Manastirea Gura Motrului, cu hram de calugari, a fost ctitorita de Harvart, mare logofat al lui Neagoe Basarab, intre anii 1512-1521. Biserica "Cuvioasa Paraschiva" a fost reconstruita din temelii, in 1653, de Preda Brancoveanu, vel-vornic al lui Matei Basarab. Este in forma de cruce, iar pictura este din vremea lui Constantin Brancoveanu ( 1705 ). Biserica si pictura au fost restaurate in 1852 de arhimandritul Eufrosin Poteca.
In anii 1956-1957 si 1983-1987 s-au facut alte lucrari de restaurare ale bisericii, chiliilor si zidului imprejmuitor.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Biserica "Cuvioasa Paraschiva" - sat GURA MOTRULUI; comuna BUTOIEŞTI, Mehedinti
Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" in forma de cruce, a fost ridicata in 1646 de ctitorul Lupu Buliga
A fost pictata in fresca, in stil bizantin, in anul 1673 de zugravii Grigore "Grecul" si Dima "Romanul". Remarcabila este "Judecata de Apoi" de pe fatada exterioara vestica.
Dupa secularizare ( 1863 ), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930 cand s-au facut reparatii, s-au reconstruit chiliile pentru calugari si s-a construit in fata manastirii o biserica de lemn cu hramul "Sf. Ioan Botezatorul".( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" - la capătul satului, sat SCHITU TOPOLNIŢEI; comuna IZVORU BÂRZII, Mehedinti
Manastirea Arad-Gai a fost ctitorita in 1760-1762 de Sinesie Jivanovici si folosita ca resedinta episcopala de vara.
A functionat ca biserica de parohie pentru credinciosii din cartierul Gai, pana in 1955 cand a devenit manastire. In urma dectretului din 1959 a fost desfiintata, cladirile fiind luate de C.A.P. In conacul ce adapostea muzeul a fost o crescatorie de pui.
Biserica "Sf. Simeon Stalpnicul", construita in stil baroc, face corp comun cu cladirea muzeului. Au fost restaurate in 1964 prin grija Episcopului Teoctist ( viitorul Patriarh al Romaniei), care a amenajat aici o colectie de arta si a reorganizat obstea monahala de maici. Lucrarile vor fi continuate de Episcopul Visarion, care a reusi sa realizeze cea mai importanta colectie de arta din eparhie si a facut aici depozitul obiectelor bisericesti cu valoare de patrimoniu din judetul Arad.
In 1988 a fost adusa aici o bisericuta de lemn din Salistea, judetul Mures, apoi in 1995 a fost pictata giserica mare si in 1998 s-a facut un paraclis de vara si un corp de chilii.( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea "Sf. Simeon Stâlpnicul"-Gai - Str. Dunării 170 Cartier Gai, municipiul ARAD, Arad