Biserica manastirii Durau, a fost zidita in 1835, pe locul unui vechi schit de maici, cu cheltuiala unor negustori din Piatra Neamt, asa cum arata pisania din pridvor:
" Biserica Buna Vestire a Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, zidita in zilele Prea Inaltatului Domn Mihail Gh. Sturdza Voievod, cu blagoslovirea Preasfintitului Mitropolit Veniamin, cu ajutorul domnilor ce i-au nastavit Duhul Sfant. Cu osardia Cuviosiei Sale parintele Ghervasie si negutatorilor, dumnealor frati Gheorghe si Ion Prosie si Vasile Iliovici - 1835."
Biserica este in forma de cruce , cu doua sanuri laterale usor pronuntate in exterior.
Fatada sudica este segmentata de trei pilastri angajati, iar cea vestica de opt colonete grupate cate doua.
Acoperisul din tabla sustine trei turle egale.
In interior pridvorul este despartit de pronaos printr-un perete masiv.
Pictura in ceara, realizata in 1935-1937 de N. Tonitza si elevii sai, printre care si Corneliu Baba, este de o mare valoare artistica.
Concentrand intreaga desfasurare picturala in cateva scene mari, N.Tonitza a introdus elemente laice din peisajul, portul si tipologia umana locala.
In 1969 pictura a fost restaurata de Teodor V. Moraru.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Buna Vestire" - sat CEAHLĂU; comuna CEAHLĂU, Neamt
In ansamblul manastirii Varatic se afla si biserica "Sf. Ioan Botezatorul ", cladita in 1844 si refacuta in 1874. Pe latura exterioara sudica, este mormantul Veronicai Micle, decedata in 1889.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" - sat VĂRATEC; comuna AGAPIA, Neamt
In ansamblul manastirii Varatic se afla si biserica "Schimbarea la Fata ", zidita in anii 1845-1847 de catre Eufrosina Lazu cu ajutorul Voievodului Mihail Sturza.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )
» Biserica "Schimbarea la Faţă" - sat VĂRATEC; comuna AGAPIA, Neamt
Biserica "Adormirea Maicii Domnului " situata in mijlocul incintei manastirii Varatic, a fost construita din piatra si caramida pe locul unei biserici mai vechi, dupa cum arata inscriptia din pridvor, scrisa in limba romana: " In anul 1808 s-a zidit aceasta sfanta biserica ce praznuieste hramul Adormirii Maicii Domnului, prin osteneala sfintiei sale prea cuviosul Iosif duhovnicul si a staretei Olimpia..."
Arhitectonic, biserica se prezinta ca un edificiu eclectic, cu elemente ale vechiului stil moldovenesc si elemente de arhitectura straina.
Absida altarului e semicirculara, iar absidele laterale au fost rotunjite in grosimea peretilor.
In partea stanga a naosului o nisa inchisa adaposteste scara care duce in amvon, iar in dreapta s-a amenajat o mica incapere pentru cartile de cult.
Pridvorul, cu doua intrari, este boltit, cu doua calote sferice sustinute de un singur arc longitudinal si de cele doua arce laterale.
Catapeteasma de o mare valoare artistica, este sculptata in lemn de tisa si suflata cu aur.
Fresca din interior, in stil neobizantin, este semnata de T. Ioan si D. Iliescu in 1882.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez si " Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - sat VĂRATEC; comuna AGAPIA, Neamt
Langa schitul Vovidenia se afla Casa Memoriala "Visarion Puiu" si Muzeul "Mihail Sadoveanu". Aceasta cladire a fost construita la sfarsitul secolului XIX, de Visarion Puiu, Mitropolitul Bucovinei, pentru a avea o resedinta langa Manastirea Neamt. Visarion Puiu a locuit in ea doar cativa ani, iar dupa plecarea sa in exil (1944), casa a ramas in administratia Manastirii Neamt.
Dupa 1948 aceasta casa a devenit resedinta de vara pentru scriitorul Mohail Sadoveanu. Aici primea multi oaspeti, scriitori, oameni de cultura, politicieni. Ultima vizita a lui Sadoveanu la casa arhiereasca de la Manastirea Neamt a fost in vara anului 1961, in ultimul lui an de viata (+19 octombrie 1961).
La solicitarea Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta - Bucuresti, in anul 1964 resedinta Mitropolitului Visarion Puiu devine Muzeul "Mihail Sadoveanu". Dupa reabilitarea canonica a Mitropolitului Visarion Puiu de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, in 1990, Manastirea Neamt a facut demersurile necesare pentru recuperarea acestui imobil, iar in anul 1997 casa a revenit in proprietatea manastirii.
Mitropolitul Visarion Puiu s-a nascut la 27 februarie 1879 in Pascani si a fost coleg de scoala primara cu Mihail Sadoveanu, avandu-l amandoi ca profesor pe Mihai Busuioc (" Domnu' Trandafir ").
( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )
» Muzeu - "Casa Mihai Sadoveanu" - Str. Mihail Sadoveanu 85, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI NEAMŢ, Neamt
Schitul Vovidenia avea 51 de vietuitori in anul 1837, majoritatea de origine transilvaneana.
Reconstruit in 1857 in timpul staretului Gherasim Miron, schitul a avut si o biblioteca care era condusa in 1874 de ieromonahul Damaschin Iacobescu.
Dupa 1953, in timpul egumenului Nazarie Chirila, schitul a cunoscut o noua perioada de innoire, construindu-se trei corpuri de cladiri.
