Manastirea "Sf. Apostoli Petru si Pavel " a fost zidita in 1769-1771, pe locul unui schit de lemn ctitorit in 1695 de arhimandritul Isaia.
In 1948 a fost desfiintata si a ramas inchisa pana cand s-au obtinut aprobarile necesare pentru repararea bisericii, care a primit statut de parohie.
Intre anii 1980-1987, biserica a fost restaurata, repictata si inzestrata cu mobilier nou.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" - Str. Mănăstirii 573, sat BIXAD; comuna BIXAD, Satu Mare
Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost ctitorita in 1650 de pustnicul Nicolae, cu ajutorul credinciosilor ortodocsi din Nicula.
In 24 aprilie 1973 a fost distrusa de un incendiu. Pe clopotul care s-a topit, era scris anul 1696.
In locul bisericii care a ars, a fost adusa o alta biserica tot de lemn, din localitatea Fanate, judetul Bistrita-Nasaud, construita in 1701, in forma de nava, in stil neoromanic, cu doua turnuri-clopotnita.
Pictura in tempera este in stilul bizantin, iar catapeteasma are multe elemente brancovenesti.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" - 253, sat NICULA; comuna FIZEŞU GHERLII, Cluj
Manastirea Predeal, cu obste de maici, a fost ctitorita in 1819, pe locul unui schit de lemn, din 1774.
Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita din zid, in 1819 si i s-a adaugat clopotnita in 1827.
In 1833 s-a construit inca o biserica mai mare. Ambele au avut de suferit in timpul primului razboi mondial, fiind ulterior renovate.
Manastirea a fost reinfiintata in 1993, prin grija I.P.S. Mitropolit Antonie.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Biserica "Sf. Nicolae" - Str. Mănăstirii 12, oraş PREDEAL, Brasov
Manastirea Predeal, cu obste de maici, a fost ctitorita in 1819, pe locul unui schit de lemn, din 1774.
Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita din zid, in 1819 si i s-a adaugat clopotnita in 1827.
In 1833 s-a construit inca o biserica mai mare. Ambele au avut de suferit in timpul primului razboi mondial, fiind ulterior renovate.
Manastirea a fost reinfiintata in 1993, prin grija I.P.S. Mitropolit Antonie.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea Predeal - Str. Mănăstirii 12, oraş PREDEAL, Brasov
Biserica "Sf. Nicolae Domnesc" este ctitoria voievodului Stefan cel Mare si Sfant.
Zidirea ei a inceput la 1 iunie 1491 si a fost terminata la 10 august 1492.
A fost cea mai frumoasa biserica din oras, spre sfarsitul secolului XVI,(1593), cand Iasul era scaun de domnie, dar in secolul urmator a fost grav avariata de intemperii, incendii si cutremure si in 1676 biserica este inchisa.
Domnitorul Antonie Ruset incepe lucrarile de restaurare, continuate de domnitorul Gheorghe Duca, in 1680, cand a fost terminata pictura interioara.
In jurul bisericii s-au facut chilii incapatoare, unde a instalat in 1677, Mitropolitul Dosoftei, o tipografie si a tiparit in limba romana Vietile Sfintilor, Psaltirea, Liturghierul.
S-au mai adaugat in secolul XVIII, doua altare in biserica, unul inchinat Sfantului Stefan si altul Sfintei Varvara.
Dupa fiecare incendiu si cutremur s-au facut reparatii si transformari pana in 1884, cand biserica este daramata si reconstruita, incepand cu anul 1890.
Comisiunea Monumentelor Istorice a incredintat lucrarile arhitectului Lecomte de Nouy, care a respectat stilul initial si a terminat biserica in 1904.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", şi fragmente din zidul de incintă - Str. Panu Anastasie 65, municipiul IAŞI, Iasi
Manastirea Galata din Iasi, cu obste de maici, a fost ctitorita de domnitorul Petru Schiopul intre anii 1582-1583.
In forma ei originala s-a pastrat doar biserica "Inaltarea Domnului", cu cateva fragmente din pictura veche.
In 1811 a fost repictata de zugravul Vasile Dubrovski.
Actualul zid care inconjoara manastirea a fost construit in anul 1735. In interior au existat palate domnesti, locuinte si chiar un spital, pe la 1811.
Constructiile civile din 1799-1801 au ars in 1814 si au fost refacute in 1847.
In 1960 au inceput lucrarile de restaurare: zidul incinta, turnul-clopotnita si bazele turlelor au fost consolidate, acoperisul refacut, s.a.
Manastirea a fost reinfiintata in 1996 si au reinceput sa functioneze atelierele de broderie, croitorie si pictura.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Ansamblul Mănăstirii Galata - Str. Mănăstirii 4, municipiul IAŞI, Iasi
Manastirea Golia este un asezamant monahal din secolul XVI, ctitorit de familia marelui dregator Ioan Golia.
