Mănăstirea Argeşului


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVI - XIX
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-a-A-13628
Adresa: Bd. Basarabilor 1
Localitate: municipiul CURTEA DE ARGEŞ
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:
» Parc

Imagini

Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului Mănăstirea Argeşului

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-May-2009

         Manastirea Curtea de Arges, cu obste de calugari, ctitorita de Neagoe Basarab in 1517, este o capodopera a arhitecturii medievale, cea mai valoroasa constructie de arhitectura bisericeasca din Romania, evocata si in nemuritoarea balada a Mesterului Manole.
Biserica a fost restaurata de Matei Basarab, care a recladit si turnul clopotnitei de la intrare.
Lucrari de reparatii a facut si Serban Cantacuzino, in 1682. A fost scaun episcopal intre 1793-1949 si dupa 1990.
Avariata de cutremurul din 1802, biserica a fost restaurata in 1804 de episcopul Iosif. S-a renovat si pictura executata de zugravul Dobromir in 1526.
Cutremurul din 1838 a avariat-o din nou si a fost reparata de episcopul Ilarion, care a construit si o scoala pe latura de sud a incintei.
Dupa incendiul din 1876, regele Carol I a chemat un arhitect francez, pe Andre Lecomte de Nouy, care a refacut biserica cu elemente noi ce au scazut valoarea monumentului.
Pictura a fost refacuta de fratele arhitectului si terminata in 1885. Fragmente din pictura originala pot fi vazute in palatul episcopal din incinta manastirii si la Muzeul National de Arta din Bucuresti.
In pronaos se afla mormintele lui Neagoe Basarab, sotia sa Despina Doamna si fiica lor Doamna Stanca, Radu de la Afumati, Carol I, Ferdinand I, regina Elisabeta si regina Maria.
In incinta manastirii, la rasarit de biserica monument, este paraclisul in care se tin slujbele si care pastreaza moastele Sfintei Mucenite Filofteia, aduse in tara de Radu Negru Voda (1371-1383).
In spatele palatului episcopal se afla o biserica de lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", care a fost ctitorita de obstea satului Palaga, judetul Valcea, in anul 1847 si stramutata aici de Sf. Calinic.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)