Rezultate: 1989       Pagini: 199

   106 107 108 109 110111 112 113 114 115 116   
emilia / 05-Jul-2009

In 1728-1733, pe locul vechilor cladiri ale manastirii dominicane, demult parasite, a fost construita de catre ursuline o manastire si o scoala, actualul Colegiu pedagogic "Andrei Saguna".
Edificiul de plan rectangular, cu incinta inchisa, are doua nivele, parterul apareiat si etajul cu pilastri cu capitel.
In 1900 s-a adaugat un corp in partea dreapta a fatadei principale, unde se situeaza actualul acces.
In interior atrag atentia blotile semicilindrice cu penetratii sau in cruce, ale coridoarelor si ale unor incaperi.
Atat la nivelul parterului, cat si al etajului, exista posibilitatea accesului in biserica prin sacristie, respectiv tribuna de vest.
Biserica a fost ridicata de calugarii domonicani in 1479, pe locul altei biserici. Are pe latura nordica o capela gotica ce arata existenta anterioara a unei nave laterale, parte a vechiului lacas.
Alte elemente gotice sunt contraforturile, ferestrele trilobate in partea superioara si portalul de pe fatada de vest.
Boltile gotice din interior au fost inlocuite cu un tavan, iar corul are bolta semicilindrica. Doar capela de pe latura nordica pastreaza frumoasele bolte gotice stelate.
Pridvorul are bolta semicilindrica cu penetratii si bolta in cruce cu platbanda.
Sub elegantul balcon al corului se afla o ampla arcada ce deschide accesul spre sacristie, capela si mai departe spre manastirea de maici. in acest loc apare un grilaj baroc cu monograma IHS.
Ansamblul a fost restaurat in 1969 si 1996-1998.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)



» Mănăstirea Ursulinelor - Str. Magheru Gheorghe, general 34-36, municipiul SIBIU, Sibiu
emilia / 05-Jul-2009

Ansamblul "Orfelinatului Terezian" din Sibiu, este un complex de edificii initiat de imparateasa Maria Tereza, care prin ordinul emis la 1 septembrie 1767, dispune ca Magistratul orasului sa predea preotului iezuit Theofil Delphini, pentru amenajarea unui orfelinat catolic, constructiile destinate anterior emigrantilor austrieci. Biserica "Vizita Mariei la Elisabeta" a fost construita intre 1767-1771 de catre arhitectul Leopold Grossmann, in latura vestica a incintei cladirilor existente.
Este un edificiu de tip basilical cu abside laterale si un sanctuar rectangular.
Fatada prezinta portalul cu ancadrament dreptunghiular din piatra, avand deasupra un fronton triunghiular si doua nise in arc semicircular decorate cu scoica baroca.
In interior remarcam tribunele din navele laterale si tavanul cu stucaturi festonate.
Cladirile "Orfelinatului Terezian", au fost construite intre 1754-1767.
Planul este in forma de incinta rectangulara inchisa, cu doua nivele, biserica fiind incadrata pe una din laturi, formand o fatada continua.
Se remarca cele doua ganguri de acces carosabil, in arc semicircular, lucarnele in forma de atic cu fronton triunghiular de pe streasina acoperisului si aticul flancat de cate o voluta, amplasat intre fatada Orfelinatului si cea a corpului de cladiri ce face legatura cu biserica.
In prezent aici sunt internatele si atelierele Grupului Scolar de Industrie Alimentare si ale Grupului Scolar Independenta.  
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)

 



» Ansamblul orfelinatului Terezian - Str. Gladiolelor 4-8, municipiul SIBIU, Sibiu
emilia / 05-Jul-2009

 "Orfelinatului Terezian", a fost construit in Sibiu intre 1754-1767.
Planul este in forma de incinta rectangulara inchisa, cu doua nivele, biserica "Sf. Ecaterina" fiind incadrata pe una din laturi.
Cladirile prezinta doua ganguri in arc semicircular, lucarne in forma de atic cu fronton triunghiular pe streasina acoperisului si aticul flancat de cate o voluta, amplasat intre fatada Orfelinatului si cea a corpului de cladiri ce face legatura cu biserica.
In prezent aici sunt internatele si atelierele Grupului Scolar de Industrie Alimentare si ale Grupului Scolar Independenta.  
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)



» Fostul orfelinat, azi internatele şi atelierele Grupului Şcolar "Independenţa" şi ale Grupului Şcolar Alimentar - Str. Gladiolelor 4-8, municipiul SIBIU, Sibiu
emilia / 05-Jul-2009