In una dintre acestea s-a amenajat si un paraclis cu hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena".
Intre anii 1998-1999, in timpul egumenului P.Cuv. Protos. Iosif Gabor, s-a construit un nou corp de chilii cu parter si etaj, avand o bucatarie si trapeza, iar in anul 2001, s-a construit egumenia si i s-a adaugat un etaj pentru a avea mai mult spatiu.
In prezent, la schitul Vovidenia vietuiesc unsprezece monahi cu viata de obste, iar P. Cuv. Protos. Clement Schipor, egumenul schitului, se ingrijeste de bunul mers al vietii monahale.
( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )
» Case monahale - sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
Intrarea in incinta manastirii Neamt se face prin gangul clopotnitei cu paraclisul "Buna Vestire" la etaj.
Latura de est a corpului de chilii are in mijloc biserica "Sf. Gheorghe" stramutata aici in anii 1956-1961.
In latura de sud a incintei se afla trapeza manastirii, care a fost refacuta in timpul staretului Ilarie, in anul 1828, iar in anul 1991, in timpul steretului Arhim. Irineu Cheorbeja, a fost consolidata, iar ulterior, in anul 2002, pardoseala a fost pavimentata cu marmura.
Pe latura de sud-vest, la etaj se afla biblioteca manastirii, care detine peste 19000 de volume si muzeul cu cele cinci sali de expozitie.
Pe latura de nord-vest, la etaj este paraclisul "Adormirea Maicii Domnului" ctitorit de Mitropolitul Veniamin Costachi.
In 1997 a fost restaurata intreaga incinta si a fost inlocuit acoperisul cu invelitoare de cupru.
( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )
» Clădiri incintă - Str. Arh. Chiriac Nicolau 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
Biserica-bolnita "Sf. Ioan cel Nou" a fost ridicata pentru monahii batrani, in 1846, de staretul Neonil, dupa cum arata pisania:
" In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Intru Slava Sfintei si cei de o fiinta si de viata facatoarei Treimi si intru cinstea Sfantului slavit mare mucenic Ioan cel nou de la Suceava, s-au zidit aceasta biserica dimpreuna cu toate chiliile cate se afla in zidirea acestei bolnite in zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorul Mihai Grigore Sturza Voievod si a Prea Sfintitului Mitropolit al Moldovei chirio chir Meletie, prin sarguinta cea multa a Prea Cuviosiei Sale chir Neonil Arhimandrit si staret al Manastirii Neamtului".
Biserica de la bolnita se afla in mijlocul laturii de vest, fiind in forma de nava cu absida rasariteana si o turla, iar pictura a fost realizata in fresca de catre pictorul Dumitru Gabor, din Vanatori-Neamt, in anul 1982.
In latura de vest a cladirii sunt camere pentru monahii in varsta si pelerini, iar in partea de est se afla Tipografia Trinitas, care apartine de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
In anul 1893, sub indrumarea directa a monahului Iov, s-a infiintat in cladirea bolnitei si o farmacie cu medicamente atat pentru vietuitorii din manastire, cat si pentru locuitorii din zona.
( dupa " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )
» Biserica - bolniţă "Sf. Ioan cel Nou" - Str. Arh. Chiriac Nicolau 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
Biserica " Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul " din cimitirul manastirii Neamt, are in fata ei o clopotnita cu parter si etaj pentru clopote. A fost construita in anul 1861.
Dimensiunile ei sunt mai mici decat clopotnita mare din incinta manastirii.
( dupa " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )
» Clopotniţă - sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
Biserica cimitirului Manastirii Neamt are hramul "Sf. Ioan Evanghelistul' (Teologul sau Bogoslovul). In vechime aceasta biserica a avut si numele de "Schitul Bogoslov", datorita faptului ca pe locul actualei biserici a existat un schit mai vechi cu o bisericuta de lemn pe temelie de piatra, construita de Alexandru cel Bun. Aceasta biserica a dainuit pana in 1834, cand a fost desfacuta si mutata in satul Grasi - Neamt, iar in locul ei s-a construit o alta biserica din piatra si caramida intre anii 1834-1835, in vremea staretilor Dometian si Neonil.
Biserica se afla inafara zidului de incinta, in partea de est. Este o constructie solida, de plan treflat, cu un pridvor deschis si unul inchis, pronaos, naos si altar.
Interiorul este spatios, cu ferestre mari. Biserica are pe toata lungimea ei un subsol dreptunghiular cu bolta (osuarul sau gropnita), prevazut cu opt ferestre mici si niste orificii semiovale pentru oseminte.
In anul 1987 s-a refacut acoperisul, iar in 2002 s-a consolidat biserica si s-a pavimentat cu marmura. Pictura dateaza din 1999-2003, dupa cum arata si pisania:" Cu ajutorul Sfintei si de viata facatoarei Treimi, in zilele Domnitorului Mihail Gheorghe Sturza, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolit Veniamin Costachi, la anul 1834 s-a incaput zidirea acestei biserici cu hramul "Sf. Apostol si Evanghelist Ioan", in vremea raposatului staret si Arhimantrit Dometian si s-a terminat constructia in 1835, staret fiind P.C. Arhim. Neonil.
In zilele noastre cu binecuvantarea I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a consolidat aceasta biserica si s-a pictat in tehnica "fresco" de pictorii Ioan si Daniela Moldoveanu cu ucenicii, intre anii 1999-2003, staret fiind P.C. Arhim. Benedict Sauciuc".( dupa " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )
» Biserica "Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul" - sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt