Rezultate: 1989       Pagini: 199

   124 125 126 127 128129 130 131 132 133 134   
emilia / 18-Jun-2009

Manastirea Tazlau a fost zidita de Stefan cel Mare in 1497, asa cum arata pisania de langa usa pronaosului:
" Io Stefan Voievod cu mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, Fiul lui Bogdan Voievod, a inaltat acest hram intru numele Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si cinstitei ei Nasteri, ca sa fie intru ruga siesi si doamnei sale Maria si fiilor lui Alexandru si Bogdan; care a inceput a se zidi la anul 7004 (1496) luna iulie 4 si s-a savarsit la anul 7005 (1497) iar domniei lui al 41-lea, curgator, luna noiembrie 8 ".
In 1514 manastirea este pradata de cetele secuiesti, iar in 1711 Constantin Mavrocordat o inchina muntelui Sinai.
Un incendiu in 1878 a marcat sfarsitul vietii manastiresti la Tazlau, monumentul fiind refacut ca biserica parohiala.
Zidul de incinta este din piatra, prevazut cu metereze si contraforturi la exterior.
Intrarea se arcuieste sub turnul-clopotnita, situat pe latura de rasarit, iar in interior, langa zidul sudic se mai pastreaza ruinele vechilor chilii.
Turnul-clopotnita este atribuit lui Petru Rares, spre deosebire de un al doilea turn situat in coltul nord-vestic al incintei, construit dupa 1700.
Biserica are planul cruciform, cu absidele laterale rotunjite si contraforturi inalte la abside, la pronaosul supralargit si in colturile pridvorului adaugat de Alexandru Lapusneanu.
Peretii au la exterior, sub cornisa, doua randuri de ocnite si un rand de firide alungite.Turla de pe naos este poligonala, cu baza stelata.
Decoratia usii din pridvor a fost executata in 1596 de mesterul Cozma. Este alcatuita din placi de tisa cu sculpturi florale si cu o stema in stil renascentist.
Pictura bisericii a fost refacuta in 1859, dar sub tencuieli se mai pastreaza vechea zugraveala in fresca.
   ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Mănăstirea Tazlău - Str. Ştefan cel Mare 188, sat TAZLĂU; comuna TAZLĂU, Neamt
emilia / 18-Jun-2009

Turnul-clopotnita a fost construit in 1499, la un an dupa sfintirea Bisericii Domnesti, asa cum scrie in pisania de pe zidul estic:
"Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit aceasta clopotnita impreuna cu Doamna sa Maria - fiica lui Radu Voievod - si cu prea iubitul lor fiu Bogdan voievod in anul 7007 (1499), iar al domniei sale anul al 40 si treilea curgator, octombrie 28."
Pana la inaltimea de 7 m turnul are un plan patrat, care se modifica apoi intr-un octogon cu laturile inegale.
Zidaria aparenta din piatra bruta este punctata cu siruri de caramizi. Liniile de imbinare a peretilor sunt conturate si consolidate cu piatra de talie.
Din colturile patratului de baza se ridica pe laturile inguste ale octagonului superior, patru contraforturi asemanatoare cu cele ale bisericii.
Chenarele usilor si ferestrelor au fost facute tot din piatra de talie, la dimensiuni si forme diferentiate.
Parterul are o intrare pe latura de est, o bolta semicilindrica si doua ferestre mici in peretii de sud si vest.
Accesul la primul etaj este asigurat de o scara metalica exterioara, iar intrarea situata la inaltimea de 4,5 m, are in stanga pisania originala.
Usile au aceleasi chenare din piatra de talie cu muchiile tesite, atat de frecvente constructiilor gotice.
Scara interioara de la primul etaj, face legatura cu urmatoarele nivele.
Incaperea clopotelor prezinta arce de sustinere si pandativi de colt, marturii ale unei boltiri initiale in forma de calota sferica.
Foisorul amenajat deasupra ultimului nivel, nu a existat de la inceput, altfel nu se explica rostul cornisei de la baza sa. A fost multa vreme folosit in depistarea incendiilor din spatiul intravilan.
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Turn clopotniţă - Piaţa Libertăţii 2, municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
emilia / 18-Jun-2009

