, si au venit sa prade si sa ia tara Moldovei si au ajuns pana aici la locul ce se zice Paraul Alb. Si noi Stefan Voievod si cu fiul nostru Alexandru, iesit-am inaintea lor aici unde am facut mare razboi cu dansii in luna lui iulie 26 si cu voia lui Dumnezeu au fost biruiti crestinii de catre pagani si au cazut acolo multime mare dintre ostasii Moldovei. Drept aceea a binevoit Io Stefan Voievod cu a sa bunavointa si a zidit acest hram intru numele arhistrategului Mihail si intru ruga siesi si doamnei sale Maria si fiilor sai Alexandru si Bogdan si pentru sufletul tuturor binecredinciosilor crestini care s-au prapadit aici in anul 7004 (1469) iar al domniei sale al patruzecilea curgator luna lui noiembrie 8".
Biserica are acelasi plan cu celelalte ctitorii ale lui Stefan cel Mare, fara sanuri laterale, iar absida altarului este de forma poligonala, marginita de doua contraforturi si acoperita de noua firide alungite.
Portalul de la intrare sculptat in stil gotic, prezinta cunoscuta succesiune de toruri si cavete imbinate in arc frant, cu baze poligonale.
Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice sustinute printr-un arc dublou, in care se descarca trei arce longitudinale dispuse in trepte.
Un zid masiv desparte pronaosul de naos, usa de trecere avand un chenar impodobit cu baghete incrucisate.
Cupola naosului apasa direct pe patru arce piezise si acestea la randul lor, pe arcele dublouri transversale, care au in partea terminala doua inguste boltiri cilindrice.
Arcele longitudinale pe care le regasim si la Piatra Neamt, sunt etajate cate doua la fiecare zid, iar retragerile pilastrilor de sustinere au forma unor console ce ajung spre baza, asemenea unor stalpi angajati.
Altarul, de forma alungita, are doar doua nise mici fara ferestre, in locul proscomidiei si diaconului. Cu ocazia renovarilor ulterioare ferestrele au fost schimbate si este dificil de stabilit deschiderea initiala si forma chenarului original. Straturile de tencuiala din exterior au acoperit elementele decorative care impodobeau fatadele, doar deasupra intrarii s-au ivit de sub tencuiala aceleasi discuri smaltuite cu bumbi ca la manastirea Neamt si bisericile din Borzesti si Piatra Neamt. O alta nefericita modificare adusa monumentului sunt turlele adaugate in sec. XIX.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Sf. Voievozi" - sat RĂZBOIENI; comuna RĂZBOIENI, Neamt
Biserica fostului Schit al Maicilor din cartierul Uranus, a fost salvata prin translatie.
» Biserica "Buna Vestire" - Schitul Maicilor - Str. Ivireanu Antim mitropolit 47 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" a fost zidita in 1660 de Iordache Cantacuzino, in mijlocul satului Carligi.
Construita din piatra si caramida in genul acelor biserici care pot sluji si ca mijloc de aparare, monumentul de la Carligi are planul in forma de cruce.
Sanurile laterale sunt masive, mari blocuri din caramida, iar absida altarului e semicirculara.
Clopotnita este situata deasupra pridvorului, care e acoperit cu o calota sferica si are spre sud o deschidere crenelata.
Boltile naosului si pronaosului sunt sprijinite pe arce imbinate, prelungite in consola pe zidurile laterale.
Intre cele doua incaperi ale navei se afla o arcada masiva, sprijinita pe doi pilastri.
Catapeteasma actuala a fost montata in 1926, iar in peretele nord-vestic al pronaosului se afla lespedea de pe mormantul marelui postelnic Ruset (+1830).
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" - sat CÂRLIGI; comuna ŞTEFAN CEL MARE, Neamt
Biserica "Sf. Gheorghe" a fost zidita de Vasile Lupu in 1637, asa cum spune pisania:
" Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, binecredinciosul si de Hristos iubitorul Io Vasile Voievod, domnul tarii Moldovei, a inceput si a inaltat si a savarsit biserica aceasta in numele Sfantului si slavitului marelui mucenic Gheorghe, spre ruga siesi si doamnei sale Tudosca si a iubitului lor fiu, Ioan Voievod. Si s-a inceput in luna martie in 18 si s-a savarsit in luna noiembrie 15, anul 7145 (1637)".
Biserica este in forma de nava, cu sanurile laterale imbracate in blocuri masive dreptunghiulare, ca doua contraforturi care urca pana sub cornisa.
Soclul de piatra este limitat la un brau de caramizi asezate in colturi, iar deasupra ferestrelor, doua siruri de ocnite inconjoara monumentul, cu exceptia laturii nordice.
Turnul-clopotnita se afla deasupra pridvorului, iar la intrarea in pronaos se mai pastreaza portalul original, bogat ornamentat.
Cupola pronaosului e sustinuta de arce dublouri, iar cea a naosului de arce piezise.
Catapeteasma a fost refacuta in 1942-1943, dupa modelul celei vechi.
Biserica a suportat numeroase adaugiri si modificari, cel mai nefericit dintre adaosuri fiind turlele cu acoperamant piriform.
In tezaurul bisericii se afla un potir de argint cu inscriptia "Io Cantacuzino vel Spatar, leat 1767", o Evanghelie din 1818 cu ferecatura in argint, icoane emailate donate de vornicul Alexandru Cantacuzin in 1852 si o Evanghelie tiparita la Snagov in 1697 de Antim Ivireanu.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Sf. Gheorghe" - sat ŞTEFAN CEL MARE; comuna ŞTEFAN CEL MARE, Neamt
Biserica de lemn de la Gura Vaii, a fost construita in stil vechi moldovenesc, la inceputul sec. XIX .
Forma este de nava cu sanurile laterale situate in zona mediana.
Acoperisul simplu de dranita este de forma trapezoidala, marcand prin ondulatii pronuntate, partile componente ale planului: Altar, naos, pronaos si pridvor.
Clopotnita este o constructie separata, la intrarea in incinta.
Biserica are hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul".
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica de lemn "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" - sat GURA VĂII; comuna GIROV, Neamt
Biserica de lemn "Sf. Nicolae", amplasata in mijlocul satului Girov, a fost construita in 1828 de locuitorii moldoveni si ardeleni ai locului.
Arhitectura sa cuprinde elemente de sinteza. Turnul-clopotnita situat la vest pe axul navei, are acoperis piramidal. Peretele vestic este rotunjit sub forma unei abside cu trei fatete.
Interiorul este compartimentat in Altar, naos, pronaos si pridvorul care a fost adaugat in 1895.
Catapeteasma pictata in stil neobizantin, are mai multe icoane de data recenta, intercalate printre cele originare.
Cu prilejul reparatiilor din 1939, monumentul a fost tencuit la exterior.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - sat GIROV-CONTEŞTI; comuna GIROV, Neamt