Casă


Categorie: Case
Perioada: 1570,sf. sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12041
Adresa: Str. Avram Iancu 7
Localitate: municipiul SIBIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Casă

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Jul-2009

Casa din strada Avram Iancu nr. 7 este datata 1570, an inscriptionat pe ecusonul in forma de cununa de lauri de pe ancadramentul usii, impreuna cu monograma proprietarului TS (Tobias Sifft).
Constructia este alcatuita din patru corpuri ce inchid o curte neregulata, corpul principal care ocupa frontul la strada avand forma literei U cu laturile inegale.
Compozitia clara a fatadei reflecta dispozitia interioara a incaperilor si poarta amprenta Renasterii, fiecare grup de axe corespunzand unei incaperi.
Fatada a fost remodelata in a doua parte a secolului al XIX-lea, cand au fost transformate si golurile de la parter.
Pivnitele se intind sub doua laturi ale corpului principal, cu exceptia laturii din stanga, reflectand o prima etapa de constructie a cladirii si sunt boltite semicilindric cu penetratii locale si arce dublouri.
Gangul boltit semicilindric cu penetratii, se remarca prin inaltime si prezenta unui ancadrament de usa in stilul Renasterii. Montantii laterali au o profilatura bogata, iar piedestralul este decorat in relief, cu motivul lalelei.
Pe lintel se continua profilatura montantilor laterali, deasupra careia se detaseaza cornisa sprijinita de o friza de denticuli.
Scara de acces la etaj poarta amprenta transformarilor din secolul al XVIII-lea (inclusiv boltirea), vizibila si la stucatura de plafon geometrica, festonata, prezenta in trei incaperi de la etaj.
Corpul B, ce inchide curtea in partea din spate a parcelei, foloseste ca fundatie si elevatie resturile zidurilor exterioare ale centurii a II-a de fortificatii si centura a III-a. Acest corp, datorita denivelarii fata de "Orasul de jos", castiga un nivel fata de corpul A, cu care a fost unificat in secolul al XVIII-lea, pastrand inaltimea constanta la streasina.
Cladirea, cu un nucleu medieval de forma dreptunghiulara cu trei travee, are o deschidere la nivelul pivnitelor ce asigura trecerea spre curtea a doua.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)