Cetatea Neamtului dateaza din sec. XIV, fiind ridicata intr-o prima forma in timpul domniei lui Petru Musat, probabil intre anii 1382-1387, cu ajutorul mesterilor modoveni si al taranilor din imprejurimi.
Era alcatuita pe vremea aceea doar din fortul central, de forma patrata si turnuri de aparare in colturi. Zidurile cu creneluri aveau aproximativ 12 m inaltime si 3m grosime.
Poarta cetatii s-a stabilit pe latura de nord, iar in afara zidurilor s-au construit 14 contraforturi masive. Un sant adanc proteja zidul impotriva atacurilor de pe panta dealului.
In a doua jumatate a sec. XV, pentru a se opune expansiunii otomane, Stefan cel Mare aduce imbunatatiri cetatii, probabil in scurtul ragaz dintre cele doua batalii din ianuarie 1475 si iulie 1476.
S-a ridicat un al doilea zid pe latura nordica, prevazut cu patru bastioane de forma semicirculara, mai usor de protejat in fata tirului de artilerie. Vechiul sant de aparare a fost astupat si s-a sapat altul in fata noilor ziduri.
Inaltimea intregului ansamblu s-a ridicat prin adaugiri la aproape 20 m si o noua poarta principala s-a deschis sub turnul nord-estic.
In incinta s-au ridicat constructii masive cu subsol, parter si etaj, dezvoltate si modificate in repetate randuri dupa epoca lui Stefan cel Mare.
Intregul ansamblu era intregit de podul de acces la poarta principala, construit din lemn pe piloni masivi de piatra. O parte din pod se putea ridica in fata portii de intrare, oprind astfel pe asediatori, asa cum s-a intamplat in vara anului 1476, cand garnizoana de la Cetatea Neamtului, condusa de parcalabul Arbore, a rezistat atacului otoman.
In 1538 dupa ce Soliman pune capat primei domnii a lui Petru Rares, cetatea este ocupata prin tradare. Mai tarziu, in 1600 isi va deschide portile fara lupta in fata ostilor lui Mihai Viteazu.
Cetatea va fi renovata in vremea lui Vasile Lupu (1634-1653). Pe langa alte imbunatatiri, paraclisul cetatii este dezvoltat ca biserica a manastirii pe care el o intemeiaza aici.
In 1691 constructia rezista ostilor lui Ioan Sobieschi, dar in 1718, Mihai Racovita darama o parte din ziduri si ruina incepe sa se instaleze.
Cetatea a fost restaurata si consolidata in sec.XX. Au fost reamenajate constructiile din interior, zidurile si podul de acces.
   ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Cetatea Neamţului - Str. Aleea Cetăţii 1 , pe dealul Cetăţii, pe stânca Timuş, muntele Pleşu, oraş TÂRGU NEAMŢ, Neamt
emilia / 18-Jun-2009

Biserica de lemn "Schimbarea la Fata" a fost construita in timpul lui Petru Rares si refacuta de Alexandru Lapusneanu in 1560.
Este executata din barne si scanduri groase de brad, in forma de nava, fara abside laterale ai cu altarul pentagonal, clopotnita aflandu-se in imediata apropiere, spre sud.
Acoperisul de sindrila imbraca intreaga constructie in mod uniform, fara a sublinia decat prezenta altarului. Pridvorul de la apus a fost adaugat ulterior.
Chenarele ferestrelor si cel al usii de la intrare sunt ornamentate cu motive geometrice.
In interior bolta naosului este un imens semiciclu longitudinal sprijinit de trepte poligonale.
Catapeteasma este un perete de scanduri cu cinci randuri de icoane din sec. XVI si XVII, de o valoare artistica deosebita. Intr-o icoana care arata sanctificarea lui Aron Voda, regasim limpezimea albastrului de Voronet. "Izgonirea din rai" este de o forta sugestiva captivanta. Din pacate peste pictura veche a unor icoane a fost asternuta o zugraveala noua.
   ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Biserica de lemn "Schimbarea la Faţă" a fostei mănăstiri "Peste Vale" - Str. Magnoliei 1 Cartier Văleni, municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
emilia / 18-Jun-2009