Zidul inconjurator de mai bine de o jumatate de kilometru, gros si cu ferastruici, are o poarta cu turn si in colturi patru turnuri-bastioane.
In incinta se afla monumentala biserica " Inaltarea Domnului "-Golia.
In 1650 Vasile Lupu incepe recladirea bisericii, terminata fiind de fiul sau, Stefanita Lupu, in 1660 si pictata de " Matei al lui Ion ".
Desi s-au folosit si ziduri din vechea biserica, nu s-a pastrat insa pisania lui Golia. In 1687 este incendiata de Sobietki si apoi restaurata. Au urmat multe alte transformari si consolidari dupa cutremure si incendii.
Din tezaurul de odinioara, manastirea mai pastreaza Evanghelii ferecate in argint aurit si alte obiecte de cult vechi, intre care si un potir de la Vasile Lupu.
Intr-una din cladirile din incinta a locuit un timp, pe cand era diacon, Ion Creanga.
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Ansamblul Mănăstirii Golia - Str. Cuza Vodă 51, municipiul IAŞI, Iasi
Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel", de la manastirea Cetatuia, a fost ctitorita de Duca Voda in 1669-1672. Lucrarile au fost conduse de arhitectul, sculptorul si pictorul Gligorie Cornescu. Este de plan trilobat, cu turle pe naos si pronaos si reia pe fatade, in forme simplificate, unele motive decorative de la biserica "Sfintii Trei Ierarhi".
Pictura murala interioara, executata in spiritul traditiilor postbizantine, a suferit interventii in secolele XVIII si XIX. In biserica se afla mormintele lui Gh. Duca si al fiicei sale Maria.( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Biserica "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" - Str. Cetăţuia 1, municipiul IAŞI, Iasi
Manastirea Sihastria Secului se afla la 20 km de Targu Neamt, intr-o depresiune subcarpatica, loc ce se numea in vechime "Poiana Atanasie ", dupa numele celui care a ridicat aici , in sec. XV, un schit in jurul caruia vietuiau cativa sihastri. Ctitorul manastirii este insa episcopul Ghedeon, care in 1740 a terminat de construit o biserica de lemn, un rand de chilii si o clopotnita.
In 1821 a fost incendiata de turci, iar in anul 1824, biserica "Nasterea Maicii Domnului " a fost refacuta din piatra de rau si caramida. S-au ridicat si ziduri inalte pe patru laturi, cu doua turnuri, conferindu-i un aspect de cetate. In incinta s-au construit chilii si un paraclis de lemn.
Intre anii 1870-1910 a fost parasita si s-a ruinat. a fost reparata dupa 1910 prin stradania unor calugari, dar in 1941 a fost din nou incendiata. Din patrimoniul manastirii s-au pastrat putine odoare si obiecte de pret, printre care se remarca icoanele pictate de I. Protcenco. printre vietuitorii de seama ai acestei manastiri se afla Prea Cuviosul Cleopa Ilie, decedat in decembrie 1998 si Ioanichie Balan, autorul unor importante carti despre monahismul ortodox.
Dupa 1990 s-au efectuat lucrari de reparatii si a fost repictata biserica mare de arhimandritul Vartolomeu Florea si in 1997 s-a zidit o noua biserica cu hramul "Sfanta Cuvioasa Teodora de le Sihla".
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Mănăstirea Sihăstria Secului - Str. Secu 1510, sat VÂNĂTORI-NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
Schitul Sihla a fost intemeiat in 1741, iar biserica din lemn, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul ", s-a cladit in anul 1813.
In apropiere de biserica schitului se afla si bisericuta de brad, sub stanca, cu hramul "Schimbarea la fata", construita in anul 1863 de Ionita Cantacuzino, precum aflam din urmatoarea inscriptie:
"Aceasta bisericuta, cu hramul "Schimbarea la fata" a fost construita dupa traditie dintr-un singur lemn (brad), in anul 1763, de Ionita Aga Cantacuzino-Pascanu, in amintirea prietenului sau Ioan Coroiu, mort pe aceste locuri, la o vanatoare.
Biserica, in forma de corabie, (nava), fara abside si turle, se pastreaza in starea initiala. Chiliile de sub stanca dateaza din secolul XV-lea.
La sfarsitul secolului XVII, in aceste parti, a trait o mare pustnica, cunoscuta din traditie sub numele de Cuvioasa Teodora, fica lui Ioldea Armasul din Vanatorii Neamtului.
Pestera in care s-a nevoit Cuvioasa Teodora, sta marturie pana astazi, nu departe de aici, pe versantul nordic al muntelui."
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )
» Ansamblul schitului Sihla - 697, sat AGAPIA; comuna AGAPIA, Neamt