Biserica "Vizita Mariei la Elisabeta" a fost construita intre 1767-1771 de catre arhitectul Leopold Grossmann.
Este un edificiu de tip basilical cu abside laterale si un sanctuar rectangular.
Fatada de la apus prezinta portalul cu ancadrament dreptunghiular din piatra, avand deasupra un fronton triunghiular si doua nise in arc semicircular decorate cu scoica baroca.
In interior remarcam tribunele din navele laterale si tavanul cu stucaturi festonate.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)



» Biserica "Vizita Mariei la Elisabeta" - Str. Gladiolelor 4-8, municipiul SIBIU, Sibiu
emilia / 05-Jul-2009

Biserica Ortodoxa "Sf. Luca" din Maierii Sibiului a fost construita in 1791, pe terenul achizitionat inca din 1792, de episcopului Ghedeon Nichitici.
Constructia a fost terminata de episcopul Gherasim Adamovici, asa cum arata pisania de pe cafas.
Planul bisericii este de nava, cu absida semicirculara si turn in partea de vest.
Vechea pictura s-a pastrat doar pe iconostas si cafas, fiind restaurata in anul 1972 de pictorul A. Avachian.
Pictura noua din biserica este opera lui Nicolae Stoica din Bucuresti.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)

 



» Biserica "Sf. Luca" din "Maierii Sibiului" - Str. Lungă 25, municipiul SIBIU, Sibiu
L.S. / 04-Jul-2009

BISERICA SF. GHEORGHE – NOU

Hramuri:  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sf.Cuvioasă Parascheva.

Pe temelia unei biserici din secolul al XV-lea, în 1705, Constantin Brâncoveanu dărâmă biserica veche şi o reface. Sub îndrumarea arhitectului Veseleil au lucrat meşterii Vucaşin Caragea pietrar, Manea vătaf de zidari şi Pârvu Mutu zugrav. Un incendiu din 1718 pustieşte mănăstirea care avea şi  han. La rectitorire, iau parte alături de domnitorul Ioan Mavrocordat, Dosithei Patriarhul Ierusalimului, marele agă Ianache Văcărescu ca ispravnic. Cutremurul din 1802 îi distruge bolţile şi turlele fiind refăcută ulterior fără turle. După incendiul din 1847, biserica Sf. Gheorghe Nou a fost reparată în 1851, după îndrumarea arhitectului Xavier Villacrosse. Pictori  au fost Constantin Lecca şi Mişu Popp.  În jurul anilor 1860 este amenajată Grădina Sf. Gheorghe, după planurile arh. Ulrich Hofman. Cutremurul din 1940 o avariază grav. Biserica este reparată, iar în 1950 pictorul Teodorescu-Romanaţi restaurează pictura. Restaurarea propriu zisă din 1968-1987, realizată de către arhitectul Ştefean Balş, a redat monumentului ceva din strălucirea iniţială a ultimei ctitorii brâncoveneşti. Noua pictură interioară în frescă, este în curs de refacere după 1998, de către pictorul Grigore Popescu şi echipa sa.

Arhitectura acestui lăcaş face parte din aceeaşi serie tipologică cu bisericile Radu Vodă, Patriarhia, Cotroceni, Văcăreşti, toate preluând tipul primar al bisericii cu plan triconc, cu pronaos supralărgit, a lui Neagoe Basarab de la Curtea de Argeş.

Biserica actuală Sf. Gheorghe Nou (36x14-15 m) are un pridvor cu 7 arcade frontale în plin cintru şi câte 3 laterale, rezemate pe coloane cu capiteluri înflorate înălţate pe un parapet sculptat, traforat. Pronaosul supralărgit, este de formă pătrată, cu 4 coloane care susţin o turlă centrală. Trecerea spre naos este despărţită de 3 arcade rezemate pe coloane, după care se află zona mai îngustă, a gropniţei, acoperită de un arc foarte lat. Peste naos, cu absidele laterale puţin reliefate, este ridicată a doua turlă, mai mare, tot octogonală.

Sunt adăpostite aici moaştele Sf. Ierarh Nicolae dela Mira Lichiei, aduse în ţară în veacul al XVI-lea, de către Mihai Viteazul. Lespedele din gropniţă – acoperă mormintele domnitorului Sf. Constantin Brâncoveanu şi cel al domnitorului Ioan Mavrocordat.

Monumentala biserică brâncovenească este încă vie în mijlocul unei grădini, pe axa Nord-Sud a oraşului. În faţă se găseşte statuia lui Constantin Brâncoveanu, iar lateral, monumentul “Km 0”- centrul virtual al Capitalei.