Curtea Domneasca din Piatra Neamt a fost construita in sec. XV pe un platou in centrul orasului. Apare prima data in documente la 20 aprilie, cand Stefan cel Mare daruieste Manastirii Tazlau cateva sate care "... au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra".
Incepend cu sec. XVII constructiile sunt lasate in parasire si incep sa se ruineze. Astazi nu se mai pastreaza decat un fragment din zidul de incinta situat la sud de biserica si o parte din pivnitele casei domnesti, descoperite in curtea liceului centenar "Petru Rares" prin sondajele arheologice din 1954 si 1955. O alta portiune din zidul de incinta se afla la nord de cladirea liceului.
Biserica Domneasca zidita in 1497-1498 s-a pastrat aproape in forma sa initiala, la fel si turnul-clopotnita construit la un an dupa sfintirea bisericii. ( vezi "Turn clopotnita" )
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Ansamblul Curţii Domneşti - Piaţa Libertăţii 2, municipiul PIATRA NEAMŢ, Neamt
emilia / 18-Jun-2009

Manastirea Neamt este cea mai veche si mai de seama asazare monastica a Moldovei.Temelia primului schit a fost pusa aici in sec. XIV de trei discipoli ai lui Nicodim, intemeietorul vietii manastiresti din Tara Romaneasca.
Construit in tre anii 1836-1847, Aghiazmatarul (baptisteriul), situat in fata incintei, spre vest, este o constructie mare in forma circulara, cu acoperisul bulbat ca o mitra arhiereasca si inalt de 30 metri. La marile sarbatori, in special la "Inaltarea Domnului" si "Pogorarea Sfantului Duh", Agheasmatarul se foloseste pentru sfintirea apei in bazinul circular de piatra, situat in interior.

Intre anii 1974-1977, in timpul staretilor Epifanie Norocel si Efrem Chiscariu, s-a executat pictura in fresca de catre pictorul Theodor Varahil Moraru, din Piatra Neamt. Pictura reprezinta scene religioase si istorice din Vechiul si Noul Testament, in special minunile pe care le-a facut Mantuitorul folosind apa. Intre ferestre sunt scene cu caracter istoric, bisericesc si national: ctitori, voievozi si clerici, personalitati care au contribuit la viata culturala a manastirii.

Cu binecuvantarea I.P.S. Mitropolit Daniel, in anul 1999, aghiazmatarul a fost acoperit cu tabla din cupru, iar in interior s-a amenajat Libraria "Sf. Ioan Iacob de la Neamt ", cu mobilier adecvat, unde se gasesc carti teologice, liturgice, iconite si obiecte bisericesti.
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez  si "Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )



» Agheazmatar - Str. Arh. Chiriac Nicolae 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 18-Jun-2009

Biserica "Sf. Nicolae" din Roznov a fost construita de colonelul Gheorghe Ruset Roznoveanu intre anii 1884-1892 pe locul unei ctitorii din 1759 a paharnicului Nicolae Ruset Roznovanu, dupa planurile cunoscutului arhitect rus, Sultanoff. Are forma unui patrulob (cruce cu toate bratele egale). Deasupra pridvorului se afla clopotnita, iar la subsol, cripta familiei Roznovanu. Bolta de piatra a bisericii se sprijina pe patru stalpi si se inalta la mijloc sub forma unui turn specific arhitecturii ruse. Catapeteasma s-a lucrat la Moscova din bronz aurit, iar pictura interioara a fost executata in 1913-1915 de Costin Petrescu.
Biserica a primit importante donatii in obiecte de cult de la tarul Nicolae al II-lea, marele duce Pavel Alexandrovici si ambasadorul Rusiei, Leon Urusov.
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Biserica "Sf. Nicolae" - Str. Nicolae Roznoveanu, sat ROZNOV; comuna ROZNOV, Neamt
emilia / 17-Jun-2009

