Stabilimentul băilor


Categorie: Altele
Perioada: sec. XX
Importanta: B
Cod LMI: VL-II-m-B-09734
Adresa: 165
Localitate: sat COSTEŞTI; comuna COSTEŞTI
Judet: Valcea
Regiune: Oltenia

Imagini

Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor

Imagini de arhiva

Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor Stabilimentul băilor
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Otilia Loidl / 23-May-2011

Stabilimentul Bailor se afla la cca 350 m de centrul civic al comunei Costesti, judetul Valcea, pe partea dreapta a drumului Costesti-Pietreni, pe o platforma situata intre drum si raul Costesti, nu departe de izvoarele minerale din localitate. Cei trei fii ai preotului Sacerdoteanu: col.dr. Fenelon, doctorul personal al Elenei Lupescu, renumitul istoric Aurelian si capitanul de aviatie Gheorghe hotarasc la mijlocul anilor 30 ai secolului XX construirea unun stabiliment balnear in vederea valorificarii apelor minerale din apropiere.

Constructia incepe in anul 1935 si este finalizata in anul 1938. In anul 1948, Stabilimentul Bailor a fost nationalizat si a trecut in administrarea bailor Govora iar incepand cu anul 1981 revine in administrarea primariei Costesti. In anul 2001 Stabilimentul a fost retrocedat descendentilor familiei Sacerdoteanu iar mai apoi a fost vandut unei persoane private.

De-a lungul timpului, Baile din Costesti au adapostit nenumarati turisti, de regula persoane cu venituri modeste provenind din vechile CAP-uri ale statului dar care de fiecare data au plecat incantati de sederea in Costesti si mai ales de calitatile apelor minerale de aici.

Stilul arhitectural al Stabilimentul Bailor este unul hibrid cu influente ale stilului neoromanesc. Planul cladirii este simetric la parter avand in prezent un numar de 14 sali de baie cu dimensiuni de ca. 3,15m x 2,00m organizate de-a lungul unui hol central iar traversarea cladirii se facea de la nord la sud printr-un hol de intrare respectiv o sala de asteptare pe latura sudica in zona mediana. La etaj se afla in prezent 14 camere de dormit cu dimensiuni de cca 2,5 m x 4,0 m si acces dintr-o cursiva aflata pe laturile nord est sud. Toaletele se gaseau la fiecare nivel pe latura estica grupate intr-o cladire anexa de mici dimensiuni. Din cauza degradarii si a sustragerii de materiale aceasta constructie anexa nu mai exista.

Fatadele de nord si sud sunt identice si se caracterizeaza prin doua registre de fatada delimitate de un brau care circumscrie cladirea. Registrul inferior este realizat dintr-un sir de arce plincintru cu coloane cilindrice si capiteluri cu decoratii florale. Decoratia este una de tip geometric si are un caracter repetitiv pe toata lungimea fatadei.

Registrul superior se caracterizeaza printr-o arhitectura de tip pridvor cu stalpi rectangulari dispusi in prelungirea colonadei de la parter. Stalpii sunt lipsiti de ornamentatie iar la partea lor superioara se afla o talpa trapezoidala specifica caselor taranesti din zona. Balustrada si parapetul cursivei sunt realizate din scanduri dispuse vertical iar campul median este ornat cu elemente de tip romb realizate din sipci de lemn. In anii 1970 cursiva de la etaj a fost vitrata, aceasta interventie influentand in mod negativ aspectul general al cladirii.

Stabilimentul Bailor se afla actualmente in patrimoniul unei societati comerciale care doreste transformarea cladirii intr-o pensiune turistica moderna cu 13 camere duble. De asemenea, se intentioneaza extinderea Stabilimentului printr-o cladire anexa care va adaposti un restaurant adaptat capacitatii de cazare si un spatiu SPA. Proiectul pastreaza integral fatadele monumentului si readuce aspectul original al Stabilimentului asa cum a fost realizat in anii 30 ai secolului XX, eliminand adaugirile ulterioare precum anexele utilitare sau vitrarea cursivei. Compartimentarea interioara initiala a Stabilimentului Bailor va fi refacuta pentru a permite o folosire a spatiului conform standardelor moderne. Anexa prevazuta in proiect accentueaza prin stilul modern interventia necesara pentru redarea in folosinta a Stabilimentului Bailor si completeaza prin elementele arhitecturale abordate stilul monumentului.

Se preconizeaza ca Stabilimentul Bailor va fi dat in folosinta la inceputul anului 2014 si va functiona ca pensiune turistica cu restaurant si spatiu SPA.