 

L.S.

Extras din: Lucia  Stoica şi Neculai Ionescu Ghinea: „Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşt”, v ol.1, Edit. Universalia, 2005, pag. 74-82.

 



» Biserica "Sf. Gheorghe Nou" - Bd. Brătianu I. C. 49 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 03-Jul-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli" a fost construita in 1828 si reparata in 1918.
Are planul trilobat, cu pronaos dreptunghiular, absidele laterale poligonale, terminate cu trei laturi si absida altarului decrosata.
Pridvorul dominat de turnul-clopotnita, este asezat pe latura de sud.
Naosul este acoperit cu calote octogonale ce sunt penetrate spre est de un semicilindruce se extinde deasupra absidei, racordandu-se prin panouri curbe cu terminatia poligonala.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Eugenia Greceanu - Tipologia bisericilor de lemn din zona centrala a Transilvaniei"  - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli" - Str. Putna 239, sat TULGHEŞ; comuna TULGHEŞ, Harghita
emilia / 03-Jul-2009

Biserica manastirii "Sf. Ilie" a fost inceputa inainte de 1845, anul mortii episcopului Vasila Moga, fiind terminata, inclusiv pictura, in 1847, asa cum aminteste vechea inscriptie din naos.
In 1910, infiintandu-se manastirea "Sf. Ilie", biserica a fost adusa de la Stanceni si remontata pe un soclu inalt, sub care s-a amenajat in partea de vest o cripta in care sunt inmormantati parintii patriarhului Miron Cristea.
In 1928 s-a executat o noua decoratie a interiorului de catre pictorii Belizarie si Gh. Rusu.
Biserica de plan trilobat, cu absidele laterale poligonale terminate cu trei laturi, are absida altarului decrosata iar pronaosul prezinta trei laturi spre vest.
Pridvorul dominat de turnul-clopotnita, este asezat pe latura de sud.
Calotele octogonale apar pe pronaos, in altar si pe absidele laterale.
Bolta naosului are in plan forma unui dreptunghi cu terminatii poligonale spre est si vest, realizate prin suprafete plane triunghiulare, situate la colturi.
Boltirea se face printr-un semicilindru, continuat cu panouri curbe convergente in portiunile poligonale.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Eugenia Greceanu - Tipologia bisericilor de lemn din zona centrala a Transilvaniei"  - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)



» Biserica de lemn a mănăstirii "Sf. Ilie" din Stânceni - Str. Ştefan cel Mare 68-70, municipiul TOPLIŢA, Harghita
emilia / 03-Jul-2009

Capela de lemn "Sf. Nicolae" a fost construita in anul 1800 pe locul unei biserici mai vechi, a carei parohie a depins pana in 1794 de episcopia Neamtului.
Are planul trilobat, cu pronaos dreptunghiular, absidele laterale poligonale, terminate cu trei laturi si absida altarului nedecrosata.
Turnul clopotelor se ridica pe pronaos si are forma unei mici incaperi. Scara pridvorului este incadrata de un parapet cu patru stalpi, care sustin o originala invelitoare conica.
Naosul este acoperit cu calote octogonale ce sunt penetrate spre est de un semicilindruce se extinde deasupra absidei, racordandu-se prin panouri curbe cu terminatia poligonala.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Eugenia Greceanu - Tipologia bisericilor de lemn din zona centrala a Transilvaniei"  - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)

 



» Biserica de lemn "Sf.Nicolae" - 125, sat BILBOR; comuna BILBOR, Harghita
emilia / 03-Jul-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost construita in 1725 si pictata in 1748 de zugravul Toader.
Catapeteasma a fost refacuta in 1760 si s-au facut reparatii in 1857, conform inscriptiei pictata in negru pe o grinda.
Biserica de plan trilobat, are pronaosul dreptunghiular, cu absidele laterale poligonale terminate cu trei laturi si absida altarului decrosata.
Pridvorul dominat de turnul-clopotnita, este situat pe latura vestica. A fost inchis cu ocazia renovarilor din anul 1857. Turnul este bine proportionat, iar foisorul are arcade cu frumoase imbinari platuite.
Sistemul de boltire este semicilindric, atat in nava centrala, cat si in abside.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Eugenia Greceanu - Tipologia bisericilor de lemn din zona centrala a Transilvaniei"  - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)

 



» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - Str. Măcieşului 5, municipiul REGHIN, Mures
   106 107 108 109 110111 112 113 114 115 116