Cula Cioaba-Chintescu este asezata pe dealul Siacu, cu fata catre vaile Slivilestilor, Bolbosilor si Trestioarei.
Boierul Raducan Cioaba a inceput constructia in 1818, ce a fost terminata de boierul pitar Marin Chintescu in 1823.
Are forma de turn orientat cu fata la nord.
Zidurile sunt groase, din caramizi mici si are parter cu doua caturi.
Initial beciul a avut o intrare directa din curte printr-o usa ce se zavora in interior cu o barna transversala.
Se intra in salita de unde se deschidea in fata usa beciului, iar in stanga pornea scara abrupta, cu trpte inguste catre nivelul urmator .
In vremurile linistite ce au urmat, cei care au locuit-o au astupat usa de la parter si au adaugat fatadei o scara exterioara de lemn acoperita, ce urca direct la primul cat, precum si alte anexe laterale.
Caturile au fiecare cate o incapere cu firide si trei ferestre, mai mici la primul.
Cerdacul ingust are arcade trilobate, subintinse cu un tirant din lemn, parapet impuns de metereze si tavan cu grinzi aparente si scanduri puse in zig-zag.
Deasupra cornisei triplu profilate se ridica o caciula de sita.( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Stefan Bonciocat )
» Cula Cioabă - Chintescu - sat ŞIACU; comuna SLIVILEŞTI, Gorj
Cula Crasnaru a fost construita in 1748 si renovata inainte si dupa 1898 de Cocos Crasnaru si de fiul sau, Barbu Cocos.
Este in forma de turn cu inaltimea de zece metri.
Intrarea in beciul cu metereze se face printr-o usa masiva de stejar.
Urcam 16 trepte pana la urmatorul nivel, unde sunt doua camere, una mare si alta mai mica.
Alte 12 trepte ne despart de ultimul nivel, o camera mare cu un foisor, cu arcade trilobate sprijinite pe stalpi de caramida.
Pentru a veghea dealul din spate, pe doua laturi, cula a fost inconjurata de galerii inguste de lemn adapostite de streasina prelungita in polata.
Pe fatada, cele trei niveluri au fost marcate de panouri adancite in zidarie.( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Stefan Bonciocat )
» Cula Crăsnaru - sat GROŞEREA; comuna ANINOASA, Gorj
Manastirea Gura Motrului, cu hram de calugari, a fost ctitorita de Harvart, mare logofat al lui Neagoe Basarab, intre anii 1512-1521. Biserica "Cuvioasa Paraschiva" a fost reconstruita din temelii, in 1653, de Preda Brancoveanu, vel-vornic al lui Matei Basarab. Este in forma de cruce, iar pictura este din vremea lui Constantin Brancoveanu ( 1705 ). Biserica si pictura au fost restaurate in 1852 de arhimandritul Eufrosin Poteca.
In anii 1956-1957 si 1983-1987 s-au facut lucrari de restaurare la biserica, chilii, casa brancoveneasca si zidul imprejmuitor.
Muzeul are o bogata colectie de icoane pe lemn, carti vechi si obiecte de cult, multe dintre ele donate de Constantin Brancoveanu.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea Gura Motrului - sat GURA MOTRULUI; comuna BUTOIEŞTI, Mehedinti
Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" in forma de cruce, a fost ridicata in 1646 de ctitorul Lupu Buliga
A fost pictata in fresca, in stil bizantin, in anul 1673 de zugravii Grigore "Grecul" si Dima "Romanul". Remarcabila este "Judecata de Apoi" de pe fatada exterioara vestica.
Dupa secularizare ( 1863 ), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930 cand s-au facut reparatii, s-au reconstruit chiliile pentru calugari si s-a construit in fata manastirii o biserica de lemn cu hramul "Sf. Ioan Botezatorul".( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea "Schitul Topolniţa" - la capătul satului, sat SCHITU TOPOLNIŢEI; comuna IZVORU BÂRZII, Mehedinti
Manastirea Caluiu este ctitoria familiei Buzescu.
Inceputa in vremea lui Neagoe Basarab, biserica a fost terminata in 1588, cand s-au construit si corpurile de chilii.
Biserica "Sf. Nicolae" impune prin proportiile grandioase ale turlei si prin decoratia fatadelor. Pictura executata de Mina in anul 1594, cuprinde si un amplu tablou votiv cu familia fratilor Buzesti ( Radu, Preda si Stroie ) si deasemenea un tablou votiv cu Mihai Viteazul si Petru Cercel.
Incinta este imprejmiuta cu un zid de caramida.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea Călui - sat CĂLUI; comuna CĂLUI, Olt
Manastirea Arad-Gai a fost ctitorita in 1760-1762 de Sinesie Jivanovici si folosita ca resedinta episcopala de vara.
A functionat ca biserica de parohie pentru credinciosii din cartierul Gai, pana in 1955 cand a devenit manastire. In urma dectretului din 1959 a fost desfiintata, cladirile fiind luate de C.A.P. In conacul ce adapostea muzeul a fost o crescatorie de pui.