  Biserica "Duminica Tuturor Sfintilor", situata la 8 km de Roman, a fost construita din piatra si caramida pe locul unei biserici mai vechi, de catre Ieremia Vistiernicul, in anul 1520.
Are forma de nava, cu absidele laterale scobite in grosimea zidurilor, iar in absida altarului sunt doua ferestre.
Biserica a suferit multe modificari in decursul anilor. In sec. XVIII s-a adaugat turnul-clopotnita, iar la sfarsitul sec. XIX se indeparteaza contraforturile si se inlocuiesc chenarele de piatra ale ferestrelor.
In 1923 se inlocuieste vechea catapeteasma si se picteaza interiorul.
Monumentul a fost necropola a familiilor bioeresti. In 1691 capul cronicarului Miron Costin a cazut la Roman din porunca lui Constantin Cantemir si trupul marelui carturar a fost inhumat in aceasta biserica unde a ramas pana in 1886 cand osemintele lui au fost duse la Iasi.
   ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor" - sat MIRON COSTIN; comuna TRIFEŞTI, Neamt
emilia / 17-Jun-2009

Biserica "Intrarea in Biserica" sau "Precista Mica" a fost construita in 1791-1792, pe locul unei biserici de lemn, pe care o ridicase preotul Ionita.
A avut un acoperis provizoriu pana in 1826 cand se termina zidaria.
Planul simplu in forma de cruce cu absidele laterale usor pronuntate, este specific stilului moldovenesc.
Nu are turle, turnul-clopotnita s-a zidit separat, iar pridvorul adaugat in 1855.
Avand de suferit in urma cutremurului din 1940 si apoi in timpul razboiului, in 1946 s-au facut lucrari de renovare.
Biserica are numeroase carti de cult din secolul XVIII, iar pictura este in stil neoclasic.
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
 



» Biserica "Intrarea în Biserică", "Precista Mică" - Str. Sucidava 143, municipiul ROMAN, Neamt
emilia / 17-Jun-2009

Biserica "Sf. Voievozi", sau biserica "Alba Domneasca", a fost ctitorita de Stefan al II-lea Tomsa in 1611-1615 si refacuta de spatarul Vasile Cantacuzino in 1695.
La intrarea in biserica, alaturi de blazonul cantacuzin, este urmatoarea pisanie:
"Aceasta sfanta manastire a fost zidita din temelie de fericitul Domn Io Stefan Tomsa. Iara dupa 100 ani, raspandindu-sa, ziditu-s-a cum se vede de dumnealui Vasile Cantacuzino Vel Spatar, nepot dintr-o nepoata de fiica a acelui pomenit Domn, intru slava lui Dumnezeu si intru iertarea pacatelor sale, in anul 7204 (1695) septembrie 1 ".
Monumentul impresioneaza prin masivitatea sa, avand ziduri de piatra si caramida groase de 1,5 m.
Are plan treflat si turnul-clopotnita separat, la intrarea in incinta, dar in decursul vremii a suferit multe modificari.
Sistemul initial de boltire a fost schimbat cand s-a demolat turla de pe naos. Zidul dintre naos si pronaos a fost inlocuit printr-o arcada sprijinita de pilastri laterali.
Arcele boltilor sunt sculptate cu franghii rasucite. Ele se sprijina pe capitelurile unor colonete angajate, impodobite cu scuturi decorative.
Catapeteasma a fost executata in 1922, iar in 1928 s-a adaugat pridvorul.
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )



» Biserica "Sf. Voievozi", Biserica "Albă Domnească" - Str. Micle Veronica 22, municipiul ROMAN, Neamt
   124 125 126 127 128129 130 131 132 133 134