Culă (Ansamblul culei Drugănescu)


Categorie: Cule
Perioada: 1822
Importanta: B
Cod LMI: AG-II-m-B-13777.01
Adresa: 616
Localitate: sat RETEVOIEŞTI; comuna PIETROŞANI
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Imagini

Culă Culă Culă Culă Culă Culă Culă Culă Culă Culă Culă Culă

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Razvan / 07-Aug-2009

Aceste fotografii sant facute de mine la a doua mea vizita la Cula Druganescu de curand in August 2009.  Cladirea este superba si deocamdata majoritatea elementelor arhitecturale sant inca vizibile dar toate sant intr-o stare avansata de degradare si cu acoperisul spart asa, ma indoiesc ca mai rezista inca doua ierni .  Mare, mare pacat asa frumusete de Cula Argeseana sa fie lasta in paragina.  Am incercat sa prind si desenele exterioare (cele la care se refera postarea Emiliei - multumesc Emilia) care odinioara impodobeau toata cula dar au ramas putine si timpul si ploile si poluarea le vor sterge curand pe toate.

Problema - in viziunea mea - este ca aceste cladiri, multe foarte multe au fost trecute prin metode dubioase in proprietetea statului care la randul lui le-a pasat spre intretinere autoritatilor judetene si locale care nu vor avea NICICAND disponibil sumele necesare restaurarii tuturor culelor, conacelor, castelelor etc din Romania.  Trebuie facuta presiune asupra Ministerului Cultelor spre a aproba un proiect de lege prin care UNELE din aceste monumente de categoria B sa ramana in Patrimoniul Roman dar in Proprietatea privata astfel incat sa putem atrage investitori autohtoni sau externi.  Numai cand vom putea garanta prin lege proprietatea investitiei (ca in industrie, marina, tehnologie, etc.) vom putea asigura supravietuirea acestor monumente. In prezent, aceste monumente pot fi numai INCHIRIATE pe maximum 59 de ani!! Nimeni in deplinatatea facultatilor mintale nu ar investi sute de mii de Euro intr-o cladire pe care statul o va lua inapoi dupa restaurare. De ce ar face asa ceva?

emilia / 26-Jun-2009

Cula Druganescu din satul Retevoiesti a fost construita in 1822 de Gheorghe Druganescu, asa cum arata pisania de deasupra intrarii:
"Aceasta cula s-au facut de caminar Gheorghe Druganescul, leat 1822".
Pe un plan patrat, zidurile groase de aproape un metru, construite din piatra de rau si caramida, sustin trei caturi.
Intrarea este la nivelul solului, in stanga si in dreapta fiind doua odai, iar in spatele scarii, cu intrare separata din curte, beciul boltit cemicilindric si usor coborat fata de nivelul parterului.
Scara ajunge la primul nivel printr-o arcada cu varf trilobat, iar aici sunt odai de dimensiuni diferite, holuri,o tainita sub scara, galerie de lemn catre anexa sanitara cu o incapere boltita deasupra.
Cula avea sub cornisa motive decorative colorate si o scena de vanatoare pictata pe fatada vestica (un drac ce ocheste o caprioara).
Intre anii 1965-1966 a fost restaurata pentru a adaposti muzeul ce a fost evacuat in 1988.
In 1992 a fost aprobat un proiect de restaurare care in 2006 inca isi astepta finalizarea.

( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Stefan Bonciocat )