Biserica "Sf. Simeon Stalpnicul", construita in stil baroc, face corp comun cu cladirea muzeului. Au fost restaurate in 1964 prin grija Episcopului Teoctist ( viitorul Patriarh al Romaniei), care a amenajat aici o colectie de arta si a reorganizat obstea monahala de maici. Lucrarile vor fi continuate de Episcopul Visarion, care a reusit sa realizeze cea mai importanta colectie de arta din eparhie si a organizat depozitul obiectelor bisericesti cu valoare de patrimoniu din judetul Arad.
In 1988 a fost adusa aici o bisericuta de lemn din Salistea, judetul Mures, apoi in 1995 a fost pictata biserica mare, iar in 1998 s-a facut un paraclis de vara si un corp de chilii.( dupa "Drumuri Spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Biserica - Str. Dunării 170 Cartier Gai, municipiul ARAD, Arad
Manastirea Prislop din Hateg, a fost intemeiata in secolul al XIV-lea de ucenicii lui Nicodim si refacuta in 1564, de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Voda al Tarii Romanesti (1529-1530). Dupa ce tatal sau a cazut in lupta de la Viisoara (1530), Domnita Zamfira s-a refugiat in Transilvania, unda s-a si casatorit, iar la sfarsitul vietii a fost inmormantata in aceasta manastire.
Incendiata de generalul Bukow in 1762, a fost de mai multe ori restaurata in veacurile urmatoare.
In perioada 1959-1976, biserica "Sf. Treime" a functionat ca biserica de mir, manastirea fiind desfiintata. A fost reinfiintata ca manastire de maici. Aici functioneaza si un seminar teologoc liceal monahal.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Biserica "Sf. Treime" a Mănăstirii Prislop - 129 la 3 km V de sat, sat aparţinător SILVAŞU DE SUS; oraş HAŢEG, Hunedoara
Manastirea Hodos-Bodrog, cu obste de calugari, a fost atestata documentar in 1177, ca o continuare a manastirii Cenad.
Biserica cu hramul " Intrarea in Biserica a Maicii Domnului " si turnul-clopotnita dateaza din secolul al XiV-lea (in locul bisericutei de lemn).
Cladirile din partea de est si staretia s-au construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, iar paraclisul si chiliile din partea de vest, in anii 1904-1907. Pictura veche a bisericii a fost restaurata in 1938-1940 de At. Damian si C. Canan. Ocnitele din exterior au fost pictate in 1967. Sculptura catapetesmei dateaza din 1940 si este opera staretului Ieronim Balintoni.
Desfiintata in 1949, manastirea a fost reinfiintata in 1975 si reparata intre 1979-1985. Dupa 1990 s-a construit o biserica si un corp de chilii, o trapeza, un arhondaric, un muzeu cu o bogata colectie de icoane, carti vechi si obiecte de cult si atelierele de croitorie.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" Hodoş-Bodrog - La 1,5 km de sat, sat BODROGU NOU; comuna ZĂDĂRENI, Arad
Manastirea Brancoveanu a fost intemeiata in secolul al XVII-lea pe a straveche vatra de sihastri, de Preda Brancoveanu. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in 1701 de Constantin Brancoveanu, in locul vechii bisericii de lemn.
In 1785 a fost distrusa de armata imperiala habsburgica si a ramas in parasire pana in 1935, desi credinciosii s-au adunat in fiecare an aici, de "Izvorul Tamaduirii", pentru a lua apa de la izvor.
Mitropolitul Nicolae Balan a refacut biserica intre 1928-1936, construind si chilii.
Reconstructia din temelii a manastirii Brancoveanu s-a realizat in perioada 1984-1993. S-a restaurat biserica si pictura, iar imprejurul ei s-a ridicat incinta in stil brancovenesc, in forma de patrulater, compusa din doua corpuri masive de cladiri, cu doua nivele, unul spre nord si altul spre sud, unite prin doua pergole la est si la vest. Patru foisoare sculptate in piatra impodobesc incinta in interior si exterior. Corpul de cladiri din nord cuprinde si o noua, monumentala si spatioasa biserica, cu hramul "Sfintii Martiri Brancoveni". Corpul de cladiri din sud cuprinde, printre altele si o mare biblioteca. Sfintirea bisericii noi si a intregii manastiri a avut loc duminica 15 august 1993, sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului".
Muzeul din incinta poseda o mare colectie de icoane pe sticla, deoarece aici se afla renumita scoala de pictura pe sticla, condusa de Timotei Tohaneanu.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea Brâncoveanu - 10, sat SÂMBĂTA DE SUS; comuna SÂMBĂTA DE SUS, Brasov
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in 1701 de Constantin Brancoveanu, in locul bisericii de lemn ridicata in sec. XVII de Preda Brancoveanu.
In 1785 a fost distrusa de armata imperiala habsburgica.
Mitropolitul Nicolae Balan a refacut biserica intre 1928-1936, construind si chilii.
Reconstructia din temelii a incintei manastirii Brancoveanu s-a realizat in perioada 1984-1993.
S-au facut reparatii capitale si s-a restaurat pictura de la vechea biserica brancoveneasca. Sfintirea a avut loc duminica 15 august 1993, la sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului"si a fost savarsita de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a mănăstirii Brâncoveanu - 10, sat SÂMBĂTA DE SUS; comuna SÂMBĂTA DE SUS, Brasov